Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Misterul din jurul dronei ruse S-70 doborâte de un Su-57 se adâncește. De ce s-au aventurat rușii cu două aeronave stealth în spațiul controlat de ucraineni
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Drona aeriană rusească, presupusă stealth, S-70 „Okhotnyk”, care s-a prăbușit zilele trecute lângă Konstantyanivka, era echipată cu o bombă glisantă ghidată, potrivit celor mai recente informații.
EXCLUSIV

În epava UAV-ului rusesc au fost găsite rămășițele bombei de avion UMPB D-30, a informat publicația ucraineană Defense Express, pe 7 octombrie, care la rândul său a preluat o fotografie publicată de Telegram Realna Viina (Război Adevărat).

Dacă se confirmă oficial faptul că la bordul dronei rusești se afla această armă, cu o rază maximă de acțiune de 90 de km, rezultă că UAV-ul se afla într-o misiune de lovire aer-sol asupra unei ținte aflate ceva mai mult în spatele liniei frontului.

Reamintim că drona rusească doborâtă de o rachetă aer-aer (cel mai probabil lansată chiar de un avion rusesc Su-57) zbura în apropierea liniei frontului, deoarece ulterior ea s-a prăbușit lângă orașul Konstantyanivka (20 km S-SE de Kramatorsk) în partea controlată de trupele ucrainene, la aproximativ 16 km de linia frontului.

Faptul că Aviația rusă s-a aventurat, în plină zi, cu două aeronave secrete deasupra teritoriului controlat de apărarea antiaeriană ucraineană are cel puțin două explicații rezonabile.

 

De ce s-au aventurat rușii cu două aeronave stealth în spațiul controlat de ucraineni

2. -imagine fara descriere- (formatie-su-57_53531000.jpeg)

Prima ar fi că se intenționa lovirea unei ținte extrem de importante și care este vulnerabilă la descoperire și lovire doar pentru puțin timp. Aceste ținte intră în categoria numită ”time sensitive targets” (ținte sensibile la timp). 

S-ar fi luat decizia de a se folosi acest scenariu de lovire deoarece, ținta era într-o locație în care exista o mare probabilitate de victime colaterale. Bomba UMPB D-30 are doar 250 de kg, în timp ce o rachetă balistică Iskander-M, disponibilă oricând pentru lansare, are un focos de 480–700 kg și o masă totală de lansare de 3.800 kg.

Din categoria ”time sensitive targets” fac parte și sistemele Patriot sau SAMP/T aduse pentru puțin timp în zona frontului dar mai ales, fac obiectul lovirii înalții comandanți militari. 

Reamintim că, pe 3 octombrie, canalele de informare oficiale, asociate cu generalul Syrsky, au informat că acesta se află ”într-una dintre cele mai fierbinți zone din față”, unde a premiat militarii Brigăzii 25 Aeropurtate. Această brigadă ucraineană ar lupta în zona Pokrovsk, potrivit unor informații recente din octombrie 2024, zona fiind aflată la 80 de km de locul prăbușirii dronei.

Nu este exclus ca Syrsky să fi rămas în zonă și în zilele următoare. În plus, nu se știe cu precizie când a fost doborâtă drona rusească. Deși primele informații au apărut pe 5 octombrie, sursele nu precizează momentul exact în care drona a fost doborâtă, iar un interval de timp două zile este unul rezonabil de reținere a publicării unei informații atât de importante, deși epava a căzut într-o zonă accesibilă civililor. Desigur, s-ar putea ca în vizor să fi fost un alt înalt comandant militar ucrainean, posibil chiar președintele Zelenski.

Dacă ipoteza lovirii unei ținte sensibile la timp rămâne luată în calcul se pune totuși întrebarea de ce aeronava Su-57 nu a continuat ea singură misiunea. Una din posibilități este că ținta era totuși mult mai departe și doar drona avea misiunea să pătrundă. În plină zi, chiar și Su-57, presupus stealth, ar avea probleme cu apărarea antiaeriană.

A doua explicație a prezenței atât de avansate a aeronavelor rusești este că ar putea fi o demonstrație de capabilitate aeriană stealth care, totuși, a eșuat parțial. Drona a fost pierdută iar epava se află în mâna ucrainenilor iar Su-57 și-a luat coada între picioare și a fugit departe de zona ostilităților.

 

Multe alte semne de întrebare. Cum de nu s-au lansat rachete antiaeriene împotriva dronei S-70 și a avionului Su-57

 

3. -imagine fara descriere- (s_70_ohotnik_38783300.jpg)

Pe lângă misterul unei misiuni secrete a dronei ”Ohotnik” (Vânător) și incertitudinea privind momentul exact al prăbușirii acesteia, mai persistă și alte semne de întrebare. Unul dintre ele este de ce împotriva celor două aeronave rusești nu s-au lansat rachete antiaeriene.

O explicație ar fi altitudinea mare la care se aflau, probabil peste 6 – 7 km care este în afara razei de acțiune a sistemelor antiariene portabile MANPADS existente în linia întâi. Totuși, surprinde că împotriva lor nu sunt lansate rachete de la sisteme sol-aer mai avansate, cum ar fi Patriot, SAMP/T, NASAMS, S-300, Buk, Hawk etc., dintre care cel puțin unul ar fi trebuit să se afle în zonă. Dacă niciunul nu se afla în zonă, situația pare una extrem de complicată și îngrijorătoare pentru acoperirea antiaeriană a trupelor ucrainene care luptă pe front pentru că rezultă că aproape toate sistemele cu rază medie și mare ar fi dislocate în adâncimea teritoriului ucrainean pentru protecția împotriva rachetelor.

Din această perspectivă, rezultă o a treia ipoteză pentru prezența avansată a dronei rusești Ohotnik. Ea ar fi testat prezența sistemelor sol-aer ucrainene cu rază medie și mare în vederea unei apropieri mai mari de linia frontului a avioanelor Su-34 care lansează bombe glisante ghidate. Totuși, este puțin probabil deoarece costul s-a dovedit prea mare, justificabil doar dacă drona ar fi fost angajată de unul dintre sistemele Patriot sau SAMP/T care astfel s-ar fi expus la o ripostă foarte rapidă a unei rachete aer-sol chiar de la dronă sau de la Su-57.

 

De ce a doborât avionul Su-57 propria dronă? Au reușit ucrianenii și americanii să preia controlul dronei?

4. S-70 Okhot... (sukhoi_s_70_okhotnik_12028300.jpg)

Un alt mister este faptul că avionul rusesc Su-57 și-a doborât propria dronă. Explicația unanim acceptată este că aceasta nu a mai răspuns la comenzi, deoarece s-a pierdut legătura cu ea. Distanța mică dintre  Su-57 și dronă sugerează că între cele două aeronave exista o comunicație directă neintermediată de satelit, foarte probabil una extrem de sigură, rezistentă la bruiaj și interceptare.

În această ipoteză, pierderea legăturii radio fie s-a datorat unei defecțiuni hardware, fie a acțiunii unei capabilități ucrainene sau americane extrem de avansate de război electronic și/sau de atac cibernetic, cu ajutorul căreia s-ar fi bruiat comunicația sau chiar s-ar fi preluat controlul dronei Ohotnik. 

Mergându-se pe ultimul scenariu, al unei capabilități ucrainene/americane foarte avansate de atac cibernetic, reamintim că, generalul ucrainean Syrsky a anunțat, pe 4 octombrie, că a discutat cu comandantul suprem aliat din Europa, generalul american Christopher Cavoli.

Descarcă și tu aplicația pentru mobil DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Acest fapt nu este o noutate, discuțiile dintre cei doi fiind periodice. Surpriza vine însă când că se precizează că Syrsky a discutat și cu generalul Timothy D. Ho, comandantul Comandamentului Cibernetic al SUA.

Desigur, cooperarea în sfera cibernetică dintre cele două țări este bine cunoscută, dar despre discuții între comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene și comandantul Comandamentului Cibernetic al SUA nu s-a mai auzit nimic până acum.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Canada va consolida cooperarea cu SUA în Arctica pe fondul amenințărilor în creștere ale Rusiei
Pentagonul dă undă verde inițiativei strategice de combatere a dronelor în contextul unei amenințări considerate urgente
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România (2019-2021)
EXCLUSIV
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: România, scoasă din prăpastie în ultimul moment. Cei care sunt în spatele atacului rus trebuie aduși în fața justiției
Acţiunile de război hibrid derulate de Rusia împotriva României, determină Polonia să ia măsuri suplimentare: Aliații NATO sunt îndemnaţi să abordeze mai serios dezinformarea rusă din Europa de Est
Garanții de securitate NATO pentru Ucraina: Cum și de ce Kievul și-a schimbat poziția în relațiile cu Alianța
Dacă vrem pace în Ucraina, militarii ucraineni ar trebui să fie bine echipaţi pentru a se impune pe câmpul de luptă și la masa negocierilor
Statele Unite, ingrijorate de implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze alegerile din România
Pentru a menține capacitățile de descurajare, statele membre NATO trebuie să cheltuiască pe viitor peste 2% din PIB pentru apărare
Ucraina are nevoie de garanții de securitate credibile, nu de impunerea unui conflict înghețat
Rusia este pusă în faţa celui mai negru scenariu: Riscă să piardă resursele navale aflate în trei regiuni în același timp
Ucraina a cerut din nou o invitație de a se alătura NATO: Apartenența la organizație, „singura garanție reală a securității” și „un mijloc de descurajare'' pentru continuarea agresiunii ruse
Războiul din Ucraina trebuie să se încheie într-un mod care să răspundă aspirațiilor poporului ucrainean. Ce sugestie are fostul secretar general al NATO?
Mișcarea îndrăzneață a Norvegiei: Avioanele de luptă F-35 și sistemele de apărare aeriană se îndreaptă spre Polonia pentru consolidarea flancului estic al NATO
Mișcări interesante pe Frontul de Sud: Rușii s-ar pregăti să forțeze Niprul pe mai multe direcții. Ucraina pregătește contracararea planului
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
U.E are voință politică pentru a sprijini Ucraina. În 2025, uniunea va transfera lunar Ucrainei 1,5 miliarde de euro
U.S. Marine îşi consolidează infrastructura militară în Pacific pentru un eventual conflict militar: Sistemul NMESIS, pregatit pentru a ataca ținte ostile
În următoarele 50 de zile, SUA vor face totul pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile și pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă
Acordul ,,Icebreaker'', semnat de Statele Unite, Canada și Finlanda, vrea să submineze dominația Rusiei în Arctica
Institutul american pentru Studiul Războiului ne avertizează să fim atenţi la următoarea mişcare a Rusiei: Un serviciu separat de sisteme fără pilot poate apărea în armata rusă
Acum este momentul potrivit pentru a invita Ucraina în NATO: Garanțiile de securitate ar putea pune capăt „fazei fierbinți” a războiului
Final de eră? Franța pierde influența istorică din Africa. Alte două țări africane au cerut închiderea bazelor militare franceze
Arctica, bazele militare estoniene sau Kaliningrad: Posibile scenarii pentru cum ar putea începe Rusia războiului împotriva NATO
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Apel la istorie pentru România: Neutralitatea, cu Armata Rusiei la porți
Mișcare îndrăzneață a autorităților olandeze: Noi sisteme de rachete Patriot furnizate Ucrainei, un atu esențial în contracararea valului tot mai intens de atacuri rusești
Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace

Ştiri Recomandate

Avertisment pentru europeni: Cu industria militară turată la maxim, Kremlinul va profita de pace pentru a-și construi un stoc uriaș de rachete
Ucraina a lansat o lovitură de înaltă precizie asupra postului de comandă al rușilor din regiunea Kursk
Europa dă credit Eurofighter, coloana vertebrală a superiorității aeriene europene. Două state mizează din nou pe Eurofighter Typhoon
Finlandezii au arătat cum trebuie să lupți împotriva sabotajului: În maxim o oră, petrolierul secționa gazoductul Balticconnector și un alt cablu electric Estlink
De ce schimbă americanii scaunele de catapultare ale avioanelor F-16. Decizia ar putea viza și F-22, dar și bombardierele B-1
Assad nu e în siguranță nici în Rusia sub „protecția” lui Putin. The Sun: Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit, dar acum starea sa e stabilă
Luptă grea pentru Pokrovsk. Rușii încearcă să înconjoare localitatea, înaintând prin așezările învecinate
Burduja demontează un fake news: Avem suficient gaz. Prioritatea zero este România, apoi Moldova. Sunt discuții pentru a ajuta și Ucraina cu tranzit
O idee curajoasă pentru contracararea șantajului rus: Moldova să ceară despăgubiri. Cu o parte din teritoriu ocupat din 1991, Rusia e cea care datorează zeci de miliarde
Italia face eforturi pentru a bloca influența în creștere a Rusiei în Libia
Lukașenko vrea zece sisteme rusești de rachete balistice Oreșnik pe teritoriul Belarusului, dar „dacă rușii vor mai multe, vor fi mai multe”
Atacatorii au servit la aceeași bază militară. Masacrul din New Orleans și explozia camionetei Tesla Cybertruck ar putea fi legate
Rusia bate la ușă, iar industria germană de apărare avertizează: ”Ar trebui să mergem spre 3-3,5% din PIB”
E ceva în neregulă cu avioanele rusești Su-35? Aliații Rusiei ocolesc Su-35 și încep discuțiile pentru avioane JF-17
Era mai bine pe vremea lui Ceaușescu? Pastila amară pentru nostalgici: Documentele declasificate ale SUA dezvăluie o Românie a anilor 80, aflată în genunchi
Hondurasul amenință că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi expulzează cetăţenii
Turcia și Qatar se întrec pentru a culege beneficiile răsturnării lui Assad
”E mai puternic decât HIMARS”. Serbia se înarmează masiv, dar nu din Rusia sau SUA: Lansatoare PULS și drone Hermes 900 din Israel, un partener tot mai important al Belgradului
Președintele Taiwanului promite că va crește bugetul de apărare al insulei / Xi Jinping: Nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul
Transnistria a rămas fără gaze. ”TiraspolTransgaz” sistează furnizarea de apă caldă și căldură către populație
În 2024, Rusia a pierdut 102 militari pe kilometru pătrat capturat. Ucraina explică de ce e optimistă că 2025 va fi un an mai bun pentru ea decât 2024
Hondurasul joacă tare și amenință SUA că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi va expulza pe hondurieni din State
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
De la tractoare la blindate de luptă. Aflată în colaps, celebra fabrică de tractoare Ursus din Polonia se reprofilează radical în fața amenințărilor Rusiei
Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?
2025, suntem oficial „full acces” Schengen! Spațiul Schengen pe înțelesul tuturor, puncte de frontieră care au dispărut și ce trebuie să știi când pleci din România
După un început „secetos”, Armata României a avut unul din cei mai fructuoși ani. Cei trei grei: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
Rușii nu au oprit atacurile nici în noaptea de Anul Nou. Peste 110 drone kamikaze au vizat teritoriului ucrainean
Cazul avionului chinez L-15 Falcon care a „învins” avioane europene într-un stat din Africa. Dar cu motoare fabricate în Ucraina
Pentru prima dată, ucrainenii au doborât un elicopter rusesc cu o rachetă trasă de o dronă navală
În ultimul mesaj din 2024 Xi Jinping spune că reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă și „nimeni nu o poate opri”
Industria rusă învață din greșeli: Tancurile T-90 și T-72, modernizate împotriva dronelor. ”Tancul de acum nu mai seamănă cu unul din 2022”
pixel