Forța navală, în creștere, a Rusiei a determinat miniștrii apărării din statele membre NATO să gândească o strategie urgentă.
Miniştrii apărării din ţările membre ale NATO, reuniţi joi la Bruxelles, au convenit asupra unui plan de protecţie a Alianţei împotriva forţei navale în creştere a Rusiei, asupra sporirii mobilităţii trupelor în Europa şi pregătirii unui număr mai mare de unităţi terestre, nave şi aeronave gata de luptă, informează Reuters.
La aceeaşi reuniune, potrivit Xinhua, miniştrii au decis în prima zi a reuniunii înfiinţarea a două comandamente noi ale NATO, unul la Norfolk, în Statele Unite, pentru zona Atlanticului, iar celălalt la Ulm, în Germania. Dialogul la nivel ministerial va continua şi vineri.
"Avem neînţelegeri între aliaţii NATO"
Reuters notează divergenţele între aliaţi, lăsate la o parte în interesul unităţii. "Avem neînţelegeri între aliaţii NATO, dar suntem uniţi în NATO în privinţa sarcinii centrale a NATO (...) de a ne proteja unii pe ceilalţi", a declarat presei secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. El a menţionat ca subiecte controversate comerţul, acordul nuclear cu Iranul şi schimbările climatice.
Şi ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a recunoscut că există probleme, dar - a susţinut ea - "atmosfera şi cooperarea noastră aici, în alianţă, sunt pline de încredere".
Nu s-a menționat impunerea unor tarife asupra oțelului și aluminiului
Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a apărut relaxat şi zâmbitor, dar nu a făcut nicio declaraţie publică, remarcă Reuters.
Un diplomat a declarat agenţiei citate că la întâlnirile pregătitoare, nu au fost menţionate nici decizia preşedintelui american Donald Trump de a impune partenerilor europeni tarife asupra oţelului şi aluminiului importate în Statele Unite, nici relaţia cu Iranul, dar "erau elefanţi în încăpere". Un alt diplomat a afirmat că secretarul de stat american Mike Pompeo a făcut o impresie bună la NATO în aprilie, iar "toată lumea îl respectă şi îl admiră pe Jim Mattis. Dar există teamă şi disconfort referitor la ce va mai face Trump"
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News