Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a acuzat luni Iranul că a înființat un aeroport în sudul Libanului pentru a permite atacuri asupra Israelului, furnizând fotografii aeriene ale presupusului site.
Obiectivul Republicii Moldova este ca până în 2030 să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, a declarat, duminică, preşedintele Maia Sandu, potrivit Agerpres.
Şeful statului moldovean a spus, cu prilejul mitingului pro-european desfăşurat la Chişinău, că integrarea în Uniunea Europeană "este unica şansă ca Moldova să se dezvolte" şi "să nu trăiască în şantajul rusesc, în sărăcie şi corupţie".
"Proiectul nostru de ţară şi obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susţinerea Uniunii Europene în acest drum şi asta o cere poporul Republicii Moldova. A cerut-o de fiecare dată când a ieşit în stradă să-şi apere drepturile, a cerut-o la alegeri, o cere acum când, iarăşi, ne-am adunat împreună pentru a decide soarta Moldovei. Europa este mai mult decât o lozincă politică, Europa este un mod de viaţă, un vis care trebuie să devină realitate şi este şansa poporului nostru să trăiască în pace, în linişte şi în belşug. Acest vis depinde de fiecare dintre noi", a transmis Maia Sandu.
Ea a subliniat, în faţa a peste 75.000 de persoane, că "moldovenii trebuie să fie europeni nu doar în valori, aşa cum suntem astăzi, ci şi în acte".
,,Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne ţină în sărăcie, să ne şantajeze, au vrut să fim dependenţi, au vrut să îngheţăm, să cădem. Dar noi am rezistat! Noi suntem rezistenţi. În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor. Am rămas o ţară cu oameni liberi, o ţară democratică, o ţară care-şi merită locul în Uniunea Europeană. Suntem un popor demn, spunem ce vrem şi suntem fermi în deciziile care ţin de ţara noastră. Acest lucru l-au dorit şi părinţii noştri, şi toţi cei care au apărat Moldova prin sacrificii şi cu fruntea sus", a adăugat preşedintele Republicii Moldova.
Thank you for believing Moldova. Keep strong, hold steady. We will not let you down.
Addressing the 70,000 people who flooded the streets of Chișinău today to reaffirm Moldova's European future.@Europarl_EN stands with you ???????????????? pic.twitter.com/bnOu1MM0aY— Roberta Metsola (@EP_President) May 21, 2023
La Adunarea Naţională "Moldova Europeană" de la Chişinău sunt prezenţi şi preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, dar şi europarlamentarul român Siegfried Mureşan.
Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a vint la Chişinău cu un mesaj de susținere: Dragi cetățeni ai Republicii Moldova, dragi europeni, Moldova este Europa și Europa este Moldova”, a declarat Metsola în limba română.
Oficialul european a continuat mesajul în limba engleză: „Voi ați ales Europa și Europa vă întâmpină cu brațele deschise”. „Maia Sandu este un lider care inspiră”.„Dna Maia Sandu, aș vrea să stau alături de Dvs. când vom deschide negocierile în acest an”, a spus Roberta Metsola.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Galant, a acuzat luni Iranul că a înființat un aeroport în sudul Libanului pentru a permite atacuri asupra Israelului, furnizând fotografii aeriene ale presupusului site.
Rusia încearcă în această toamnă să-și asigure suficientă muniție pentru a bloca orice ofensivă reușită a Ucrainei.
Fragmente a trei drone au fost identificate pe teritoriul României, în contextul atacurilor ruse de la Gurile Dunării împotriva porturilor ucrainene de la Dunăre.
Compania turcă pentru Industriile de Apărare "Asr Technology" a semnat luni cu Autoritatea Generală Saudită pentru Industrii Militare un contract de furnizare a sistemului de apărare antidronă "Ghost", astfel că Arabia Saudită devine prima țară din Golf și arabă care obține această tehnologie.
În următoarele luni, Estonia ar putea deveni prima țară din Uniunea Europeană care va introduce un mecanism care va permite utilizarea bunurilor rusești care au fost confiscate în cadrul sancțiunilor impuse din cauza invaziei Rusiei din Ucraina.
Fosta şefă a diplomaţiei austriece, Karin Kneissl, cunoscută pentru un dans cu preşedintele rus Vladimir Putin la nunta ei, se va muta în oraşul natal al acestuia din urmă în Rusia, Sankt Petersburg, unde va conduce un centru de reflecţie (think-tank) pe care ea l-a creat, scrie Agerpres, care citează Politico.eu.
Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că, indiferent de decizia Bruxelles-ului privind importurile agricole ucrainene, Polonia nu va permite să fie "inundată cu cereale ucrainene". Morawiecki a facut aceasta precizare intr-un scurt comunicat de presa, publicat pe contul sau de Facebook, împărtășind și un material video electoral al partidului din care face parte ''Lege și Justiție'' (PiS).
Pe 11.09.2023, presa rusă a semnalat faptul că, în apropierea granițelor Federației Ruse, a început desfășurarea de exerciții cu participarea unor așa-zise „țări neprietenoase”. Acestea acoperă un teritoriu care se întinde din Armenia și până la Marea Baltică.
Kim Jong-un, liderul Coreei de Nord, va efectua o vizită oficială în Rusia la invitația președintelui Vladimir Putin, au anunțat luni cele două guverne, o întâlnire rară despre care oficialii occidentali avertizează că ar putea întări efortul de război al Moscovei în Ucraina.
Steadfast Defender 24 (STDE24) - cel mai amplu exercițiu militar al NATO de la căderea Cortinei de Fier - va avea loc la începutul anului viitor, în Germania, Polonia și Țările Baltice.
Șeful serviciului de informații Mossad al Israelului, David Barnea, a avertizat duminică că Rusia ar putea furniza Iranului arme avansate care ar putea amenința existența statului Israel.
Premierul ungar Viktor Orbán (60 de ani) dorește să rămână premier până în 2034. Potrivit site-ului telex.hu, el a declarat acest lucru la reuniunea cu ușile închise de sâmbătă a conducerii partidului guvernamental FIDESZ din satul Kotcse, la sud de Lacul Balaton.
Analiști specializați în problematica specifică Africii de Nord și Orientului Mijlociu consideră că pe fondul tulburărilor politice din Sahel, după recentele lovituri de stat din Niger și Gabon, Turcia se pregătește să exploateze oportunitatea scăderii influenței franceze în regiune.
La jumătate de secol după retragerea trupelor americane din Vietnam, președintele american Joe Biden face o vizită istorică la Hanoi, într-o încercare de a duce relațiile dintre cele două țări la un nivel fără precedent.
Rusia ar putea crește producția de proiectile de artilerie în următorii câțiva ani la aproximativ 2 milioane de obuze pe an, aproximativ dublul așteptărilor anterioare occidentale, dar încă cu mult sub nevoile Moscovei pentru războiul din Ucraina, a declarat vineri un oficial occidental, potrivit Reuters.
Regimul militar nigerian rezultat în urma unei lovituri de stat a acuzat Franţa, într-un comunicat citit sâmbătă seară la televiziunea naţională, că "îşi desfăşoară forţele" în mai multe ţări din Africa de Vest în vederea unei "agresiuni" împotriva Nigerului, scrie agenția France Press, citată de Agerpres.
Potrivit unui comunicat al minsterului român de externe, sâmbătă a fost convocat de urgență la sediul ministerului însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București.
Autoritățile etnice armene din regiunea separatistă a Azerbaidjanului Nagorno-Karabah au convenit sâmbătă să accepte transporturi de ajutoare din teritoriul deținut de Baku pentru prima dată în decenii, în schimbul restabilirii legăturilor rutiere cu Armenia.
După BALTOPS, Alianța nord-atlantică desfășoară, în acest an, un nou exercițiu de mare anvergură în Marea Baltică.
Ministerul apărării anunță că a descoperit elemente dintr-o dronă, în urma căutărilor de sâmbătă.
Liderii țărilor G20 au convenit că Uniunea Africană va fi și ea membră a blocului, a anunțat premierul indian Narendra Modi la începutul summitului G20 de la Delhi.
Războiul din Ucraina a arătat că în mod cert un conflict nu mai poate fi dus fără utilizarea dronelor aeriene. Extrem de diversificate, de la artizanale la ultra-sofisticate și acoperind aproape în întregime plaja de misiuni aeriene de luptă, UAV-urile au devenit esențiale pe câmpul actual de luptă. Mai mult, dronele au determinat extinderea acestui câmpului în adâncimea teritoriilor controlate de combatanți, impunând noi concepții de organizare a apărării antiaeriene și măsuri de apărare a facilităților importante aflate chiar la sute de kilometri depărtare de linia frontului.
Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un, este gata să încheie un acord cu dictatorul rus Vladimir Putin privind furnizarea de arme.
Varșovia știe de unde vine pericolul și acționează, cei 4% din PIB - promiși pentru Armată - nefiind doar pe hârtie.
Statele Unite vor include probabil rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune în viitorul pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
Statul Major al Forțelor Navale Române a anunțat, pe 08.09.2023, că România și SUA organizează în comun, în perioada 11-15 septembrie, în zona de responsabilitate a Marinei Române din Delta Dunării și Marea Neagră, exercițiul multinațional Sea Breeze 23.3.
Ucraina a respins vineri ideea privind o ridicare parţială a sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei în schimbul revenirii acesteia din urmă în înţelegerea care a permis timp de un an exportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Ucraina a primit primele zece tancuri Leopard 1 din Danemarca, Olanda și Germania, a informat vineri Unian, citând un anunț al Comandamentului Forțelor Armate daneze.
Comisia Europeană (CE) şi-a admonestat vineri ambasadorul de la Viena, Martin Selmayr, şi l-a convocat pentru discuţii la Bruxelles după ce Austria şi-a manifestat public indignarea faţă de o intervenţie în care acesta a acuzat guvernul austriac că şi-a diminuat prea puţin dependenţa faţă de gazul rusesc şi plăteşte Moscovei "bani însângeraţi", relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Coreea de Nord a pus în funcțiune primul său submarin nuclear tactic. A fost repartizată unei flote care patrulează în apele dintre Peninsula Coreeană și Japonia. Acest lucru a fost raportat vineri de agenția de știri de stat KCNA. Însuși liderul nord-coreean Kim Jong-un a participat la ceremonia de lansare.
Ccompanii franceze au semnat 20 de contracte cu firmele ucrainene, înțelegeri care privesc producția de echipamente militare: vehicule blindate, artilerie, drone, securitate cibernetică și deminare.Bătălia pentru industria militară ucraineană a început, evident fără România: Franța semnează 20 de contracte cu companiile de profil ucrainene
Zilele trecute, Institutul American pentru Studierea Războiului (ISW) a raportat că Iranul și Rusia sunt în discuții cu privire la achiziționarea de către Moscova de noi drone, precum și de rachete balistice Fateh-110, și mai puternicele rachete Zolfaghar.
Recrutarea va începe pe 1 octombrie și va dura până pe 31 decembrie. Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat decretul privind încorporarea cetățenilor ruși, pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu.
România mută sistemele de apărare aeriană mai aproape de granița pe Dunăre cu Ucraina, în zona unde dronele rusești atacă porturile de cereale, au declarat două surse pentru Reuters.
Forţele aeriene germane vor lua parte din nou la apărarea flancului de est al NATO la sfârşitul acestui an, informează vineri dpa.
Oficiali din NATO propun localizarea în Ucraina a unor facilități de producție a armamentelor occidentale.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că este necesar să fie clarificate "probleme foarte dificile" înainte ca Uniunea Europeană să poată măcar începe negocierile asupra aderării Ucrainei la blocul comunitar, informează Reuters.
Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a declarat vineri, la Timişoara, că România este o ţară sigură la ora actuală, dar mai pot avea loc incidente precum cele petrecute recent în Deltă, unde au fost găsite resturi de drone ruseşti, arată Agerpres.
În general, Marina franceză comunică foarte rar despre misiunile desfășurate de submarinele sale de atac cu propulsie nucleară [SNA], iar de fiecare dată când a făcut-o a avut de transmis un mesaj. Dar, în ultimul timp se constată că această practică este folosită cu o frecvență mai mare.
NATO a transmis vineri într-un comunicat că "a autorizat forţe suplimentare pentru a aborda situaţia actuală" din Kosovo, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Tancurile americane Abrams au ajuns în Ucraina, dar nimeni nu se așteaptă ca ele să fie un punct de cotitură pe un front de 1.000 de kilometri. Totuși, importanța lor e una însemnată pentru forțele de apărare ale Ucrainei.
O aeronavă militară de transport de tip C-130H2 Hercules a intrat, cu titlu gratuit, în serviciul Forțelor Aeriene Române prin Programul Excess Defense Articles, care permite SUA să transfere excesul de echipament militar către țările prietene și aliate cu costuri reduse sau fără costuri.
Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că atacurile asupra ţintelor din Rusia sunt efectuate de ruşi aflaţi pe teritoriul ţării lor.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 29 septembrie 2023, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Presa de stat iraniană a publicat pe 26 septembrie un videoclip care arată o versiune cu motor cu reacție a dronei de atac din seria Shahed pe care Rusia o folosește în războiul său din Ucraina.
Românii cărora li s-au eliberat anterior vize de intrare în Statele Unite ale Americii le pot reînnoi fără interviu, a transmis, joi, Ambasada SUA.
România va fi prima destinaţie a gazelor care se vor extrage din Marea Neagră, afirmă unul dintre directorii OMV Petrom, Lucian Petrescu.
Autoritățile din Belarus au declarat joi că un elicopter polonez a intrat în spațiul său aerian, dar Varșovia a spus că niciun elicopter polonez nu a trecut granița dintre cele două țări, a informat Reuters.
După ce decenii la rând Armenia a fost satelitul Moscovei, micul stat din Caucazul de Sud ar putea fi forțat să cedeze chiar și o parte din teritoriul său.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.
Serviciul de presă al Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK) din Federația Rusă a anunțat, pe 28.09.2023, că Întreprinderea de aviație Gagarin din Komsomolsk pe Amur a livrat Forțelor Aerocosmice noi loturi de avioane din generațiile patru și cinci de tip Su-35S și Su-57.
Departamentul american al Apărării (DoD) și Departamentul de Stat au opinii diferite în ceea ce privește furnizarea anumitor arme către Ucraina, precizează publicaţia Politico, citând surse oficiale.
DefenseRomania transmite panelul „Navigating towards Resilience: Technological Gamechagers”, din cadrul Forumului Euro-Atlantic de Rezilienţă.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a subliniat, la a 9-a sesiune a Adunării Supreme a Poporului (”Marea Adunare Națională” a Coreei de Nord), că Phenianul trebuie să consolideze relațiile de prietenie cu țările care se opun hegemoniei Occidentului și Statelor Unite sau ordinii mondiale pe care aceste țări o încearcă a o stabili.
„Nu există apărare fără industrie”, așa cum corect remarca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la Kiev.
Statele Unite au înghețat active suverane ale Federației Ruse în valoare de 8 miliarde de dolari, relatează The Financial Times.
Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova a anunțat că au fost descoperite resturi de rachete într-un lac din apropierea orașului Anenii Noi din sud-estul țării. Epava a fost descoperită pe 27 septembrie. Ministerul Afacerilor Interne a luat măsuri si au ingradit acesul in jurul lacului Hârbovăț, după ce în acesta au fost descoperite resturi de rachete.
Tancul KF51 Panther a fost prezentat pentru prima dată în 2022, iar compania germană Rheinmetall îl numește ''succesorul'' lui Leopard 2. Rheinmetall are primul potențial cumpărător pentru KF51 Panther, iar acesta ar urma să fie Ungaria, care dorește să producă acest vehicul.
În contextul în care consorţiul militar ucrainean ''Ukrainian Armour'' intenționează să înceapă producția de vehicule de luptă pentru infanterie ASCOD în cooperare cu Czechoslovak Group și, bineînțeles, cu General Dynamics European Land Systems (GDLS), analiştii militar se întrebă ce alte arme și echipamente militare se pot produce în Ucraina.
Cancelarul german Olaf Scholz a împiedicat transferul de rachete cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina, deoarece se teme că acest lucru va duce la o confruntare cu Rusia, a relatat The Wall Street Journal (WSJ) la 27 septembrie, citând propriile sale surse.
În Elveția, legislatorii au elaborat mai multe mecanisme posibile care ar permite reexportul de arme către Ucraina. Cu toate acestea, Consiliul Național Elvețian (Camera inferioară) a respins miercuri o propunere a Consiliului Statelor (Camera superioară) de a schimba regulile de reexport de arme către țările implicate în conflicte militare.
Pe 27.09.2023, portalul rusesc topcor.ru a semnalat faptul că, potrivit unor postări de pe rețelele de socializare, în spațiul aerian al Regiunii Rostov au început să apară o serie de baloane, care par să fie destinate monitorizării situației aeriene, în scopul prevenirii unor atacuri cu rachete și drone ale armatei ucrainene.