NATO are la dispoziție 2-3 ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să-şi reconstruiască forţele armate, afirmă un general norvegian de rang înalt
NATO mai are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să își recapete capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva alianței, a relatat Bloomberg pe 3 iunie, citându-l pe generalul Eirik Kristoffersen, generalul de rang înalt al Norvegiei.
Militar rus în timpul exercițiilor premergătoare invaziei din Ucraina / foto: ministerul rus al apărării, facebook
Observațiile lui Kristoffersen au fost cele mai recente dintr-o serie de avertismente din ce în ce mai sumbre formulate de liderii occidentali și de oficialii din domeniul apărării cu privire la amenințarea generată de Rusia și la actuala lipsă de pregătire a Europei.
,,La un moment dat, cineva a spus că va dura 10 ani (până când Rusia își va reconstitui capacitatea ofensivă), dar cred că suntem din nou la mai puțin de 10 ani din cauza bazei industriale care funcționează acum în Rusia", a declarat Kristoffersen.
,,Va dura ceva timp, ceea ce ne conferă o fereastră acum, în următorii doi-trei ani, pentru a ne reconstitui forțele, pentru a ne reface stocurile în același timp în care susținem Ucraina".
Spre deosebire de vecinii săi nordici, Suedia și Finlanda, Norvegia este membră a NATO încă de la înființarea alianței, în 1949.
Norvegia și-a majorat cheltuielile pentru apărare de la începutul războiului pe scară largă declanșat de Rusia în Ucraina și își propune să atingă pragul de 2% din PIB în 2024, urmând ca până în 2030 să vizeze o nouă creștere de 2,7% din PIB.
"Văd acum o fereastră în care putem îndeplini cerințele asupra cărora NATO a convenit, noua structură de comandă, noile structuri de forțe, noile planuri regionale", a spus Kristoffersen.
Opinia autorului: Pentru mulți analiști occidentali, primele insuccese și eșecuri ale Rusiei în timpul invaziei asupra Ucrainei nu numai că i-au luat prin surprindere, dar au reprezentat un moment de triumf.
La fel de șocați au fost comandanții ruși și președintele rus, Vladimir Putin, care se așteptau să zdrobească temeinic forțele ucrainene, așa cum au făcut-o definitiv în 2014.
Între timp, Ucraina, încurajată de sprijinul inițial neîndoielnic și pe scară largă din partea Statelor Unite și de promisiunile de sprijin continuu și pe termen lung din partea vecinilor săi europeni, a încercat să riposteze cu îndrăzneală, valorificând aproape un deceniu de pregătire și modernizare furnizate de partenerii NATO care i-au echipat pe ucraineni cu capacitatea de a rezista în fața rușilor mult mai bine înzestraţi militar.
În ciuda succeselor inițiale timpurii de recucerire a teritoriilor pierdute și de pedepsire a invadatorilor ruși, contraofensiva Ucrainei a pierdut în cele din urmă din avânt, pe măsură ce războiul a devenit un fotbal politic în întreaga lume occidentală, iar Rusia a început încet, metodic, să își reconstruiască forțele, ambele părți stabilindu-se pentru un război de uzură lung și brutal.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News