Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Federaţia Rusă a declarat 'persona non grata' 10 persoane de la Ambasada României la Moscova, ca o reacţie la gestul similar făcut de către România pe 5 aprilie 2022.
Preşedintele Rumen Radev a spus că speră o soluţionare a acestei crize prin dialog mai degrabă decât prin mai multe arme, în timp ce în parlamentul de la Sofia partidul Vazrajdane a dat citire unei declaraţii în care afirmă că acceptarea unei prezenţe NATO sporite în Bulgaria ar fi o ''trădare naţională''.
''Mă aştept ca criza din Ucraina să fie soluţionată prin intensificarea dialogului şi a măsurilor diplomatice'', a declarat preşedintele Radev joi în faţa presei, precizează Agerpres.
'Trebuie să fie clar ca cristalul că o escaladare succesivă a tensiunilor (după o comasare militară reciprocă) va destabiliza nu doar regiunea noastră, ci întreaga Europă. Criza din Ucraina nu va fi soluţionată prin folosirea ameninţării forţei, nu va fi soluţionată prin mai multe arme şi mai multă putere militară, ci prin dialog şi diplomaţie'', a indicat şeful statului bulgar. El a ţinut să precizeze că deocamdată nimeni nu a cerut nimic Bulgariei.
La rândul său, ministrul bulgar al apărării Stefan Ianev a menţionat că ''deciziile pe care le ia NATO sunt decizii în care Bulgaria se află pe picior de egalitate''.
''Insinuarea că cineva ne spune ce să facem şi că trebuie să facem ceea ce ne ordonă cineva este fundamental greşită'', a asigurat el.
Ministrul Stefan Ianev a postat pe 21 decembrie un comentariu pe Facebook în care a estimat că o desfăşurare suplimentară de trupe NATO în Bulgaria ar fi nejustificată, întrucât ''o asemenea decizie nu ar fi în interesul aliaţilor şi nici în interesul naţional al Bulgariei''.
''O astfel de dezbatere are potenţialul de a provoca o creştere inutilă a tensiunii în regiune. Cu atât mai mult cu cât în stadiul actual nu există niciun motiv pentru a considera respectivul proces (din partea Rusiei) drept o ameninţare directă pentru Alianţă şi pentru securitatea sa'', a mai argumentat el atunci.
A doua zi după postarea lui Ianev, premierul bulgar Kiril Petkov a declarat că ''această chestiune (a sporirii prezenţei NATO în Bulgaria - n. r.) nu a fost discutată în Consiliul de Miniştri sau cu partenerii noştri. Declaraţiile asupra acestui subiect sunt strict opinia personală a ministrului apărării şi nu exprimă poziţia oficială a guvernului'' bulgar, a clarificat noul şef al guvernului de la Sofia.
Ministrul Ianev a confirmat joi că guvernul bulgar nu a luat o decizie şi nu este cazul să se facă speculaţii despre ce ar putea sau nu să se întâmple. El a refuzat să comenteze o declaraţie în care premierul Petkov a spus că niciun ministru nu trebuie să emită o opinie proprie asupra unor chestiuni ce privesc Bulgaria în ansamblu.
''Când va veni momentul ca această chestiune să fie abordată în Consiliul de Miniştri, opinia va fi consensuală'', a asigurat ministrul bulgar al apărării, negând că între el, şeful guvernului şi ministrul de externe ar exista divergenţe în această problemă.
În acest timp, naţionaliştii bulgari din partidul Vazrajdane au promis să se împotrivească ''trădării naţionale''. ''Vazrajdane se opune desfăşurării unor trupe suplimentare în Bulgaria şi insistă asupra rezilierii acordului privind facilităţile militare comune bulgaro-americane pe teritoriul Bulgariei'', se arată într-o declaraţie a acestui partid citită joi în parlamentul de la Sofia.
''Nimeni nu a întrebat poporul bulgar dacă vrea să fie un membru al NATO sau să aibă trupe americane pe teritoriul bulgar (...) Nimeni nu ne-a întrebat dacă dorim să devenim un front împotriva Rusiei sau oricărei alte ţări'', argumentează partidul Vazrajdane în declaraţia citită de către deputata Elena Gunceva.
''Ne dăm seama că unii politicieni bulgari sunt dependenţi de ambasadele străine, dar istoria a arătat că nu există iertare pentru trădare. Bulgaria trebuie să-şi apere suveranitatea, iar acest lucru se poate face numai cu o armată bulgară independentă şi puternică'', a remarcat Gunceva, menţionând hotărârea partidului său de a rezista ''prin toate mijloacele în faţa ultimei dintr-o serie de trădări naţionale''.
În ziua în care ministrul bulgar al apărării considera inoportună o eventuală sporire a prezenţei NATO în Bulgaria, cotidianul '24 Ceasa' a relatat, citând surse ale sale neprecizate, că SUA exercită presiuni asupra Bulgariei pentru a accepta un contingent de cel puţin 5.000-5.500 de soldaţi americani care să fie transferaţi în această ţară din Germania.
Rotaţia unui contingent consolidat al SUA poate depăşi termenul limită de trei luni pentru staţionarea trupelor americane pe teritoriul bulgar. Ca soluţie alternativă, prezenţa militară în Bulgaria şi România poate fi sporită prin prezenţa înaintată consolidată a unităţilor de luptă ale NATO.
Solicitat a doua zi de respectivul cotidian să comenteze această relatare, premierul Kiril Petkov a răspuns că ''deocamdată trupele nu au fost discutate în detaliu''. ''Aş mai dori să subliniez puternica noastră convingere că cea mai bună modalitate de a susţine politica UE şi a NATO legată de frontiera noastră estică este aceea desfăşurată prin mijloace paşnice şi democratice'', a completat premierul bulgar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că Federaţia Rusă a declarat 'persona non grata' 10 persoane de la Ambasada României la Moscova, ca o reacţie la gestul similar făcut de către România pe 5 aprilie 2022.
Politicieni finlandezi cheie au fost avertizaţi că Rusia ar putea întrerupe vineri furnizarea gazului către Finlanda vecină, scrie joi ziarul local Iltalehti, citând surse neprecizate, relatează Agerpres, care citează agenția Reuters.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a convocat pentru vineri Consiliul de securitate naţională după ce guvernul de la Pristina a depus joi cererea Kosovo de a deveni membru al Consiliului Europei, informează Agerpres, care citează publicația Tanjug.
Paşii întreprinşi de Finlanda în direcţia aderării la NATO reprezintă "categoric" o ameninţare la adresa Rusiei, iar extinderea Alianţei nord-atlantice nu va face mai stabilă Europa ori lumea, a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează Reuters şi dpa.
Creşterea sprijinului militar acordat Ucrainei de SUA şi aliaţii lor riscă să declanşeze un conflict între Rusia şi NATO, a avertizat joi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Statele Unite susțin aderarea Kosovo la programul Parteneriatul pentru Pace al NATO, deși au reamintit că o astfel de decizie necesită acordul tuturor celor 30 de țări membre ale Alianței.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat luni că o eventuală aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană ar putea dura ''decenii'' şi a propus, în paralel, crearea unei ''comunităţi politice europene'' noi, care va putea primi ca membri ţări precum Regatul Unit, relatează Agerpres, care citează AFP şi DPA.
Aderarea Ucrainei la UE, în contextul invadării ţării de către Rusia, a devenit o "chestiune de război sau de pace", a estimat marţi ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmitro Kuleba, relatează Agerpres, care citează AFP.
Derapaj propagandistic al șefului agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin. Potrivit agenției de presă Mediafax, Rogozin a declarat că Rusia are nevoie de doar 30 de minute pentru a distruge statele NATO în cazul unui război nuclear.
Mai mult de trei sferturi dintre finlandezi susţin acum o candidatură a ţării lor la aderarea la NATO, potrivit unui nou sondaj publicat luni, cu doar câteva zile înainte de o decizie finală aşteptată la Helsinki, relatează Agerpres, care citează AFP.
Social-democraţii aflaţi la putere în Suedia vor decide duminică dacă susţin o candidatură istorică a ţării lor la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care să o apere de Rusia, au anunţat ei luni, informează AFP.
Cea mai înaltă autoritate militară a NATO, Comitetul Militar, se va reuni pe 19 mai 2022, la Bruxelles. Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar, va prezida ședința la care vor participa șefii departamentelor de Apărare aliate.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică "nu a observat nicio schimbare" în strategia nucleară a Moscovei, însă a avertizat că trebuie să ne pregătim pentru "şi mai multe distrugeri masive" comise de Rusia în războiul din Ucraina şi a pledat pentru "intensificarea" livrărilor de arme către Kiev, transmite duminică EFE.
NATO îşi va întări prezenţa în jurul graniţelor Suediei şi în Marea Baltică în timpul procesării unei potenţiale cereri de aderare la alianţa militară a ţării nordice, a declarat joi pe postul public SVT secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters.
Finlanda va decide în ziua de 12 mai să îşi depună candidatura la NATO, potrivit unor surse guvernamentale anonime citate de cotidianul Iltalehti, transmite luni Reuters.
Un avion de recunoaştere rusesc a violat vineri pentru scurt timp spaţiul aerian suedez, a anunţat sâmbătă statul major al ţării scandinave, ale cărei autorităţi reflectează la o eventuală candidatură la NATO după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Agerpres, care citează AFP.
Aeronavele de luptă ale NATO care efectuează misiuni de poliție aeriană a spațiului aliat în zona Mării Baltice și a Mării Negre au fost testate de mai multe ori de către avioanele rusești.
Guvernul suedez nu intenţionează să organizeze un referendum dacă parlamentul va decide să declanşeze procedura de candidatură la NATO, a afirmat joi prim-ministrul Magdalena Andersson, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
NASPA (NATO Support and Procurement Agency), sau Agenția de Sprijin și Achiziții a Alianței Nord-Atlantice a anunțat implicarea în consolidarea apărării Flancului Estic, cu referire directă la cei mai importanți piloni ai flancului - România și Polonia.
Conducerea Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi reprezentanţii principalelor structuri ale instituţiei au luat parte, miercuri, la Palatul Cercului Militar Naţional, la pregătirea pachetelor cadou pentru veteranii de război din România şi din Republica Moldova.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters.
În ultimele săptămâni, Iranul a efectuat mișcări militare extinse în Irak, constând inclusiv în transferul de rachete și drone la Bagdad.
Grupul rus Gazprom a avertizat compania energetică poloneză PGNiG că va opri livrările de gaze naturale prin conducta Yamal începând de miercuri dimineaţa, a informat PGNiG într-un comunicat de presă, în timp ce Guvernul polonez a precizat că are suficiente rezerve, transmite Reuters.
Premierul Nicolae Ciucă și președintele Senatului Marcel Ciolacu au mers la Kiev, în Ucraina.
Un al treilea incident armat, în decurs de mai puțin de 24 de ore, a avut loc pe teritoriul Transnistriei, o unitate militară din apropierea Tiraspolului fiind atacată.
Ministrul de externe al Austriei susține că, în condițiile actuale, țara sa nu poate fi de acord ca Ucraina să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, o poziție care ar putea bloca aderarea Ucrainei la blocul comunitar.
Politologul rus Serghei Markov, apropiat al Kremlinului, a susținut într-un derapaj în presa din Federația Rusă că România se pregătește de o operațiune militară în Transnistria urmată de „anexarea” Republicii Moldova.
Două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer, informează Agerpres, care citează presa de peste Prut, Radio Chişinău, Deschide.md, dar şi agenția internațională Reuters.
Mai multe explozii au avut loc luni la sediul Ministerului Securităţii Publice de la Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria susţinută de Rusia, după un atac cu lansatoare de grenade care nu s-a soldat cu răniţi, a anunţat poliţia transnistreană, informează Agerpres,carecitează AFP.
Emmanuel Macron a fost reales pentru un al doilea mandat de preşedinte al Franţei cu 58,5% din voturi, a anunţat luni dimineaţa ministerul de interne de la Paris, anunţând un rezultat provizoriu după numărarea tuturor buletinelor de vot, transmite dpa.
Un parașutist militar român a murit în urma unui accident la Boboc în timpul manevrelor de aterizare.
În urmă cu două zile, Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene preciza că pierderile grele înregistrate de ruşi, mai ales la capitolul tehnică militară, determină armata rusă să scoată din depozite vechile tancuri T-62. Azi, analiştii militari ucraineni vin cu noi precizări şi spun că forţele ruse de ocupaţie vor să desfăşoare un întreg batalion de tancuri T-62M în apropierea unui oraş din Peninsula Crimeea
Două aeronave britanice Typhoon (Eurofighter Typhoon FGR.4) au zburat, ieri după-amiază, în spațiul aerian românesc din zona Deltei Dunării.
Kanamat Botashev, un general-maior în rezervă din Forțele Aeriene Ruse, și-a pierdut viața când aeronava de atac la sol Su-25 pe care o pilota a fost lovită de o rachetă Stinger, potrivit serviciului BBC în limba rusă, care a contactat trei dintre foștii subordonați ai lui Botashev.
În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Tass și dat publicității pe 25.05.2022, directorul general al Institutului radiotehnic Academician A.L. Mints din Rusia, Yuri Anoshko, a declarat că o stație radar de tip Podsolnukh ar putea acoperi apele Mării Negre, în vederea detectării navelor și mijloacelor aeriene ale adversarului.
Republica Moldova are o şansă ''istorică'' de a adera la Uniunea Europeană şi eventuale proiecte pentru a aduce ţara mai aproape de blocul comunitar nu trebuie să înlocuiască drumul către statutul de membru cu drepturi depline, a susţinut miercuri premierul moldovean Natalia Gavriliţa, potrivit Reuters.
În locul avioanelor MiG-29, Polonia a oferit Ucrainei un stoc uriaș de piese de schimb și muniţie pentru acest tip de aeronave care se află şi în serviciul Forţelor Aeriene Ucrainei, a precizat cotidianul polonez Onet. Nu este o noutate că Ucraina a primit piese de schimb pentru avioanele sale MiG-29, deoarece această informaţie a fost comunicată oficial, luna trecută, chiar de către purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, dar este o confirmare a presupunerilor făcute anterior că Polonia ar fi ţara care a făcut această donaţie.
Forţele ruse au lansat miercuri o ofensivă în mai multe oraşe din estul Ucrainei, folosind obuze de mortier care au ucis civili şi au distrus mai multe locuinţe, au anunţat oficialităţile ucrainene, în contextul în care armata rusă îşi concentrează atacul asupra regiunii Donbas, relatează Agerpres, care citează Reuters şi DPA.
Statele Unite și-au exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a lansa noi operații militare la granița de sud a Turciei, subliniind că orice nouă ofensivă în nordul Siriei va submina stabilitatea în regiune și va pune în pericol forțele americane.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ziarului polonez "The wPolityce", Polonia poartă discuții cu Germania și Coreea de Sud pentru a înlocui tancurile T-72 donate Ucrainei cu tancuri germane Leopard 2 și sud-coreene K2 Black Panther.
Arabia Saudită este interesată să demareze negocierile cu Turcia privind achiziția de drone. Potrivit site-ului Tactical Report, Autoritatea Generală pentru Industrii Militare din Arabia Saudită și-a exprimat interesul pentru dronele turcești și este gata să poarte discuții cu producătorul, Baykar.
În baza hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru aprobarea memorandumului cu tema „Scoaterea din serviciu a aeronavelor MiG-21 LanceR și tranziția accelerată la exploatarea aeronavelor F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române”, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost reluate începând de luni, 23 mai, pentru o perioadă de aproximativ un an.
Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat la finalul săptămânii trecute, a discutat despre sistemele de apărare antiaeriană a României.
Chiar dacă teatrul luptelor din Ucraina este foarte departe, mesajul este clar destinat Rusiei: NATO efectuează săptămâna aceasta o demonstraţie de forţă în estul Mării Mediterane, al cărei element central este portavionul american USS Harry S. Truman, potrivit agențiilor Agerpres și France Presse.
Reținerea fostului președinte Igor Dodon trebuie privită în contextul invaziei ruse în Ucraina, întrucât actuala guvernare de la Chișinău ar dori să îl ”neutralizeze” pe liderul socialist ca acesta să nu poată oferi susținere Moscovei în cazul în care aceasta se va hotărî să ”denazifice” și R. Moldova. De această părere este cunoscutul expert și analist rus Stanislav Belkovski, care nu are niciun dubiu că Dodon ar face parte din Coloana a 5-a rusească.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 24.05.2022, un grup de aviație, format din bombardiere strategice Tu-95MS aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse și Hun-6K din cadrul Forțelor Aeriene ale Chinei au îndeplinit misiuni de patrulare deasupra acvatoriilor Mării Chinei de Sud și Mării Japoniei.
Cotidianul britanic The Guardian a dezvăluit, luni, că tehnicieni sirieni specializați în utilizarea explozibililor se află în prezent în Rusia, indicând intenția Moscovei de a continua să provoace distrugeri masive în Ucraina.
Reprezentanții Collins Aerospace au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de modernizare al avioanelor C-130 Hercules, dar și despre cooperarea cu industria de apărare din România pentru noi oportunități de upgradare a aeronavelor Forțelor Aeriene.
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite Agerpres, care citează MTI.
Polonia comandă noi sisteme de apărare antiaerian și anti-rachetă Patriot pentru a spori securitatea spațiului său aerian. Acest lucru a fost anunțat de ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak. Odată cu noua comandă, Polonia lansează a doua fază a programului său de modernizare a apărării aeriene, numit Wisla.
Comandamentul ucrainean al Forțelor pentru Operații Speciale (SSO) a publicat un nou material video, de această dată cu momentul în care militarii ucraineni utilizează o dronă kamikaze Switchblade pentru a ataca poziţiile forţelor ruse de ocupaţie.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că Turcia intenționează să pună în funcțiune un submarin din clasa REIS (Type-214TN) în fiecare an, astfel încât Forțele Navale Turce să aibă șase submarine noi până în 2027.
Potrivit informațiilor publicate de site-ul ceh de știri "CTK" la 20 mai 2022, Republica Cehă a început oficial negocierile cu Germania pentru achiziționarea a 50 de tancuri Leopard 2A7+.
Ministrul Afacerilor Europene al Franței a declarat că orice propunere pentru ca Ucraina să adere la Uniunea Europeană va dura cel 15-20 de ani pentru a se finaliza, risipind astfel speranțele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski privind adoptarea unei soluții de intrare rapidă în bloc.
Fără explicații, Forțele Aeriene americane (USAF) au anunțat că noul bombardier B-21 nu va efectua primul zbor până în 2023, ducând la întârzieri de cel puțin șase luni față programul anunțat anterior, potrivit publicației Air Force Magazine.
Pe rețelele de socializare a apărut un material video care prezintă momentul în care Forțele Armate Ucrainene utilizează în luptă un obuziere autopropulsat CAESAR. Potrivit mass-mediei ucrainene, obuzierul CAESAR folosit de armata ucraineană este unul dintre cele 12 pe care Franţa le-a oferit Ucrainei ca parte a unui pachet de asistenţă militară.
Rusia îşi încetineşte ofensiva în Ucraina în mod deliberat, pentru a permite evacuarea civililor, a afirmat marţi ministrul apărării rus Serghei Şoigu, transmite Agerpres, care citează Reuters. Totodată, ministrul rus al apărării a anunțat că forțele ruse au lovit un depozit în care se aflau proiectile pentru obuzierele americane M777.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.05.2022, citând o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea, că, la Sevastopol, nu va fi organizată parada tradițională cu ocazia Zilei Forțelor Navale, care, în acest an, va fi sărbătorită pe 31 iulie.
Danemarca s-a angajat să furnizeze rachete Harpoon Ucrainei, care încearcă să contracareze blocada impusă de marina rusă asupra portului Odesa, vital pentru exporturile de grâu, a anunţat luni şeful Pentagonului.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China, informează marţi Reuters.
Drona ucraineană prăbușită a cărei epavă a fost recuperată din apele teritoriale românești era o dronă de producție turcească Bayraktar TB2.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat luni la declaraţiile ministrului de externe britanic Liz Truss privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie 'echipată conform standardelor NATO', relatează Agerpres, care citează Deschide.md.