Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Manevrele aeriene ale celor mai avansate avioane de luptă au scos în evidență versatilitatea F-35
02 noi 2021 / 20:13
Recent, pe 28 octombrie, s-a încheiat “Blue Flag 21”, exercițiul aerian din Israel cu participarea celor mai avansate avioane de luptă de producție occidentală.
F-35, sursă foto: Lockheed Martin

În total, opt națiuni cu o flotă diversificată de avioane de luptă au participat la acest exercițiu cu dublă partidă, considerat cel mai important din calendarul activităților militare israeliene.

Forțele Aeriene americane au participat cu F-16C Fighting Falcons, gazdele israeliene cu F-35A Lightning II, F-15I Eagles, F-16I Sufan și F-16C, Forțele Aeriene franceze cu Dassault Rafale F3R, Forțele Aeriene elene cu F-16C, Forțele Aeriene indiene cu Mirage 2000, Forțele Aeriene italiene cu F-35A, iar Forțele Aeriene germane și cele britanice cu Typhoon FGR4..

„Toată lumea de aici vrea să câștige, dar toți avem moduri diferite de a face asta. Aceasta este partea interesantă... să ne întâlnim cu alte națiuni și să ne dăm seama cum vom câștiga împreună, concentrându-ne pe punctele forte ale celuilalt și minimizându-i punctele sale slabe”, a declarat căpitanul Bjorn Nielsen din cadrul US Air Force.

În cadrul exercițiului, echipajele aeriene au a executat suprimarea și distrugerea apărării aeriene inamice (SEAD/DEAD), lupte aeriene tactice, lovituri la sol și misiuni defensive.

G Ad:

 

Avioanele F-35 și-au dovedit versatilitatea: Un F-35  a „ajutat” patru F-16 să-și „doboare” adversarii

 

Unul dintre aspectele cheie ale exercițiului l-a reprezentat testarea și împingerea la limită a interoperabilității aeronavelor din generațiile a 4-a și a 5-a.

Supranumit „fundașul central/coordonatorul cerurilor”, F-35 este un avion extrem de capabil, care are capacitatea de a crește eficiența altor aeronave mai vechi în spațiul de luptă. Caracteristicile sale stealth, combinate cu capacitatea de a colecta, analiza și disemina rapid informații despre situația  tactică către orice aeronavă amică din vecinătate fac din această aeronavă de luptă un multiplicator de forță.

De exemplu, după cum descrie jurnalistul militar elen Stavros Atlamazoglou, în cadrul unei secvențe a exercițiului, patru F-16C grecești, care  aveau misiunea de a asigura protecție aeriană unor „ținte de valoare ridicată”, au fost descoperite și urmau să fie atacate de 19 avioane „inamice”. Aeronavele F-35A, care însoțeau F-16C, și-au folosit senzorii și tehnologia pentru a înțelege rapid situația aeriană din spațiul de luptă și pentru a coordona avioanele F-16C spre cel mai avantajoase poziții de atac asupra avioanelor „inamice”. Drept urmare, piloții greci de pe F-16 au reușit să „doboare” în lupta simulată 17 din cele 19 avioane „inamice”.

„Să avem F-16 care să lucreze cu platforme de generația a cincea, ne dă șansa de a extinde integrarea senzorilor, asigurându-ne că avioanele pot comunica între ele, transfera informații și apoi să lucreze cu adevărat la tactici pentru o luptă superioară, dacă trebuie să acționăm împotriva unui adversar competitiv”, a declarat colonelul american Kristoffer Smith, comandantul Grupului 52 Operații Aeriene, referindu-se la perspectiva de a se menține simultan în serviciu aeronavele din ultimele două generații.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

MAE, reacţie la solicitarea Rusiei ca NATO să-şi retragă trupele din România: Declaraţiile sunt inoportune şi lipsite de orice fundament
Klaus Iohannis a convocat CSAT | Pe ordinea de zi, situaţia de securitate în zona extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO
Rusia solicită retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România
Pentru descurajarea Rusiei, Olanda este dispusă să trimită avioane F-35 în Bulgaria
EXCLUSIV
Ministerul britanic al Apărării confirmă: Am oferit Ucrainei câteva mii de rachete antitanc NLAW
Raytheon: Sistemele Patriot - elementul de bază al apărării anti-aeriene a României și a NATO
Vasile Dîncu: România nu va participa cu trupe, nici cu echipament la înarmarea Ucrainei
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Criza din Ucraina -o șansă pentru România?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro