General ucrainean: NATO nu se va angaja în mod direct într-un război cu Rusia pentru Ucraina
Fostul comandant al Trupelor de Desant-Asalt din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, general locotenent Mikhail Zabrodski, a declarat, pe 03.04.2021, că, “în cazul unui război cu Rusia, trupele NATO nu vor veni să salveze Ucraina”.
Potrivit site-ului dialog.ua, în cadrul emisiunii politice “Libertatea de exprimare” a lui Savik Shuster, generalul a spus că apărarea independenței Ucrainei va fi realizată numai de către unitățile Forțelor Armate ucrainene.
Zabrodski a precizat în mod clar că “asistența promisă Ucrainei nu prevede participarea soldaților americani sau din alte state membre NATO la război”.
“Nicio divizie din cadrul Forțelor Armate ale SUA nu va apărea în Ucraina”, a menționat Zabrodski. Acesta le-a cerut autorităților ucrainene să-și întărească armata proprie și să nu se bazeze pe nimeni.
Anterior, pe 02 aprilie, președintele american, Joe Biden, i-a promis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, asistență în problemele legate de Donbas și Crimeea. Liderul de la Casa Albă a precizat că “nu-și va abandona aliații în fața agresiunii rusești”.
De asemenea, cu o zi înainte, șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a discutat despre aceleași probleme cu ministrul ucrainean al apărării, Andrei Taran. Ca și în cazul lui Zelenski, acesta a primit asigurări privind sprijinul american.
În aceste condiții, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitry Peskov, a anunțat că, “în cazul în care trupele NATO vor intra pe teritoriul Ucrainei, vor fi adoptate măsuri suplimentare pentru asigurarea securității Rusiei”.
Comentariul autorului: Procedurile de angajare a trupelor NATO în război sunt destul de complicate chiar și în cazul unui stat membru. Ținând cont de situația actuală din interiorul alianței, probabil că, în cazul unei țări din afara NATO, consensul liderilor statelor membre va fi imposibil de obținut.
În această situație, în cazul unui conflict cu Rusia, Ucraina nu se poate baza decât pe un sprijin bilateral, din partea unor state membre NATO, precum SUA și Marea Britanie. Probabil că, asistența promisă de reprezentanții americani se referă mai mult la nivel politic decât militar. Astfel, este posibil ca reprezentanții conducerii Forțelor Armate ale Ucrainei să beneficieze numai de consiliere din partea specialiștilor militari americani și britanici, precum și de un sprijin informațional, prin acordarea accesului la informațiile culese de dronele și avioanele de cercetare privind componența și mișcările trupelor ruse.
Acestea sunt și motivele pentru care Forțele Armate ale Ucrainei ezită să declanșeze o ofensivă împotriva republicilor separatiste. Aceasta va fi urmată cu certitudine de o reacție foarte dură a trupelor ruse din vestul țării și din Crimeea, care poate avea consecințe imprevizibile pentru integritatea teritorială a statului ucrainean.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News