Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
NATO, la un pas de a pierde cheia de boltă a Europei de sud-est: Odată cu România, s-ar dezintegra întregul Flanc regional al Alianței
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Deși România credea că este protejată de ingerințele Rusiei în politica internă, fiind țara cu cel mai puternice sentimente pro-SUA, pro-NATO, pro-UE și anti-rusesc din zona ei de lume, iar intențiile conducerii Rusiei privind România sunt imposibil de materializat și au greutate neglijabilă - realitatea ultimelor alegeri a demonstrat cu totul altceva. Elementele și evoluțiile globale, care au cea mai mare greutate pentru zona în care este situată România – Europa de sud-est, în ordinea descrescătoare a greutății lor sunt următoarele: politica externă a SUA; politica internă și externă a Uniunii Europene; situația din țările vecine României, în special războiul din Ucraina; și intențiile conducerii Rusiei.
Imagine de la parada militară de pe 1 Decembrie 2022 - Ziua Națională a României. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
Imagine de la parada militară de pe 1 Decembrie 2022 - Ziua Națională a României. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)

În viața și mai trepidantă din ultimele săptămâni, marcate de alegeri prezidențiale și parlamentare controversate, România se concentrează să rezolve anumite probleme interne și s-ar putea să piardă din vedere tabloul global în care se află acum.

În scrisoarea deschisă din decembrie 2021, adresată de regimul de la Kremlin atât Statelor Unite, cât și NATO, conducerea Rusiei a cerut nici mai mult nici mai mult nici mai puțin decât retragerea Alianței Nord-Atlantice pe vechile frontiere care erau la sfârșitul Războiului Rece. Punerea problemei de întoarcere a istoriei în urmă cu 30 de ani este un lucru extrem de rar în istoria mondială și seamănă destul de bine cu anul 1938 când a fost punctul din care nu s-a mai putut evita descurajarea Germaniei lui Hitler. Cehoslovacia a fost ciopărțită, iar mai târziu România a avut aceeași soartă.

Acum, acea scrisoare arată adevăratele intenții ale Rusiei și anume intrarea României în sfera ei de influență.

 

Ce înseamnă intrarea României în sfera de influență a Rusiei

Enumerăm doar câteva efecte. Decuplarea ei totală de la Occident adică de la SUA și Uniunea Europeană față de care a devenit legată ombilical. Vor dispărea total investițiile, companiile străine se vor retrage, produsele occidentale vor dispare de pe piață, oameni care au lucrat ani întregi în Uniunea Europeană vor avea de pierdut la pensie, inflație uriașă precum și altele.

Rezumând situația, ar însemna reducerea semnificativă a nivelului de trai din România cu mari drame sociale precum și o puternică poliție politică împotriva susținătorilor orientării occidentale a României.

În ipoteza trecerii României în starea de neutralitate militară, s-a văzut clar că nicio țară care are Rusia ca vecin, nu-și poate permite o politică economică deschisă față de Occident fără aprobarea venită de la Kremlin. Conducerea Rusiei nu a acceptat ca Ucraina să încheie un acord de asociere cu Uniunea Europeană și a început distrugerea națiunii ucrainene. Deci neutralitatea nu valorează nimic în ochii Rusiei.

Foto ilustrativ: Militari ruși ai forțelor OTSC/CSTO, care au participat la misiunea de pacificare din Kazahstan, în ianuarie 2022

De fapt nici măcar apartenența la organizația de securitate condusă de Rusia – OTSC, nu a valorat nimic pentru Armenia care, a fost efectiv trădată în 2020 de conducerea Rusiei, ajungându-se ca Armenia să piardă enclava Nagorno-Karabah. Scopul conducerii Rusiei în acel moment, dar și în prezent, a fost să-și asigure flancul dinspre Marea Caspică și Munții Caucaz înainte de a declanșa războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022.

Deci nici măcar țările aliate Moscovei nu sunt în siguranță în relația cu Rusia, puterea conducătoare a OTSC. Kârgâstanul și Tadjikistanul, ambele din OTSC, sunt ținute într-o stare permanentă de tensiune între ele, fiind din când în când asmuțite una împotriva celeilate. Belarusul este prins într-o strânsoare frățească mortală iar despre dramele trăite de poporul belarus se știu foarte puține, presa fiind total controlată.

China crede că are un tratat militar cu Rusia, care îi dă Beijingului mai multă putere și siguranță. Tot așa credeau și Germania și Rusia în 1939 când au încheiat Tratatul Ribbentrop-Molotov. Acel tratat a ars lumea întreagă de la un capăt la celălalt iar China a fost la un pas de distrugerea totală.

 

România, cheia de boltă în regiune, iar situația regională nu este deloc favorabilă țării noastre

10. Harta Euro... (1-harta_95855000.JPG)

Deși în Republica Moldova, Maia Sandu a rămas în funcția de președinte al țării, acolo este în continuare diviziune și de asemenea există un conflict înghețat care, ambele fac țara sensibilă la ingerințele rusești.

Bulgaria a intrat de câțiva ani într-un fel de zonă gri a NATO după ce la vârful țării a ajuns un președinte de orientare pro-rusă.

În Serbia situația este oarecum clară, conducerea țării având orientare pro-rusă.

La vest, de asemenea, Ungaria nu a făcut un secret din apropierea de conducerea de la Moscova.

În pofida acestor evoluții din țările vecine României în direcția apropierii față de Rusia a sud-estului Europei, zona a rămas în continuare racordată la Occident. Explicația este una singură. România, prin poziția care o ocupă, prin cel mai mare număr de locuitori și prin sentimentul că aparține marii familii europene, a ținut sigur flancul sud-estic al NATO. Ea este cheia de boltă a apărării în această regiune. Nu degeaba, SUA privesc România ca pe un aliat cheie.

De asemenea, Ucraina este o altă cheie de boltă a apărării lumii libere, deși nu face parte din NATO. Rezistența ei mare pe câmpul de luptă dar și în confruntarea pe frontul războiului informațional, desigur sprijinită de Occident, au dat lumii libere un timp prețios pentru a se pregătească de ceea ce va veni.  

În scenariul unei colapsări a României și intrării sub controlul Moscovei, spațiul de influență al Rusiei se extinde instantaneu și în celelalte țări vecine (cu excepția Ucrainei), inclusiv în Slovacia și posibil în Austria.

O derulare a evenimentelor în acest sens, și sunt mari șanse să fie așa, ar fi o mare lovitură în favoarea Rusiei, în timp ce SUA, NATO, UE, AUKUS, lumea liberă în ansamblul său, ar suferi o mare înfrângere. Ucraina ar fi într-un pericol și mai mare să fie ocupată în totalitate. Dintr-o dată, două poziții cheie strategice pentru securitatea Europei și a NATO în ansamblul său, ar intra în mâinile Rusiei.

Cuvintele premierului Ungariei, Viktor Orban, că se va naște un nou soare pe planetă în locul SUA, nu vor mai fi privite ca niște simple afirmații de propagandă fără niciun temei, nici de aliații Americii, nici de China și nici de nimeni altcineva.

 

Acum apare foarte clar cine a stat în spatele alterării alegerilor din România

 

Occidentul european a fost surprins de evoluțiile din România, dar s-a repliat relativ bine privind sprijinirea Ucrainei. Franța, Germania, Italia și Marea Britanie, cele mai puternice economic țări europene, împreună cu Polonia și ea de asemenea cu o economie și armată performante, au format un grup de sprijin pentru Ucraina cu un culoar sigur de aprovizionare.

Cu toate acestea, Europa încă nu conștientizează pe deplin gravitatea situației și faptul că este într-un mare pericol, dacă România intră în sfera de influență a Rusiei.

România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia nu vor putea rezista pretențiilor conducerii Rusiei și în termen de câțiva ani, după ce Rusia își va reface armata în urma unei potențiale încetări a focului, teritoriul acestor țări va fi folosit pentru a ataca Ucraina. Este posibil ca militarii români, unguri, slovaci și bulgari să fie introduși în luptă de partea Rusiei iar Ucraina ar fi ocupată.

Va cădea astfel a doua poziție strategică a apărării Europei, iar cheia cel mai la îndemână acum pentru ocuparea Ucrainei este România.

 

Reacția SUA va fi crucială

Statele Unite ale Americii rămâne o putere colosală, imposibil de înțeles cu adevărat de nimeni, cu excepția desigur a Americii însăși. Dacă nu ai trăit chiar acolo, pe Everestul securității mondiale, nu ai cum să o înțelegi. Nici Rusia, nici China, nimeni. Greutatea ei economică, militară, culturală, imagologică, de înțelepciune este uriașă și a ținut lumea în echilibru și departe de distrugere timp de aproape 80 de ani.

După anul 1900, SUA au fost de două ori în izolaționism. De fiecare dată când America s-a închis, lumea a ars de la un capăt la altul în două războaie mondiale. Tot America a salvat-o dar, prețul plătit a fost unul îngrozitor, cu zeci de milioane de vieți distruse. America a fost și este un fel de ”al 13-lea trib” înființat de oamenii liberi și inventivi veniți din toată lumea spre care s-au îndreptat toate speranțele celorlalți când erau în mare pericol. America era și este planul lor de salvare. Acolo au ajuns cei mai buni oameni din toate națiunile lumii și au făcut cea mai puternică și democratică țară din lume.

Toate aceste evoluții internaționale pun o presiune extraordinară pe România. Pentru prima dată după Primul Război Mondial, România este într-o poziție geostrategică cheie care este intens disputată. Potențialele urmări pentru România sunt la fel ca acum mai bine de 100 de ani. Țara poate să supraviețuiască sau poate să dispară. Atunci, salvarea României a venit din Statele Unite ale Americii.

La Washington DC urmează să se schimbe într-o lună administrația SUA. Deja primele unde de șoc au fost trimise în toată lumea. Recent, președintele ales, Donald Trump, a spus că SUA nu vor mai trece la ora de vară, deoarece este prea costisitor. Același lucru l-a spus și presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Literal se știe ce înseamnă mesajul transmis de Donald Trump, dar dacă există și alte semnificații, ele ar putea să scape tuturor celorlalte națiuni ale lumii libere, deoarece politica americană este de multe ori peste puterea lor de înțelegere.

Ar putea să fie un mesaj că America este de acord cu propunerea Rusiei de încetare a focului în Ucraina? Ar putea să fie un mesaj că regimului Putin îi este garantată siguranța dacă Rusia pierde războiul în Ucraina? Ar putea fi mesaj că SUA se retrag din Europa? Este greu de spus pentru că SUA conștientizează într-un mod unic toată situația mondială.

 

În acest moment, România are la dispoziție două arme democratice

 

Prima este la Parlament. Pe umerii senatorilor și deputaților stă o componentă a securității noastre naționale. Vor decide în favoarea Rusiei care omoară oameni în Ucraina, inclusiv copii sau în favoarea lumii libere? Siria abia a reușit, și cu mare greutate, să scape din strânsoarea Rusiei. România cu o mai mare cultură de securitate și cu un trecut trist în raport cu Rusia o primește în casă? Vom vedea.

A doua cheie este la popor prin alegerea președintelui. Un popor bulversat de o propagandă abilă, prin care ne-a întors unul împotriva altuia, în care nimeni nu mai este bun și toți sunt corupți. Poporul primește pentru prima dată pe mână, în istoria, sa un instrument foarte ascuțit. Acest cuțit chirurgical, abil mânuit poate salva viața pacientului. Pe de altă parte poate însemna moartea subită dacă nu este mânuit cum trebuie. Liderii locali, formali și informali, vor trebui să ajungă direct la popor să afle care-i sunt problemele.

Și totuși, dacă pentru o clipă ”Dumnezeu a scăpat creionul din mână și nu mai este cu fața la oameni”, iar pe toți oamenii din lume ne-a cuprins întunericul și a venit ceasul greu al istoriei când România va dispărea dintre națiunile lumii, măcar să fie împăcată cu gândul că a făcut tot posibilul să rămână în rândul marilor țări care iubesc libertatea și pacea, dar totul a fost peste puterea ei.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Turcia vrea să controleze o bază strategică lovită de aviația Israelului: Posibila desfășurarea a sistemului rusesc S-400 poate irita mult SUA
Generalul Christopher Cavoli, avertisment pentru administratia Trump: Rusia este un negociator extrem de strategic, chiar și cu privire la chestiunile mărunte
SUA transmit un mesaj clar în Orient: O aripă suplimentară de F-35 ajunge în regiune, după ce jumătate din flota de bombardiere B-2 a fost dislocată într-un punct cheie
Bonjour Franța, goodbye America? Europa, România și de ce umbrela nucleară franceză deasupra Europei e mai mult o declarație politică | Ștefan Popescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Marco Rubio încearcă să liniștească aliații europeni îngrijorați de angajamentul SUA față de NATO, în timp ce Trump trimite mesaje contradictorii
Polonia, puterea militară a Europei, susţine că nu este pregătită pentru un război de lungă durată. General polonez: După o lună, armata poloneză își va pierde capabilităţile militare
Partea României în planul ambițios al Europei de reînarmare: Punctul esențial al strategiei noastre e Marea Neagră
Bombardiere „stealth” B-2 și avioane de realimentare, dislocate de SUA la baza din Diego Garcia, punct-cheie pentru operațiunile din Orient (Foto/Video)
Finlanda înțelege că e sub ”tirania geografiei”: Cu 1.300 de km de graniță cu Rusia, industria militară finlandeză se folosește inclusiv de experiența angajaților Nokia
NATO ar fi suspendat discuțiile privind recalibrarea strategiei față de Rusia, în timp ce SUA fac presiuni pentru un acord de pace în Ucraina
Politica UE de reînarmare ”made în Europe” nemulțumește Washingtonul. ”Metoda Trump” ar putea face ca Europa să piardă pe toată linia
Președintele Finlandei, Alexander Stubb, afirmă că țara sa ar trebui să se „pregătească mental” pentru restabilirea legăturilor cu Rusia
Atacurile cu JDAM-ER ale Ucrainei continuă: Un MiG-29 ucrainean a distrus un punct de comandă al trupelor ruse (Video)
Suedia aprobă un ajutor militar record pentru Ucraina, inclusiv sisteme de apărare aeriană, artilerie și comunicații prin satelit
China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care seamănă o blocadă navală. Filipine: Dacă i se întâmplă ceva Taiwanului, noi vom fi implicaţi
Dacă nu se acționează, „este doar retorică”: Statele baltice nu se grăbesc să se rupă de SUA şi sunt sceptice cu privire la leadershipul Vest-European
Europa trebuie să se descurce singură. Descurajarea Rusiei nu este o prioritate americană, arată un document secret al Pentagonului
Controlul Arcticii trece și prin Finlanda. SUA va cumpăra spărgătoare de gheață de la principalul producător al acestui tip de nave
Olandezii nu se mint singuri și avertizează: Putin are nevoie doar de un an pentru a mobiliza o armată uriașă împotriva NATO
Canada intră în bătălia pentru Arctica, investind miliarde de dolari în tehnologie pe care puțin o au: Radare JORN cu bătaie peste orizont
Două escadrile „vecine”: De ce baza celei de-a treia escadrile de F-16 a României va fi la Kogălniceanu, la doar 90 de km de cea de-a doua?
Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă

Ştiri Recomandate

Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Rușii anunță că au recuperat complet regiunea Kursk de la Forțele Armate ale Ucrainei
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
Fără o bază permanentă în Mediterana, navele din Flota rusă se văd obligate să acosteze temporar în porturi din Egipt și chiar Algeria
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei
Rusia și Ucraina, aproape de un acord istoric? Zelenski spune că este deschis negocierilor teritoriale doar după încetarea necondiționată a focului
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
Cosmos 2553 se ”rostogolește”. Sateliltul rușilor care ajuta la programul armei nucleare anti-satelit a început să se rotească incontrolabil în spațiu
Planul de pace al lui Trump în 16 puncte confirmă toate zvonurile. Ucraina și Europa prezintă un text diferit privind încheierea războiului
„Suntem deschiși, trimiteți inspectori”. Zelenski respinge dezinformările privind deturnarea ajutorului militar și confirmă că schimbul de informații a ajutat la îmbunătățirea armelor SUA
Rusia mediatizează arestarea unui cetățean român pentru spionaj. MAE român: Este vorba despre cazul de acum patru luni
NATO vrea un ''zid de drone'' pe flancul estic, dar care nu cuprinde şi România: Aproape 3000 de kilometri lungime vor fi acoperiţi cu drone de supraveghere și sisteme anti-UAV
În România vor fi produse 800 de blindate 4x4 Cobra II. Otokar a intrat într-un joint venture cu Automecanica Mediaș
Interesul Rusiei pentru o bază navală în Sudan, deranjează Statele Unite: Administrația Trump a avertizat că ar putea exista „consecințe grave”
Marea Britanie ar putea reveni asupra deciziei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina: Nivelul propus anterior de 10.000 de militari, considerat acum prea mare?
Când vrei să declari război comercial unei ţări, asigură-te înainte că nu depinzi de resurse sale: Armamentul american depinde în proporție de 78% de importurile de metale rare din China
Ce dacă sunt vechi: Australiei i se recomandă să negocieze cu Statele Unite despre cumpărarea unor bombardiere strategice B-1B Lancer sau B-2 Spirit
Șoigu amenință că prezența forțelor de menținere a păcii în Ucraina va duce la Al Treilea Război Mondial. Moscova aduce în discuție și arma nucleară
Tensiuni între India și Pakistan. Cele două puteri nucleare, aduse iar la punctul de fierbere din cauza atacurilor teroriste din zonele disputate
Continuă seria de pierderi usturătoare pentru Forțele Aerocosmice. Ucrainenii mai distrug un Su-30SM rusesc. L-au prins în baza aeriană Rostov-pe-Don
În timp ce obuzierul M777 își trăiește a doua tinerețe, BAE spune că producția de muniție de 155 mm va crește de 16 ori, iar asta se datorează și tehnologiei noi
Vladimire, oprește-te! Trump îi scrie lui Putin după atacul rusesc ucigaș asupra Kievului. Negocierile de pace par a fi în impas
”Părăsim UE dacă e mai bine afară decât înăuntru”. Orban a găsit motivul pentru care Ungaria e ultima din UE și face referendum contra aderării Ucrainei - VOKS 2025
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
EXCLUSIV
Aşa arată o forţare în direcţia unei capitulări: Ucraina ar rămâne fără opţiuni prea bune de negociere dacă SUA recunoaște Crimeea ca fiind a Rusiei
Europa, mai aproape de un plan pentru industria de apărare: Programul EDIP trece de Parlamentul European
La presiunea Statelor Unite, Israelul ar fi oprit un atac iminent asupra instalațiilor nucleare ale Iranului: Forţele israeliene aveau nevoie de un puternic sprijin militar american
Rușii au executat un nou atac masiv cu drone și rachete asupra Ucrainei, lovind ținte de la Harkov la Șepetovka
Portugalia, ţara de la care România a cumpărat primele avioane F-16, confirmă că F-35 este singurul avion de vânătoare de generația a V-a capabil să înlocuiască F-16
pixel