Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Mike Pompeo va participa la conferinţa pentru Libia de la Berlin
17 ian, 08:54
Secretarul de stat american Mike Pompeo va merge în Germania în acest weekend pentru a participa la conferinţa pentru Libia de la Berlin şi a cere susţinerea armistiţiul fragil din statul nord-african şi retragerea tuturor puterilor străine din conflict, a informat Departamentul de Stat, relatează Reuters.

Germania va găzdui duminică un summit care va reuni la un loc puterile străine şi taberele rivale din Libia pe care le susţin pentru a încerca să pună capăt războiului pentru Tripoli şi să reia discuţiile privind un acord de împărţire a puterii, transmite Agerpres.

Conferinţa are loc la câteva zile după eforturile eşuate ale Rusiei şi Turciei de a-l convinge pe Khalifa Haftar, ale cărui forţe controlează mare parte din estul şi sudul Libiei, să semneze un armistiţiu durabil şi să oprească ofensiva asupra capitalei Libiei cu prilejul unei vizite la Moscova din această săptămână. Mareşalul Haftar a plecat de la Moscova fără a semna o propunere în acest sens.

"Principala problemă este armistiţiul. Ar fi frumos să putem realiza şi alte lucruri, dar continuarea încetării focului este imperativă", a declarat un oficial senior din cadrul Departamentului de Stat în cadrul unei teleconferinţe cu reporterii.

Joi, biroul ministrului german de externe Heiko Maas a anunţat că Haftar vrea să încheie un armistiţiu şi este dispus să participe la conferinţa de duminică, după ce şeful diplomaţiei germane l-a vizitat în oraşul Benghazi, din estul Libiei.

 

Turcia a anunțat trimiterea de trupe

 

Mareşalul Haftar a beneficiat de sprijin din partea Egiptului, Emiratelor Arabe Unite, Iordaniei şi mercenarilor ruşi, în timp ce guvernul de uniune recunoscut internaţional condus de Fayez al-Serraj este susţinut de Turcia.

Joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Ankara începe să trimită trupe în Libia pentru a sprijini guvernul lui Serraj. Oficialul american din cadrul Departamentului de Stat şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această decizie.

"Ne-ar plăcea foarte mult să vedem că nu există intervenţii externe sau străine. Nu vrem ca conflictul să se extindă dincolo de ce a devenit deja şi există acum o situaţie acum în care intervenţiile străine nu fac decât să exacerbeze criza umanitară din ţară", a spus el.

Vezi și: Mercenarii ruși din Grupul Wagner, misiune în Libia? Putin ridică din umeri

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Bombardiere strategice americane au desfășurat o misiune globală în Europa de Est și în Oceanul Pacific
Grecii îi răspund 'dictatorului ales' Erdogan cu o replică atribuită războinicului spartan Leonidas: 'Vino și ia-le!'
Soarta navei USS Bonhomme Richard rămâne incertă
Franța consideră că sancţiunile împotriva Belarus nu trebuie să fie legate de cele care ar putea viza Turcia
Ambiţiile geopolitice ale Turciei, obligă Grecia să intre într-o cursă a înarmării
Taiwanul neagă faptul că avioanele Chinei au încercuit două avioane de vânătoare taiwaneze
Turcia reacționează după ce UE a sancționat trei companii pentru încălcarea embargoului impus Libiei
Ofițer NYPD acuzat de spionaj în favoarea Chinei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro