Muniția din Balcani rămâne sus pe lista Cehiei pentru Kiev. Marea problemă: Statele încă se tem de reacția Rusiei
Statele din Balcani dețin o cantitate importantă de muniție care ar putea ajunge în Ucraina.
Presa cehă, citată de media de propagandă rusă topwar.ru, a informat, pe 03.08.2024, că mai multe state din Peninsula Balcanică au refuzat să vândă muniție de artilerie Guvernului Republicii Cehe, pentru a fi furnizată ulterior Ucrainei.
Jurnaliștii cehi susțin că oricât de mult le-ar cere reprezentanții cehi muniția omologilor din unele țări balcanice pentru a-și îndeplini obiectivul de a furniza Kievului 800.000 - 1.000.000 de obuze pe an, autoritățile acestora rămân de neclintit.
Până în prezent, oficialii de la Praga nu au precizat despre ce state este vorba, însă, presa cehă a făcut referire la Slovenia, Muntenegru și Bosnia. De asemenea, pe aceeași listă se află și Serbia.
Ziarul rus topwar.ru interpretează reținerea acestor state de a furniza muniție prin faptul că se opun în mod special achiziționării de muniție de către Republica Cehă în vederea livrării ulterioare către Ucraina. De asemenea, acestea consideră că nu vor mai avea posibilitatea să-și refacă propriile arsenale.
Un alt motiv este prezentat chiar de către un expert citat de idnes.cz, care rezumă problema: „Sunt țări care nu vor să supere Rusia sau se tem de ea”.
Totuși, situația este mai nuanțată. TheDefensePost, care cita date oficiale, scria lunile trecute că exporturile de arme ale Bosniei aproape s-au dublat în primele patru luni din 2024, SUA fiind o destinație de top.
Comentariul autorului: Cehia a lansat în acest an o inițiativă privind achiziționarea de obuze de artilerie din state din afara Uniunii Europene pentru susținerea armatei ucrainene. Până în prezent, inițiativa a fost sprijinită de 18 state, din care 15 au alocat efectiv și fondurile promise. Guvernul ceh cooperează în cadrul inițiativei privind muniția destinată Ucrainei cu Olanda și Danemarca.
Oficialii cehi au anunțat că primele 50.000 de obuze au fost livrate Ucrainei în luna iunie, iar alte 100.000 vor fi transferate Kievului până la sfârșitul lunii august.
Dacă se va menține acest ritm, Cehia va putea să furnizeze Ucrainei până la sfârșitul acestui an 500.000 de unități de muniție de artilerie, în valoare de aproximativ două miliarde de dolari.
Reprezentanții Guvernului ceh sunt însă optimiști și susțin că ar putea chiar ca în 2024 să livreze la Kiev 800.000 de obuze. În același timp, aceștia caută fonduri suplimentare pentru a-și putea continua inițiativa și în 2025.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News