Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Moment istoric: Primul zbor al primului F-16 privat (VIDEO)
22 mai, 18:35
Un contractor militar privat american a cumpărat recent 29 de avioane de luptă F-16A Fighting Falcon. Patru dintre acestea au ajuns recent în SUA, cu o aeronavă ucraineană de transport An-124, iar unul, care are și un istoric remarcabil, a marcat deja prima decolare a unui F-16 proprietate privată.

Compania care a achiziționat avioanele, Top Aces, are un contract pentru instruirea piloților Forțelor Aeriene americane în lupta aeriană și va folosi avioanele super manevrabile F-16 pentru a simula avioanele rusești și chineze pe timpul antrenamentelor.

Avionul care a marcat zborul inaugural al unei aeronave F-16 private provine de la Forțele Aeriene israeliene și este un veteran al misiunilor de luptă îndreptate împotriva programului nuclear pe care Irakul a încercat la un moment dat să îl dezvolte.

Israelul a achiziționat acest F-16A - cunoscut după numărul de serie 78-0322 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA - la sfârșitul anilor 1970. Primind numele de cod „Netz” („Șoim”) în serviciul Forțelor Aeriene israeliene, avionul a fost implicat în Operația Opera, cum a fost denumit atacul aerian al Israelului asupra reactorului nuclear Osirak din Irak.

Potrivit The Aviationist, 78-0322 a fost unul dintre cele opt avioane F-16 care au atacat reactorul Osirak pe 7 iunie 1981. Israelul, care considera la acel moment că reactorul a fost conceput pentru a produce armament nuclear, a atacat reactorul cu 16 bombe de aproximativ 900 kg, distrugând instalațiile aflate în construcție și afectând semnificativ programului nuclear urmărit de Saddam Hussein.

G Ad:

Piloții angajați de companiile private de aviație sunt de obicei foști piloți militari cu mii de ore de zbor și cu experiență în tehnicile, tacticile și procedurile de ducere a acțiunilor de luptă aeriană. Compania Top Aces va folosi avioanele F-16 și pentru instruirea controlorilor de trafic aerian, precum și pentru a simula atacurile cu rachete de croazieră sau drone fără pilot, care zboară fără manevre în direcție și la altitudini foarte mici.

Nu este clar câte dintre cele 29 de F-16 achiziționate de Top Aces vor fi menținute exclusiv pentru zbor, însă, având în vedere vechimea de peste 40 de ani a acestora, este foarte probabil ca o bună parte dintre ele să fie destinate așa-numitului proces de “canibalizare”, pentru obținerea pieselor de schimb.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro