Mark Rutte își caută un adjunct la NATO, în locul lui Mircea Geoană. Favoriți sunt doi candidați din Balcani
Înainte de a prelua conducerea NATO , viitorul secretar general Mark Rutte analizează deja care pot fi candidații pentru funcția de adjunct la NATO.
Actualul adjunct, Mircea Geoană, urmează să demisioneze din această funcție pentru a candida la alegerile prezidențiale din România, potrivit informațiilor obținute de Politico, din sursele sale de la NATO, dar pasul ăsta îl intuiește deja toată România.
Înlocuitorul său vine într-un moment crucial pentru alianța militară, care se confruntă cu o potențială amenințare rusă la granițele sale de est.
Printre candidații pentru această funcție importantă se remarcă două femei din țările Europei de Est, Macedonia de Nord și Bulgaria.
Potrivit fostului purtător de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, este de așteptat ca secretarul general adjunct să vină din Europa de Est, ceea ce corespunde aspirațiilor Alianței de a-și consolida sprijinul în rândul membrilor estici.
Unul dintre candidații de frunte este Radmila Sekerinska, fostul ministru al apărării al Macedoniei de Nord, care a jucat un rol cheie în aderarea țării sale la NATO, în 2020. Sekerinska este cunoscută pentru atitudinea ei pro-occidentală și se remarcă ca o voce puternică împotriva invaziei ruse a Ucrainei.
Al doilea candidat este Mariya Gabriel, fost viceprim-ministru și comisar european din partea Bulgariei.
Mark Rutte. Selecția candidaților
Pentru a asigura stabilitatea alianței, Rutte are nevoie de un adjunct care să poată răspunde strategic amenințărilor rusești, precum și provocărilor din regiunea Balcanilor de Vest.
Majda Ruge, consilier principal pentru politici la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), o menționează pe Sekerinska drept persoana ideală pentru această poziție datorită cunoștințelor sale despre regiune și experienței sale politice.
Pe de altă parte, Mariya Gabriel trebuie să treacă peste cel mai mare obstacol al său: legăturile politice strânse ale Bulgariei cu Rusia. Totuși, experiența sa internațională este un atu important.
În ciuda calificărilor lor, ambii candidați provin din țări care se luptă cu corupția. Transparency International a clasat Bulgaria pe locul 67 în indicele de percepție a corupției, în timp ce Macedonia de Nord se află pe locul 76. Aceste evaluări ridică întrebarea dacă contextele lor politice interne le vor afecta capacitatea de a-și îndeplini atribuțiile de secretar general adjunct al NATO.
Deși Sekerinska și Gabriel sunt cei mai proeminenți candidați, alți candidați au fost menționați în cursă, inclusiv fostul prim-ministru leton Krišjānis Kariņš, precum și potențiale propuneri din Polonia și Turcia. Rolul de secretar general adjunct devine din ce în ce mai important în NATO, iar Mark Rutte este de așteptat să ia o decizie în curând cu privire la cine îl va urma în noua sa funcție.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News