Ministrul ucrainean al Apărării a anunțat că ''pregăteşte o surpriză'' pentru Flota rusă de la Marea Neagră: Așteptăm doar momentul potrivit
Un anunț extrem de interesant privind repetarea atacului care a dus la distrugerea crucișătorului rus Moskva a fost făcut de ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov. "Le putem oferi o altă "surpriză" pe mare, încă o "bubuitură" pentru navele lor de război. Așteptăm doar momentul potrivit pentru a repeta povestea", a declarat ministerul ucrainean al Apărării în timpul unui briefing.
Crucișătorul Moskva, fumegând. Nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre e surprinsă la puțin timp după ce a fost lovită de două rachete lansate din sistemul anti-navă ucrainean Neptun. Imaginea foto nu are sursă, fiind cel mai probabil realizată de o persoană de la bordul navei turcești care a intervenit pentru salvarea echipajului. Foto: World Military Photos @Facebook
Ministrul ucrainean al Apărării a precizat că nu va dezvălui detalii despre modul în care a fost scufundat crucișătorul Moskva, deoarece exista o înţelegere cu conducerea Forţelor Navele Ucrainene.
,,Chiar vreau să împărtășesc detaliile pe care le cunosc, dar avem un acord cu comandantul Marinei ucrainene Oleksii Neizhpapa acest lucru s-a întâmplat datorită eforturilor sale și ale echipei sale. Nu putem dezvălui toate detaliile în acest moment", a declarat ministrul Reznikov.
După cum ştim până în acest moment, crucișătorul Moskva a fost lovit, pe 13 aprilie 2022, de două rachete ale sistemului ucrainean anti-navă RK-360 Neptun. A doua zi, forţele navele ruse au încercat să salveze crucișătorul Moskva, dar acesta s-a scufundat din cauza avariilor și a incendiului care a izbucnit în interior.
Analiştii militari ucraineni ai publicaţiei DefenceExpress precizează că astfel de anunțuri sunt, desigur, extrem de bune, deoarece ele pot fi o dezinformare intenţionată, menită să determine inamicul (n.a. forţele navale ruse) să depună eforturi și să aloce resurse semnificative pentru depista viitoare ameninţări care, de fapt, nu există.
Cu toate acestea, acum că anunțul a fost făcut, este posibil să se acorde atenție acelor proiecte care ar putea fi implementate și să consolideze Forțele Armate ale Ucrainei în mod direct în lupta împotriva navelor rusești.
Desigur, ar trebui să fie ceva ce nu exista înainte de distrugerea navei amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, adică este puțin probabil să vorbim despre desfășurarea și mai multor sisteme de rachete de coastă Neptun, care au scufundat Moskva. În special, pentru a evita atacarea navelor lor, rușii lansează de mult timp rachete asupra Ucrainei chiar la ieșirea din Golful Sevastopol.
Acest lucru se datorează faptului că raza de acțiune a rachetelor Neptun este de până la 280 km, ceea ce nu este suficient pentru a ajunge în zona golfului Sevastopol - locul de unde navale Flotei ruse din Marea Neagră îşi lansează rachetele.
Cu toate acestea, analiştii militari ucraineni precizează că se știe de mai mult timp ca industria ucraineană de apărare lucrează la dezvoltarea unei versiuni aeropurtate a rachetei Neptune. Acest lucru permite o rază de atac mai mare și, cel mai important, o lansare dintr-o direcție la care, cel mai probabil, ruşii nu se aşteaptă.
Pe lângă rachetele anti-navă, Flota rusa din Marea Neagră s-a confruntat deja cu dronele maritime kamikaze ucrainene, a căror utilizare ar putea fi, de asemenea, un mijloc extrem de interesant într-o misiune de distrugere a navelor inamice. Deși necesită o sincronizare excepțională și lansarea lor în avans, cu câteva ore înainte ca navele să părăsească golful Sevastopol, încă ocupat, pe care ruşii l-au blocat cu sisteme improvizate anti-drona.
În cele din urmă, mai există încă opțiunea de a lovi navele inamice în timp ce acestea se află încă în golf, dar acest lucru necesită rachete cu rază lungă de acțiune. Și, cel mai important, fiecare dintre aceste posibile scenarii necesită utilizarea şi găsirea de contramăsuri aproape diametral opuse din partea forţelor ruse, ceea ce va duce la o risipă de resurse, dacă acest anunț este făcut doar cu scopul de a-i duce în eroare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News