Modelul israelian ar putea fi propunerea administrației Biden pentru protecția Ucrainei
Cu puțin timp înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius, se discută o serie întreagă de variante privind garanțiile de securitate, care să acopere Ucraina în perioada dintre sfârșitul războiului de agresiune dus de Rusia și posibila intrare a țării în Alianța Nord-Atlantică.
„Procesul de aderare la o alianță militară occidentală necesită timp”, a spus Biden într-un interviu pentru CNN, difuzat integral duminică. Până atunci, SUA ar putea oferi Ucrainei armele și capacitățile de apărare necesare.
Într-o analiză a tagesschau, se arată că declarațiile președintelui american pot sugera că Washingtonul este pregătit să ofere Ucrainei o protecție suplimentară. Biden este gata să extindă sprijinul suplimentar de securitate la nivelul oferit Israelului până când Kievul va obține calitatea de membru al Alianței.
Totuși, Biden a subliniat că acest lucru ar fi de imaginat doar în cazul unui încetare a focului și al unui acord de pace.
Problema garanțiilor de securitate pentru Ucraina și posibila perspectivă a aderării acesteia la Alianța Nord-Atlantică vor fi abordate de summitul NATO de două zile, care are loc marți și miercuri la Vilnius.
„Cred că este prematur să supunem la vot... există alte calificări care trebuie îndeplinite, inclusiv democratizarea și alte aspecte”, a menționat șeful Casei Albe.
Israelul beneficiarul celui mai generos ajutor
SUA sprijină anual Israelul cu aproximativ 3,8 miliarde de dolari (83,6 miliarde de coroane) - o parte semnificativă din această sumă este destinată apărării antirachetă și echipamentelor militare. Potrivit unui raport al Serviciului de Cercetare al Congresului SUA, nicio țară nu a primit atâta asistență de la Washington de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial ca Israelul.
În martie 2022, Congresul SUA a aprobat miliarde suplimentare pentru sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, la dezvoltarea căruia au participat SUA și care este desfășurat din 2011.
Iron Dome este, de asemenea, considerat un simbol al rolului SUA, ca putere protectoare, în apărarea Israelului. Printre altele, sistemul de apărare distruge rachetele cu rază scurtă încă în aer.
De la sfârșitul lunii februarie 2022, SUA au oferit sau au promis Ucrainei un ajutor militar în valoare de peste 40 de miliarde de dolari.
Ceartă cu Londra
Opinia lui Biden că războiul cu Rusia trebuie să se încheie înainte ca Alianța să poată lua în considerare acceptarea Kievului în rândurile sale a dus la o ruptură cu Marea Britanie, scrie Telegraph.
„Unii parlamentari conservatori au descris comentariile președintelui SUA ca fiind regretabile și negative”, scrie ziarul.
Iain Duncan Smith, fost lider conservator și fost ministru, a comentat: ”În aceste circumstanțe, când Ucraina se află într-o luptă pe viață și pe moarte cu Rusia, ar fi mai bine să le dăm un sentiment pozitiv că într-o zi aderarea va avea devini realitate, mai degrabă decât să sublinieze negativul, că nu sunt pregătiți.”
Marea Britanie dorește admiterea accelerată a Ucrainei în NATO.
Rishi Sunak dorește, la rândul său, un mecanism care să ajute la protejarea Ucrainei de viitoarea agresiune rusă și să întărească securitatea pe termen lung a Ucrainei, înainte de aderarea la NATO.
Inițiativa vine în momentul în care există indicii că Germania va insista să amâne integrarea Ucrainei în Alianță din cauza temerilor că această mișcare ar putea duce NATO la război cu Rusia.
Biden s-a confruntat și cu critici în Regatul Unit pentru că l-a respins pe secretarul Apărării Ben Wallace ca următor secretar general al NATO în favoarea lui Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
Decizia Marii Britanii de a antrena piloți ucraineni și de a-i înarma cu avioane de luptă F-16 fabricate în SUA fără sprijinul SUA a ridicat, de asemenea, tensiuni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News