Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
”În legătură cu încetarea Inițiativei Mării Negre și restrângerea coridorului maritim umanitar, de la ora 00:00, ora Moscovei, pe 20 iulie 2023, toate navele aflate în drum spre porturile ucrainene din Marea Neagră vor fi considerate potențiali transportatori de articole militare”, a precizat Ministerul Apărării Rusiei, într-un comunicat de presă din această seară.
”În consecință, țările de pavilion ale unor astfel de nave vor fi considerate implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, se mai avertizează în comunicat.
Ministerul Apărării de la Moscova a mai reamintit că a declarat nord-vestul și sud-estul Mării Negre ca fiind zone periculoase pentru navigație.
”În plus, o serie de zone maritime din părțile de nord-vest și sud-est ale apelor internaționale ale Mării Negre au fost declarate temporar periculoase pentru navigație. Avertismente informative relevante cu privire la retragerea garanțiilor de siguranță pentru navigatori au fost emise în conformitate cu procedura stabilită”, se precizează în comunicatul de presă.
Comentariul autorului:
Ieșirea Rusiei din acordul cerealelor are ca scop slăbirea presiunii forțelor ucrainene în zona Zaporojie, prin atragerea, în regiunile Odessa și Nikolaev, a unei părți a unităților Kievului.
Ultima oară, când Rusia a extins ”Inițiativa cerealelor din Marea Neagră”, a fost pe 17 mai 2023 pentru 60 de zile. Atunci, Ucraina încă nu începuse contraofensiva, iar Rusia se afla oarecum în avantaj.
Însă, după 4 iunie, data la care forțele ucrainene au început contraofensiva, trupele ruse au pierdut inițiativa pe front în toate sectoarele și au trecut în apărare, mai puțin în zona Kupiansk.
Zona cea mai sensibilă pentru Rusia este coridorul terestru care, leagă Donbasul ocupat de Crimeea. Inițial, pentru a echilibra situația, Rusia a distrus, pe 6 iunie la începutul contraofensivei, barajul de pe Nistru de la Nova Kahovka, pentru a face imposibilă o forțare a Niprului de către trupele ucrainene.
Cu toate acestea, situația s-a agravat în continuare pentru forțele ruse de pe front, iar comandanți importanți, implicați activ în conducerea operațiilor, au cerut aducerea altor unități proaspete care să le înlocuiască pe cele epuizate în lupte.
În această fază a contraofensivei ucrainene, forțele ruse de pe front au nevoie să fie slăbită presiunea asupra lor, militarii fiind epuizați fizic și psihic după o lună și jumătate în care trupele ucrainene au hărțuit și lovit cu mare frecvență în toate zonele și pe toată adâncimea dispozitivului operativ rusesc.
Prima tentativă de a atrage trupe ucrainene departe de zona Zaporojie, unde se află cea mai mare parte a coridorului terestru Donbas – Crimeea a eșuat săptămâna trecută, deoarece contralovitura rusească din zona Liman a fost respinsă de forțele ucrainene.
În prezent, este în curs o altă tentativă rusă de a atrage trupele ucrainene departe de zona Zaporojie, prin inițierea unei contraofensive mai ample pe un front de aproximativ 100 de km, din zona Kupiansk până în zona Liman, executată cu aproximativ 100.000 de militari, echivalentul a două armate de forțe terestre. Deși forțele ruse par să înainteze pe flancul nordic în zona Kupiansk, flancul sudic (din zona Liman) al contraofensivei rusești este slăbit după ce forțele ucrainene au respins, săptămâna trecută, contralovitura rusească. O breșă ucraineană în zona Liman, asociată cu înaintarea trupelor ucrainene în sectorul învecinat, Bakhmut, ar determina comandamentul rus să renunțe la contraofensivă și să treacă în apărare și pe acest sector.
Apelarea de către Rusia la tertipul de ieșire din acordul cerealelor indică un semn de slăbiciune al forțelor sale de pe front care, au nevoie disperată ca presiunea trupelor ucrainene din zona Zaporojie să scadă.
Astfel, Rusia crește amenințarea pe mare împotriva Ucrainei, inclusiv cu o potențială debarcare, deși știe foarte bine că va fi greu să o pună în practică datorită rachetelor antinavă Harpoon primite anul trecut de Marina ucraineană din partea Danemarcei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Pentru că, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.
Economia Rusiei și-a epuizat aproape toate resursele disponibile, a anunțat marți, în Duma de Stat, Elvira Nabiullina, aflată la conducerea Băncii Centrale Ruse.
Războiul din Ucraina cunoaște o escaladare fără precedent după ce Rusia a lansat asupra Ucrainei o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Acesta este primul caz în care Rusia folosește o ICBM în timpul războiului său îndreptat împotriva Ucrainei. În dimineața de 21 noiembrie, trupele ruse au atacat orașul ucrainean Dnipro cu rachete de diferite tipuri. Una dintre acestea a fost o rachetă balistică intercontinentală lansată din regiunea Astrakhan a Federației Ruse, informează Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene .
Lansarea de către Rusia a unei astfel de rachete ar ridica cu adevărat miza în confruntarea cu Europa și Statele Unite.
Pe 20 noiembrie sau în aceste zile Rusia ar intenționa să lanseze o rachetă experimentală asupra Ucrainei, probabil de tip RS-26 Rubezh, într-o versiune non-nucleară. Astfel de informații sunt diseminate în mod activ pe canalele ucrainene de pe Telegram, pe fondul unui avertisemnt din partea Ambasadei SUA la Kiev. Dar ele sunt preluate intens și dezvoltate și de presa de propagandă pro-război rusă.
Administrația Biden va permite Ucrainei să folosească minele antipersonal furnizate, pentru a o ajuta să încetinească progresul înregistrat de Rusia pe câmpului de luptă, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timp ce ambasadele SUA și altor câteva state din Occident au rămas închise după amenințarea unui atac aerian major rusesc asupra capitalei ucrainene.
Ministrul francez al Forțelor Armate, Sébastien Lecornu, aflat într-un turneu în Golf, a declarat, marți, la Abu Dhabi, că a discutat cu omologii săi din regiune necesitatea sprijinirii armatei din Liban, unde Israelul poartă un război deschis împotriva Hezbollahului.
Pentru prima dată Ucraina a folosit rachete britanice Storm Shadow pentru a ataca Federația Rusă, scriu marile publicații europene, care citează oficiali occidentali.
Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, generalul Valeri Zalujnîi, le-a spus soldaților ucraineni care se antrenează în Marea Britanie că războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei devine din ce în ce mai brutal și i-a îndemnat să aibă grijă de ei și să nu uite ce apără.
Potrivit agenției de presă Reuters, Ambasada Statelor Unite de la Kiev a primit miercuri, 20 noiembrie, informații despre un posibil atac aerian masiv al trupelor ruse asupra capitalei ucrainene. După cum susține și agenția slovacă TASR, care a preluat informația de la Reuters, din acest motiv, ambasada americană va fi închisă.
Sprijinul Phenianului pentru Rusia ar putea depăși de câteva ori numărul de militari nord-coreeni dislocați acum la granița cu Ucraina.
Trupele israeliene care avansează în sudul Libanului găsesc stocuri mari de arme rusești în depozite și poziții teroriste Hezbollah.
În noaptea de marți, 19 noiembrie, Forțele de Apărare ale Ucrainei au lovit pentru prima dată un obiect militar de pe teritoriul Rusiei, folosind rachete balistice ATACMS.
Natalia Khrabarchuk, o fostă educatoare de grădiniță, face parte din grupul de voluntari care s-au alăturat Forțelor Armate de Voluntari din Ucraina. Un material video publicat pe reţele de socializare prezintă un moment remarcabil pe care mulți soldați profesioniști, indiferent de partea conflictului în care luptă, l-ar putea privi cu destul de multă invidie. În dimineața zilei de 17 noiembrie, în mijlocul celui mai recent atac efectuat de Rusia asupra Ucrainei, Natalia Khrabarchuk a reușit să intercepteze și să distrugă o rachetă de croazieră rusească folosind un sistem 9K38 Igla.
Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, a declarat, pe 18.11.2024, că decizia președintelui american, Joe Biden, de a permite atacuri cu rachete în adâncimea teritoriului Rusiei nu va schimba situația de pe câmpul de luptă, dar va agrava soarta Ucrainei și viitorul său.
Pe 18 noiembrie, agresorii ruși au lansat un atac cu rachete asupra Odesei , lovind o clădire rezidențială în mijlocul zilei. Până la acest moment, cel puțin 10 persoane au murit.
Premierul României Marcel Ciolacu împreună cu o delegație guvernamentală care îi include pe ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, va efectua azi o vizită de lucru la Bruxelles.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a ridicat restricţiile care împiedicau Ucraina să utilizeze armele furnizate de SUA pentru a lovi în adâncimea teritoriului rus, au declarat duminică pentru Reuters trei surse familiarizate cu această problemă, ceea ce pare a fi o schimbare semnificativă a politicii SUA faţă de războiul dus de Rusia în Ucraina.
Varșovia atrage atenția Aliaților că „diplomația telefonică” nu poate opri Armata rusă iar acest lucru s-a mai încercat fără succes. Polonezii atrag atenția că înlocuirea sprijinului pentru Ucraina cu telefoane date la Moscova e o greșeală care ar putea costa scump Europa.
În atacul său pe scară largă din această dimineață, Rusia a lansat 120 de rachete de mai multe tipuri și 90 de drone asupra Ucrainei. Apărarea antiaeriană ucraineană, inclusiv avioanele de luptă F-16, care au participat, de asemenea, la respingerea atacului, a distrus peste 140 de ținte aeriene, a declarat președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Potrivit acestuia, loviturile au provocat daune infrastructurii energetice.
Cinci dintre cele câteva zeci de rachetele lansate recent de nave rusești asupra Ucrainei, sunt rachete de croazieră Kalibr şi pot fi văzute străpungând spaţiul aerian ucrainean, una după alta, într-un videoclip care circulă pe rețelele sociale. Materialul video, distribuit de un jurnalist ucrainean, a fost postat în jurul orei 11 a.m. Se presupune că a fost filmat în regiunea Odesa duminică dimineața, când Rusia a lansat împotriva Ucrainei un total de 120 de rachete din mai multe direcții, inclusiv din Marea Neagră.
În cursul nopții și al dimineții de 17.11.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au efectuat un atac combinat de amploare asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, utilizând atât drone kamikaze, cât și rachete cu bazare aeriană și maritimă. Alertele de raid aerian au apărut în majoritatea regiunilor ucrainene încă din seara anterioară.
O unitate de drone din cadrul Brigăzii 27 Pechersk a Gărzii Naționale ucrainene a distrus un sistem rusesc de rachete antiaeriene BUK-M1 în valoare de 10 milioane de dolari, a menţionat ministrul ucrainean de interne Ihor Klimenko la 16 noiembrie.
Presa rusă a semnalat, pe 15.11.2024, că Forțele Armate ale Federației Ruse continuă să-și dezvolte ofensiva în zona operației militare speciale. Potrivit jurnaliștilor ruși, trupele proprii au preluat și dețin ferm inițiativa pe toate sectoarele frontului. Astfel, dacă până de curând cele mai active acțiuni ale armatei ruse au fost efectuate, în principal, în direcțiile Donețk și Harkov, acum acele zone care au fost menționate mai puțin în rapoartele Ministerului rus al Apărării “încep să prindă viață”.
Israelul a lovit infrastructura Hezbollah din beirut, dar și rutele de tranzit aflate de-a lungul graniței dintre Siria și Liban, care erau folosite de Hezbollah pentru a transfera arme.
Surse rusești de pe rețelele de socializare au prezentat, pe 14.11.2024, fotografii cu un tun autopropulsat nord-coreean cu rază ultra-lungă de acțiune de tip M1989 Koksan, care se deplasează pe o platformă feroviară în direcția zonei de desfășurare a operației militare speciale. Acest lucru poate fi privit ca o dovadă că personalul militar nord-coreean a sosit efectiv în Federația Rusă. Mai mult, se pare că acesta nu a venit cu mâna goală.
Aproape fără să realizăm, în ultimele luni, Rusia a escaladat situația din Ucraina, profitând de plafonarea sprijinului occidental pentru Kiev.
Cu un viitor sprijin american tot mai incert, Ucraina trebuie să reziste agresiunii Federației Ruse.
Consilierii președintelui ales al SUA, Donald Trump, propun planuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care includ cedarea unor părți din teritoriu Rusiei și încetarea posibilității de aderare a Ucrainei la NATO, potrivit unei analize Reuters.
Apărarea colectivă a NATO nu ar trebui sacrificată sau pusă în pericol pentru nicio ţară terţă, a declarat miercuri ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, la Bruxelles, după o reuniune a omologilor săi din statele membre ale Alianţei, transmite MTI.
O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter al armatei germane în Marea Baltică, relatează ziarul german Bild.
Palianîția dezvoltat recent de Ucraina, un hibrid de armă rezultată în urma combinării între o rachetă şi o dronă, a intrat în producția de serie, a scris ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, într-un editorial de presa din 4 decembrie.
Ucraina trebuie să decidă asupra mobilizării de noi soldaţi pentru a face faţă războiului cu Rusia, a declarat miercuri secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit Agerpres și Reuters.
Luni, 2 decembrie, un avion rusesc de pasageri Il-62 (RA-8656), care ar aparține companiei ruse Aeroflot, ar fi fost văzut în spațiul aerian ucrainean, în apropiere de Nipru. Această informație a fost prezentată de jurnaliștii de la Telegraf, care au urmărit avionul folosind aplicația Flightradar24. Dacă se confirmă, aceasta ar fi a treia astfel de apariție în ultimele zile, ridicând semne de întrebare cu privire la scopul și traiectoria aeronavei.
Primul avion F-35A al Forțelor Aeriene Poloneze, denumit AZ-02 și purtând seria de construcție 3502, a marcat o etapă importantă prin efectuarea cu succes a primului său zbor de testare la 2 decembrie 2024. Zborul a avut loc la uzina Lockheed Martin din Texas.
Militanții au preluat controlul unor părți ale teritoriului din Siria, reînviind războiul civil care a rămas latent de ani de zile. Ofensiva surpriză din nord-vestul Siriei este condusă de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), una dintre cele mai mari grupări militante care se opun guvernului președintelui Bashar al-Assad.
Evenimentele din Orientul Mijlociu și Africa au arătat că armata rusă este slăbită de o serie de provocări pe mai multe continente, amenințându-i în special resursele navale, potrivit fostului comandantului armatei americane în Europa, Mark Hertling. SUA și aliații lor ar trebui să folosească acest lucru pentru a pune presiune pe liderul rus, a declarat fostul comandant pentru CNN.
Ucraina are nevoie de garanții de securitate credibile și de o pace justă, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, marți, la Bruxelles, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai NATO, relatează Reuters. Oficialul german a avertizat împotriva impunerii unui conflict înghețat în Ucraina, în locul unei păci juste și a adăugat că oficialii de la Kiev ar trebui să decidă când să înceapă negocierile cu Rusia.
Ministerul sudanez al Apărării a acuzat Emiratele Arabe Unite că furnizează Forțelor de Sprijin Rapid (RSF - o grupare paramilitară creată în 2013 care reunește mai multe miliții și care are ca scop declarat lupta împotriva rebelilor din regiunea Darfur a Sudanului) drone avansate cu rază lungă de acțiune echipate cu rachete ghidate.
Excelența Sa Adrian Zuckerman vine, miercuri, 4 decembrie, de la ora 14:00, LIVE la DCNews, DCNewsTV și DefenseRomânia, ca invitat al analistului politic Bogdan Chirieac.
Forțele ruse susțin că Ucraina a utilizat un nou tip de dronă kamikaze în recentele atacuri aeriene, după ce resturile unei astfel de drone au fost prezentate într-o informare publicată de mass-media rusă care sugera că ar putea fi un model care nu a mai fost văzut anterior, dezvoltat special pentru forțele ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 03.12.2024, că, în conformitate cu Planul de pregătire pentru luptă al Forțelor Armate ale Federației Ruse, în estul Mării Mediterane, au fost executate exerciții comune ale Forțelor Navale și Forțelor Aerocosmice, care au inclus lansări de rachete de mare precizie.
Kremlinul vrea să arate tuturor că este foarte determinat să continue războiul din Ucraina și, duce ce recent Vladimir Putin a aprobat alocarea pentru apărare a peste 30% din bugetul național, Ministerul rus al Apărării anunță că intenționează să desfășoare încă 300.000 de militari în Ucraina, după finalizarea unui “amplu program de pregătire militară”.
O Românie modernă, independentă și sigură este posibilă doar dacă rămânem cu fața către Vest. Acțiunile Rusiei nu lasă loc de dubii - Moscova clamează pacea și atacă state precum Georgia și Ucraina, inventând pretexte demne de Germania anilor 30. Singura pavăză credibilă rămâne Alianța Nord Atlantică.
Toți cei care strigă acum că ”NATO ne bagă în război” trebuie să se uite că, până una-alta, prietenia cu Rusia te bagă în război (a se vedea exemplul Coreei de Nord care își dovedește loialitatea față de Rusia, trimițănd militari să lupte împotriva Ucrainei).
TikTok a fost acuzat că a avut un rol semnificativ în influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România.
Cel mai bun avion de luptă din istoria SUA e un subiect foarte subiectiv. Azi F-35 e un avion de neegalat, dar majoritatea experților consideră că F-22 Raptor, din perspectiva luptelor aeriene, ar fi cel mai bun din lume. Nu însă toți experții.
Potrivit lui Yoon Suk Yeol, măsura este esenţială pentru apărarea ordinii constituţionale a ţării.
Evaluările occidentale spun că moneda rusă e grav afectată de efortul de război, dar la Kremlin auzim o perspectivă complet diferită.
Baza Forțelor Navale ruse de la Tartus din Siria este crucială pentru sprijinul acordat regimului Assad și ambițiilor sale pe scena mondială. Schimbarea dramatică a liniilor frontului din Siria pune acum baza în pericol. Există indicii că Rusia și-ar fi evacuat navele militare.
Estonienii sunt hotărâți să nu mai revină în lagărul URSS și pregătesc măsuri radicale de apărare, precum distrugerea propriilor orașe și obiectivelor de infrastructură critică, în cazul în care Armata rusă va înainta pe teritoriul său.
A doua escadrilă de F-16 a României prinde contur. În cadrul paradei militare care a avut loc pe data de 1 Decembrie în Capitala României, pentru prima dată avioane F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, au survolat Bucureștiul.
Demonstraţiile masive din Georgia sunt rezultatul unei fraude electorale masive, urmată de o încercare a celor de la guvernare de a folosi aceste alegeri falsificate pentru a deturna atenţia de la Uniunea Europeană, a scris marţi pe X preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, făcând o paralelă cu situaţia din România, unde au avut loc cele mai recente alegeri din regiune, precum şi cu cele din Republica Moldova.
Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc la sediul NATO de la Bruxelles marți și miercuri (3-4 decembrie 2024). La reuniune va participa și ministrul român de externe, Luminița Odobescu.
Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a raportat că Rusia a lansat cel puțin 70 de rachete balistice nord-coreene KN-23 asupra Ucrainei de la începutul invaziei.
Înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din 3-4 decembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este nevoie de mai mult sprijin pentru Ucraina. O reuniune separată a Consiliului NATO-Ucraina va avea loc, de asemenea, la Bruxelles, cu participarea ministrului ucrainean de externe, Andri Sibiga.
Două distrugătoare ale U.S. Navy au contracarat cu succes trei rachete balistice anti-navă și drone în timpul unui atac efectuat de rebelii Houthi în Golful Aden, a precizat CENTCOM pe 1 decembrie, oferind mai multe detalii.
Forțele Aeriene Ucrainene continuă să joace un rol esențial în lovirea concentrațiilor de trupe și echipamente militare ale forţelor ruse de ocupaţie. Recent, pe canalul de Telegram StratCom al Forțelor Armate Ucrainene au fost publicate mai multe imagini care arată piloți de avioane Su-25 executând misiuni complexe și cu un grad mare de risc direct deasupra liniei frontului.
Statele Unite vor trimite Ucrainei trei tipuri diferite de sisteme de amplasare la distanță a minelor antipersonal, potrivit The New York Times. Acestea sunt obuze de artilerie de 155 mm numite Area Denial Artillery Munition (ADAM), sisteme portabile pentru plasarea câmpurilor de mine mixte MOPMS (MOdular Pack Mine System) și sistemul de minare Volcano.
Norvegia își sporește rolul în cadrul strategiei de apărare aeriană a NATO, trimițând în Polonia avioane de luptă F-35 și sisteme de apărare aeriană NASAMS. Misiunea? Protejarea spațiului aerian critic de deasupra aeroportului Rzeszow, un punct de sprijin logistic pentru operațiunile NATO și cele de sprijin destinate Ucrainei.
Războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei trebuie să se încheie într-un mod care să răspundă aspirațiilor poporului ucrainean, a precizat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, în timpul unei conferințe de presă.