Moscova, sărită pentru a doua oară consecutiv: Armenia și Azerbaidjan vor negocia la Bruxelles situația din Nagorno-Karabah
Duminică, premierul armean Nikol Pashinyan și președintele azer Ilham Aliyev vor merge personal la Bruxelles, nu la Moscova, așa cum era obiceiul, pentru discuții de pace, relatează The Financial Times (FT). Sunt primele discuții între șefii statelor beligerante, de la întâlnirea lor de la München din februarie.
Invitația președintelui Consiliului European, Charles Michel, vine după ce miniștrii de externe ai celor două țări aflate în conflict s-au întâlnit săptămâna trecută la Washington. Discuțiile „au făcut progrese tangibile către un acord de pace de durată”, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken după discuții, spunând că crede că este posibil un acord.
Atât Occidentul, cât și Rusia încearcă să medieze încheierea acordului de pace azero-armean. Atât Baku, cât și Erevanul au promis anterior că vor participa la discuțiile de la Moscova, dar data discuțiilor nu a fost încă stabilită.
Potrivit lui Hikmet Haiyev, consilierul pentru politică externă al lui Aliyev, Azerbaidjanul adoptă o abordare „flexibilă” a întâlnirilor de la Moscova, Washington și Bruxelles. „Rusia poate interveni foarte eficient în procesul de calmare a conflictului din regiune. Dar este și adevărat că este foarte ocupată cu războiul din Ucraina”, arată acesta, citat de publicația FT.
Negocierile de la Bruxelles se vor concentra probabil pe decizia recentă a Azerbaidjanului de a înființa puncte de control în Coridorul Lachin, singura legătură rutieră care leagă Armenia de Nagorno-Karabah, teritoriu recunoscut internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuit în mare parte de etnici armeni.
Coridorul Lachin este astfel singura rută prin care Armenia poate trimite în Nagorno-Karabah hrană, medicamente sau carburant.
Erevanul spune că Baku folosește punctul de control pentru a sufoca proviziile critice de alimente și medicamente către Nagorno-Karabah, în timp ce Baku susține că soldații săi de la punctul de control previn contrabanda cu arme.
Subiectul negocierilor ar trebui să fie liniile de demarcație, schimbul de prizonieri și deminarea unei zone cu mine terestre.
Armenia și Azerbaidjan luptă pentru controlul asupra teritoriului Nagorno-Karabah încă din anii 1990, iar conflictul a izbucnit din nou în 2020. În acel moment, s-a ajuns la o încetare a focului și la încetarea focului cu ajutorul Moscovei. De atunci, însă, alte sute de soldați au murit în timpul ciocnirilor armate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News