Turcia a început să își retragă forțele și echipamentele dintr-un post de observare din provincia Idlib (nord-vestul Siriei), înconjurat de mult timp de trupele guvernului de la Damasc.
Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), evacuarea bazei din localitatea Morek a început la scurt timp după miezul nopții de 19 / 20 octombrie.
Baza Morek reprezintă unul dintre cele 12 posturi de observare turcești stabilite în regiune, pentru a monitoriza un armistițiu fragil în conflictul de nouă ani din Siria. Baza este încercuită, încă din 2019, de trupele regimului Bashar al-Assad sprijinite de Rusia.
Potrivit Reuters, forțele turcești vor fi mutate tot în regiune pentru a consolida posturile de observație rămase. Surse apropiate operațiunii precizează că, retragerea se face din poziții care sunt expuse, dar forțele turcești nu iau deocamdată în calcul și evacuarea altor puncte de observare. Cu toate acestea, analiștii prezic că mai multe baze ar putea fi abandonate în viitorul apropiat.
Oytun Orhan, coordonator pentru studiile Levantului la Centrul de Studii privind Orientul Mijlociu, din Ankara, a declarat că baza Morek împreună cu alte câteva posturi de observare turcești înființate în 2018, nu mai servesc scopului inițial de a monitoriza încălcările acordului de încetare a focului, după ce trupele lui Assad le-au încercuit anul trecut.
„Rusia și regimul sirian încearcă să împingă Turcia spre nord [sau] cel puțin să evacueze aceste posturi de observare”, a precizat Orhan pentru Al-Monitor. „Se înțelege că, cele două părți au ajuns la un acord, în care Turcia va evacua patru dintre ele”. El a adăugat: „Acest lucru nu creează o schimbare critică pe teren. Nu există o scădere a numărului militarilor turci ... Dimpotrivă, există o creștere a desfășurării forțelor turcești în zonă, așa că nu mă aștept la niciun fel de retragere a Turciei”.
Idlib rămâne una dintre ultimele zone ale Siriei, controlate de grupurile de opoziție susținute de Turcia. Aceste grupuri sunt în continuare active, deși luptele au încetat, în mare parte, în urma unui acord de încetare a focului (5 martie) mediat de Rusia și Turcia. Conform acordului respectiv, forțele ruse și turce au intenționat să creeze un coridor de securitate pe ambele părți ale autostrăzii M4, care traversează provincia Idlib de la est la vest. În acest sens, cele două părți au convenit să organizeze patrule comune pe calea de comunicație, dar implementarea măsurii propriu-zise a fost întârziată în mod repetat.
Între 10 000 și 15 000 de militari turci sunt dislocați în regiunea Idlib, unde Ankara. Potrivit lui Orhan, eforturile Turciei de a aproviziona posturile de observare înconjurate de forțele regimului, s-ar fi putut complica în ultimele luni. Surse OSDO au precizat că, duminică (18 octombrie), un șofer de camion a fost ucis, lângă orașul Saraqeb, de forțele regimului Assad care, au tras asupra autovehiculelor folosite pentru transportul echipamentelor spre Postul de observație din Murek. "Cel mai probabil, Rusia nu a dat unele garanții pentru asigurarea convoaielor turce care aprovizionau aceste posturi de observație", a declarat Orhan pentru Al-Monitor, adăugând că misiunile de aprovizionare turcești cer escorte rusești pentru trecerea prin zonele controlate de regimul de la Damasc.
Evoluțiile au loc după ce delegații ale Rusiei și Turciei au purtat discuții la începutul lui septembrie cu privire la crizele în curs din Idlib și Libia, unde cele două state sprijină părțile opuse, în ambele conflicte. Oficialii ruși ar fi solicitat Turciei să se retragă din unele posturi de observație din Idlib în timpul negocierilor.
Ozgur Unluhisarcikli, directorul German Marshall Fund din Ankara, a declarat că retragerea militarilor turci din Morek este probabil o încercare de a proteja forțele militare în cazul reluării confruntărilor cu trupele regimul Assad. "Acesta este un semn al slăbirii în continuare a modus vivendi dintre Turcia și Rusia, în Siria", a declarat Unluhisarcikli.
Retragerea a urmat, de asemenea, unui șir de proteste la Idlib împotriva prezenței militare turcești în Morek și Surman despre care, presa din Turcia susține că sunt organizate de regimul sirian.
Comentariul autorului: Pe fondul conflictului din Nagorno-Karabah, bunele relații dintre Rusia și Turcia sunt pe cale să deterioreze. După cum se cunoaște, în acest conflict, Turcia susține Azerbaidjanul, iar Armenia pe nerecunoscuta republică Nagorno-Karabah. Escaladarea luptelor dintre cele două părți, în pofida unor acorduri de încetare a focului mediate chiar de Moscova, pun sub semnul întrebării capacitatea Rusiei, atât de a stabiliza zona, cât și de a interveni în favoarea Armeniei - aliatul său din cadrul OTSC.
În aceste condiții, Rusia a ales să răspundă Turciei pe un alt front, cel din Siria și de o manieră indirectă - prin intermediul forțelor regimului Assad. În continuare aparența bunelor relații ruso-turce este menținută, confruntarea fiind dusă prin forțe proxi.
În funcție de evoluția situației din Nagorno-Karabah, Rusia are în continuare frontul sirian la dispoziție, pentru a acționa militar împotriva Turciei, precum și pe cel din Libia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News