Marea Britanie va relua exercițiile din timpul Războiului Rece, din cauza amenințărilor rachetelor de croazieră rusești
În cadrul unui interviu acordat publicației The Telegraph, șeful de stat major al Forțelor Aeriene ale Marii Britanii, Mike Wigston, a declarat că Forțele Armate vor relua exercițiile de dispersare a aeronavelor, în legătură cu amenințările rachetelor de croazieră rusești.
“Vom învăța din nou să ne dispersăm avioanele de luptă”, a spus Wigston, citat de agenția de presă rusă Interfax.
Potrivit declarațiilor acestuia, “în cazul în care arsenalul rusesc de rachete înaintate de croazieră ar fi transferat în Regiunea Kaliningrad, Marea Britanie s-ar afla în raza de acțiune a acestuia”.
“Ar trebui să vedem acest lucru ca pe o amenințare națională și să studiem lista pistelor de care dispune Marea Britanie”, a menționat Wigston.
“Sună cam ca în timpul Războiului Rece, dar trebuie să ne reamintim cum să facem acest lucru”, a adăugat acesta.
Șeful de stat major al Forțelor Aeriene ale Marii Britanii a mai precizat că mutarea de către Federația Rusă în Regiunea Kaliningrad a armelor moderne, cum ar fi cele mai recente rachete de croazieră, “ar reprezenta încă un pas pe scara escaladării situației”.
“Nu am ținut pasul cu dezvoltarea sistemelor de apărare antiaeriană. Nu am avut nevoie de o apărare antiaeriană la sol din cauza poziției noastre strategice și a faptului că am operat sub umbrela americană. Acum, această abordare trebuie schimbată”, a concluzionat Wigston.
Comentariul autorului: În ultima perioadă, relațiile politico-militare dintre Federația Rusă și Marea Britanie s-au deteriorat în mod semnificativ, în special, din cauza sprijinului acordat Ucrainei de reprezentanții britanici și a întăririi prezenței britanice în Marea Neagră, atât prin intermediul navelor de luptă, cât și al avioanelor de cercetare.
Punctul culminant al acestor divergențe a fost atins pe 23 iunie, când distrugătorul britanic Defender a pătruns în apele teritoriale rusești în apropierea Peninsulei Crimeea, iar partea rusă a reacționat cu focuri de avertisment de pe nave și avioanele de luptă.
Trebuie menționat și faptul că și Federația Rusă a revenit la practicile din timpul Războiului Rece, dislocând, din ce în ce mai des, nave de luptă și de cercetare în proximitatea frontierelor britanice.
De asemenea, pe fondul general al divergențelor cu statele membre NATO, statul rus a întărit și continuă să întărească gruparea de trupe din Regiunea Kaliningrad, unde au fost dislocate complexe de rachete Iskander și se are în vedere dotarea Flotei din Marea Baltică cu nave de luptă și submarine noi, purtătoare de rachete de croazieră.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News