Mesajul transmis de Statele Unite către Putin a fost că este prea devreme pentru a deschide șampania. Senator american: America a revenit în ofensivă
Senatorul democrat Richard Blumenthal a salutat duminică aprobarea bipartizană în Camera Reprezentanților a ajutorului extern pentru Ucraina, Israel și Taiwan. "Așadar, continuăm să construim, iar această măsură, cu un puternic sprijin bipartizan, cred că trimite un mesaj lumii", a declarat Blumenthal în timpul unui interviu acordat duminică postului Fox News, citându-l pe ministrul de externe al Lituaniei: "Mă bucur să te revăd, America".
,,Cred că America a revenit în ofensivă și este un semn că putem să ne unim într-un mod bipartizan pentru securitatea noastră națională și să trimitem un mesaj lui Vladimir Putin, Xi Jinping, dictatorilor din întreaga lume - este prea devreme pentru a deschide șampania, America va apăra democrația", a precizat acesta pentru Fox News.
Luând act de votul din Camera Reprezentanților, Blumenthal a subliniat competența pe care o are SUA de a fi alături de aliații săi.
,,Noi [America] suntem cea mai puternică țară din istoria lumii. Putem produce proiectilele de artilerie, artileria cu rază lungă de acțiune, arme de atac de care este nevoie", a declarat Blumenthal, adăugând: "Putem, de asemenea, să aplicăm sancțiuni și să confiscăm și să vindem activele rusești pentru a oferi mai multe resurse Ucrainei".
Colegul său, senatorul republican Ron Johnson, a criticat Camera Reprezentanților pentru adoptarea proiectelor de lege privind ajutorul extern, susținând că Congresul SUA cheltuiește bani pe care "nu îi are" și că SUA ar trebui să se concentreze mai degrabă pe securizarea propriilor frontiere.
,,Vom continua să ipotecăm și să jefuim viitorul copiilor noștri, peste 100 de miliarde de dolari", a declarat Johnson în timpul unui interviu acordat sâmbătă la NewsNation.
,,Cred că ceea ce cei mai mulți dintre noi susțin că majoritatea americanilor cred este că ar trebui să ne securizăm propria noastră frontieră, viitorul copiilor noștri, înainte de a cheltui peste 100 de miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe alți oameni să-și securizeze frontierele", a declarat el la NewsNation cu câteva ore înainte ca proiectul de lege să fie aprobat de Camera Reprezentanților.
Johnson s-a declarat îngrijorat de ceea ce li se întâmplă oamenilor din Ucraina, dar a adăugat, de asemenea, că nu există "nicio șansă" ca președintele rus Vladimir Putin să piardă acest război.
,,Să cheltuiești 60 de miliarde de dolari pentru a alimenta flăcările acestui impas sângeros nu prea are sens pentru mine", a spus senatorul. Johnson a declarat că nu va susține proiectul de lege atunci când va fi supus la vot în Senat.
În schimb, colegul său, senatorul Lindsey Graham, a respins cu fermitate ideea că Statele Unite nu sunt în măsură să ajute Ucraina și alți parteneri. Acesta a reamintit că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Statele Unite au ajutat lumea liberă în a se apăra în fata agresiunii Germaniei și Japoniei.
,,Ideea că nu suntem capabili să ajutăm Ucraina, Israelul și Taiwanul în același timp. Eu o resping. O resping complet", a declarat acesta în cadrul unei emisiuni difuzate duminică la Fox News.
Proiectul de lege, care prevede, printre altele, un ajutor de 60,8 miliarde de dolari pentru Ucraina, a fost adoptat sâmbătă de Camera Reprezentanților. Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, a declarat că Senatul va vota marți asupra proiectului de lege. După aceea, va trebui să fie semnată de președintele Biden, care a declarat că va face acest lucru imediat.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News