Malaezia și Statele Unite au desfășurat primul exercițiu militar comun din 2021, în Marea Chinei de Sud
Flota a VII-a a SUA din Pacific a informat că, în perioada 6-7 aprilie, gruparea de atac a portavionului "Theodore Roosevelt" a desfășurat un exercițiu militar cu Forțele Aeriene Regale din Malaezia, în Marea Chinei de Sud.
Cele 11 avioane de tip F/A-18E/F ale portavionului "Theodore Roosevelt" și avioane multifuncționale SU-30MKM ale Forțelor Aeriene Regale din Malaezia au participat la o serie de exerciții tactice de luptă aeriană în cadrul cărora s-a urmărit dezvoltarea capacităților de luptă comune și integrarea membrilor celor două armate.
Flota SUA din Pacific a reiterat faptul că, în prezent, gruparea de atac a portavionului "Theodore Roosevelt" este angajată în asigurarea libertății de navigație și deschiderii regiunii Indo-Pacific și pentru a proteja interesele SUA în zonă. Portavionul a ajuns în Marea Chinei de Sud pe 4 aprilie, împreună cu distrugătorul "Russell" și crucișătorul "Bunker Hill".
Anterior, "Theodore Roosevelt" a participat, în perioada 4-6 aprilie, la exercițiul militar naval "La Pérouse", organizat de Franța împreună cu țările Dialogului de securitate cvadrilaterală (Quad), SUA, Australia, India și Japonia, în Golful Bengal din Oceanul Indian. Tot pe 7 aprilie, distrugătorul "John McCain" a traversat strâmtoarea Taiwan, atrăgând critici din partea Beijingului.
Marea Chinei de Sud se află în centrul disputelor de suveranitate dintre China, Taiwan, Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei, care au pretenții concurente asupra acestor ape. În special, pentru China, suveranitatea sa asupra Mării Chinei de Sud derivă din ipotezele istorice și, în mod specific, dintr-o hartă publicată la 1 decembrie 1947 de Republica Chineză de atunci și revizuită în 1953, în care nouă secțiuni delimitau suveranitatea chineză asupra apelor în cauză, incluzându-le aproape în totalitate.
În lumina acestor fapte, Beijingul a construit, de exemplu, insule artificiale și posturi militare în mai multe locuri, provocând proteste din partea altor țări. Taiwan pretinde, de asemenea, suveranitate aproape deplină asupra Mării Chinei de Sud, în timp ce Vietnam, Filipine, Malaezia și Brunei revendică doar unele părți ale acesteia.
În acest context, SUA este prezentă militar în Marea Chinei de Sud și respinge pretențiile suveranității chineze. Navele de război americane efectuează adesea exerciții de "libertate de navigație". Pe lângă "Theodore Roosvelt", Washingtonul ar fi trimis, în aceleași ape, pe 8 aprilie nava de asalt amfibie "Makin Island" și unitatea de transport amfibiu "San Diego" (LPD).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News