Mai multe fragmente de dronă au fost găsite în România, în zona canalului Litcov. MApN condamnă atacurile ruseşti cu drone asupra Ucrainei
Poliția de Frontieră a informat Ministerul Apărării Naționale, în dimineața zilei de vineri, 4 octombrie, cu privire la existența unor fragmente de dronă în zona canalului Litcov, la aproximativ un kilometru de confluența cu brațul Sf. Gheorghe.
O echipă de specialiști din MApN, Serviciul Român de Informații și Ministerul Afacerilor Interne a cercetat, în cursul acestei zile, perimetrul indicat, de unde a ridicat fragmente ale unei drone de origine rusească, urmând ca acestea sa fie expertizate, conform procedurilor legale.
,,Menționăm că zona cercetată se află într-un spațiu extravilan, nefiind afectate elemente de infrastructură'', a precizat MApN.
Ministerul Apărării Naționale transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.
Recent, Statele Unite au anunţat că nu vor doborî drone rusești deasupra Poloniei sau României, deoarece asta ar însemna implicarea directă în război, spun oficialii americani.
Întrebată de jurnaliști dacă SUA se gândesc să acționeze într-o manieră similară celei adoptate pentru sprijinirea Israelului, Sabrina Singh, secretarul de presă al Pentagonului, a spus venit cu clarificări.
„Vorbim despre două conflicte diferite. La începutul agresiunii ruse în Ucraina, președintele (Joe Biden) a ordonat Pentagonului să ofere Ucrainei ceea ce are nevoie pe câmpul de luptă. Are mare succes în desfășurarea acelor active, fie că folosește apărarea antiaeriană, fie că folosește alte echipamente”, a spus Singh, potrivit unei transcrieri a conferinței de presă, disponibilă pe site-ul Pentagonului.
Potrivit lui Singh, dacă Statele Unite ar doborî drone rusești deasupra Poloniei sau României, acest lucru „ne-ar angaja în război într-un mod diferit”, iar SUA vor să evite un asemenea scenariu. „În acest moment, simțim că Ucraina se apără cu succes împotriva atacurilor rusești asupra orașelor, populației sau infrastructurii sale. Și vom continua să încercăm să ne asigurăm că (ucrainenii) au sprijinul de care au nevoie pentru asta”, a adăugat ea.
Oficialul a reamintit care este linia roșie autoimpusă de Washington: ”Președintele Biden și-a luat angajamentul că Statele Unite nu vor trimite trupe în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile lor de a-și recupera teritoriul suveran”.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News