Comandamentul strategic al SUA (USSTRATCOM) va începe, pe 11 aprilie, exercițiul anual de comandă și control nuclear, Global Thunder.
Potrivit informațiilor vehiculate în prezent, noile planuri regionale au în vedere organizarea apărării pe două sau trei eșaloane, dintre care primul poate fi format din aproximativ 100.000 de militari gata de luptă în cel mult 10 zile. Pentru granița de nord-est, acest eșalon poate include trupe din Polonia, Norvegia, Estonia, Letonia și Lituania, după cum semnalează și Politico, în timp ce pentru sud-est, deși încă nu a “scăpat” nimic în presă, acesta nu poate fi decât centrat pe România, cu eventuale prelungiri laterale secundare către Slovacia și Bulgaria.
Al doilea eșalon de trupe, care va veni în sprijin și întărire, ar trebui să fie pregătit pentru a fi desfășurat în zona estică în 10-30 de zile din țări precum Germania, pentru flancul nord-estic, sau Franța, Spania, Italia iar pentru cel sud-estic.
Foarte probabil se va avea în vedere și un al treilea eșalon, de rezervă, care să fie generat de asemenea de țările din adâncimea europeană, dar și de cele de peste ocean.
Însă pentru ca acest lucru să se întâmple, NATO trebuie să convingă fiecare țară să contribuie cu cu militari, antrenament, infrastructură mai bună și, mai ales, cu cantități mari de arme, echipamente și muniție scumpe.
Având în vedere că țările sunt deja îngrijorate de propriile lor stocuri de muniții, iar Ucraina consumă în prezent o mare cantitate de obuze și arme de la aliați, există riscul ca nu toți aliații NATO să-și respecte promisiunile de a contribui la noile planuri ale alianței.
„Dacă nu ar exista cineva care să oprească tendințele și să le spună tuturor ce să aducă, atunci toată lumea ar veni cu chipsuri de cartofi, pentru că chipsurile sunt ieftine, ușor de obținut”, a declarat metaforic James J. Townsend fost secretar adjunct al apărării pentru Europa și politica NATO.
Este o provocare cu care NATO s-a mai confruntat și în trecut, și una despre care experții se tem că ar putea deveni o problemă persistentă pentru alianță pe măsură ce războiul Rusiei se extinde în cel de-al doilea an.
Cert este că odată ce planurile militare ale NATO vor fi finalizate, statelor li se va cere să analizeze și, în cele din urmă, să pună la dispoziție trupe, avioane, nave și tancuri pentru implementarea diferitelor părți ale planurilor. Foarte probabil acest lucru se va întâmpla în această vară, când liderii celor 30 de țări membre ale alianței se vor întâlni în Lituania.
Dacă în 2014 liderii NATO s-au angajat să aloce 2% din PIB pentru apărare timp de un deceniu, la summitul de la Vilnius, din iulie, aceștia vor trebui probabil să decidă asupra unei noi ținte, mai ambițioase.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Comandamentul strategic al SUA (USSTRATCOM) va începe, pe 11 aprilie, exercițiul anual de comandă și control nuclear, Global Thunder.
Rusia, care acum are nevoie de fiecare soldat pe frontul din Ucraina, unde progresul stagnează, va trebui să trimită pe unii dintre ei în nord.
Europa se confruntă cu pericolul de a fi atrasă în „crize care nu sunt ale noastre”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat Politico după vizita sa de trei zile în China. Președintele francez se referă în principal la situația tensionată dintre China și SUA cu privire la Taiwan.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar mai ales președintele francez Emmanuel Macron au parte de o primire mai mult decât cordială pe parcursul vizitei lor în China, semn că liderul de la Beijing încearcă să atragă aliați cheie din Uniunea Europeană pentru a contracara Statele Unite.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 7 aprilie 2023, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Relațiile indo-africane sunt pe o traiectorie ascendentă, iar aceste relații se bazează în mare parte pe diplomația militară activă. În perioada (21-29 martie 2023), India a organizat exercițiile militare în teren AFINDEX 2023, cu participarea a 24 de țări africane. Este a doua ediție a AFINDEX după ce prima ediție a fost organizată în 2019.
New Strategy Center publică un nou studiu, care analizează de această dată războiul hibrid desfășurat de Rusia împotriva Republicii Moldova. În contextul în care Ucraina se confruntă cu o invazie la scară largă din partea Rusiei, Republica Moldova este victima unui război hibrid complex, desfășurat de Kremlin pe multiple planuri.
Dacă nu va avea succes, contraofensiva ar putea duce la o reconsiderare a formelor occidentale de ajutor, arată NYT, într-o analiză. Sprijinul Washingtonului a fost impresionant, iar Ucraina va arunca în luptă unități blindate dotate cu mijloace moderne, precum tancurile Leopard 2 și vehiculele blindate de infanterie Bradley, Marder și Stryker, capabile să angajeze ținte în mișcare și să depășească câmpuri de mine și fortificații defensive.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că este necesară o prezenţă sporită a NATO în Marea Neagră, "ceea ce reclamă includerea problematicii acestei zone în toate procesele relevante pentru consolidarea securităţii spaţiului euroatlantic".
Economia ucraineană în condiții de război și cu ajutor din alte țări „devine mai deschisă și mai integrată în lume”, în timp ce Rusia trebuie să „inventeze lanțuri de aprovizionare complexe pentru a aduce mărfuri în țară”, ar fi ideea de bază a unei analize demarate de BBC. Cu toate acestea, reminiscențele puternicelor relații economice stabilite între cele două țări de-a lungul istoriei comune continuă să reziste și la 400 de zile de la invadarea Ucrainei de către trupele ruse.
Rusia a adoptat vineri o nouă doctrină de politică externă, în care califică Occidentul drept o "ameninţare existenţială" a cărui "dominaţie" Moscova trebuie să o combată, descriindu-se pe sine în acelaşi timp drept o "civilizaţie" apărătoare a rusofonilor, relatează AFP şi publicaţia franceză La Tribune, citate de Agerpres.
Liderul Chinei se pregătește de război și le cere generalilor săi „să îndrăznească să lupte”, scrie publicația americană Foreign Affairs pe baza mai multor discursuri recente ale lui Xi Jinping, bănuind că este gata să folosească forța pentru a ocupa Taiwanul.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 29.03.2023, în cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) a început desfășurarea unei verificări complexe de control, care include un exercițiu de comandament și stat major executat la nivelul diviziei de rachete Novosibirsk aparținând armatei de rachete din Omsk.
Premierul Poloniei propune un triunghi format din Polonia, România și Ucraina, după victoria Ucrainei, și acuză că, în mare parte, ”am fost folosiţi pentru scopurile proprii ale Europei vestice”.
DefenseRomania vă invită să urmăriți miercuri, 29 martie 2023, de la ora 14.00, o ediție specială a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Ziua de 24 februarie 2022 a schimbat în mod semnificativ percepția ucrainenilor, inclusiv viziunea acestora asupra țărilor vecine. Serhii Gerasimchuk, expert în cadrul ONG-ului ucrainean Foreign Policy Council “Ukrainian Prism”, susţine că o ''adevărată descoperire'' în acest context a fost România, care până acum a fost o adevărată ''terra incognita'' pentru majoritatea cetățenilor ucraineni. În ciuda faptului că România este membră a NATO și a UE era percepută de majoritatea cetăţenilor ucraineni ca un stat sărac, corupt și care are probleme cu minoritatea romă. Și, cel mai important, mult timp s-a presupus că Bucureștiul emite constant pretenții față de Ucraina: fie asupra minorității românești, fie asupra unor teritorii.
Săptămâna trecută, în timpul vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Moscova, presa a trecut în subsidiar un moment cel puțin la fel de important: Vizita la Kiev a premierului japonez Fumio Kishida.
În contextul în care Republica Moldova a dejucat recent o tentativă de destabilizare și o lovitură de stat instrumentată de Federația Rusă, nu puțină lume s-a întrebat dacă depozitul de muniție din Cobasna păzit de trupele ruse e o miză reală.
Decizia Rusiei de a amplasa arme nucleare tactice în Belarus constituie o escaladare iresponsabilă şi o ameninţare pentru securitatea europeană, arată oficialii occidentali.
Statele Unite nu au indicii că Rusia ar muta arme nucleare în Belarusul vecin, a declarat de purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, duminică la CBS. Președintele rus Vladimir Putin a anunțat în timpul unui interviu televizat la 25 martie că Moscova și Minsk au ajuns la un acord privind desfășurarea de arme nucleare tactice în Belarus.
În cadrul unei declarații acordate pentru agenția de presă ČTK, directorul Secției Politica de apărare și strategie din structura Ministerului ceh al Apărării, Jan Jireš, a anunțat, pe 25.03.2023, că documentele strategice ale Cehiei vor suferi revizuiri fundamentale. În opinia sa, acestea vor trebui să reflecte schimbările din mediul de securitate din ultimii ani.
Trump a organizat primul său miting de campanie și a vorbit despre planurile sale după ce se va întoarce de la Casa Albă.
Armata Națională a fraților noștri de peste Prut din Republica Moldova a primit recent transportoare blindate Piranha 3. Confruntată cu un atac hibrid intens din partea Rusiei și tentative de destabilizare și de stopare a drumului pro-european, inclusiv prin lovitură de stat, Republica Moldova a înțeles importanța reformelor inclusiv în zona militară.
Recent, doi înalți generali americani din Forțele Aeriene au concluzionat la unison că Rusia nu a performat în războiul contra Ucrainei, deoarece nu a obținut superioritatea aeriană.
În contextul în care Federația Rusă accelerează destabilizarea Republicii Moldova, guvernul de la Chișinău privește cu atenție la ceea ce se întâmplă în Transnistria separatistă, unde trupele ruse de ocupație au posibilitatea de a dezgheța conflictul în vederea blocării drumului pro-european ales de Chișinău.
Valeriu Mija, Secretar de Stat în domeniul politicii de apărare, planificării apărării naționale și interoperabilității militare în cadrul Ministerului Apărării din Republica Moldova, a oferit un interviu în exclusivitate DefenseRomania.
DefenseRomania vă invită să urmăriți vineri, 23 martie 2022, de la ora 11.00, o nouă ediție a emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic”.
Dacă Kievul este nevoit să cedeze, nu va aduce pace, spune șeful diplomației Lituaniei și subliniază că doar victoria poate alunga amenințarea Rusiei.
Capacitatea de a scufunda nave de război chineze înarmate cu rachete antiaeriene este esențială pentru apărarea Taiwanului, a declarat marți ofițerul superior al Forțelor Aeriene pentru Pacific (PACAF).
Într-o recentă analiză publicată de Project Syndicate se evidențiază că Kremlinul și chiar unii din Occident dau vina pe Statele Unite și NATO pentru "provocarea" Rusiei și susțin că Ucraina este folosită ca un proxy (intermediar) occidental.
Casa Albă a declarat marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea unui baraj uriaş în sudul Ucrainei, dar evaluează informaţiile potrivit cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care ocupă barajul de anul trecut, relatează Reuters.
Este posibil ca guvernul german să își revizuiască poziția cu privire la potențiala furnizare de avioane de luptă către Ucraina. "În prezent, ne aflăm într-o fază de reevaluare și de examinare a ceea ce este posibil și a ceea ce dorim și putem face. Cred că vom lua o decizie în următoarele două săptămâni", a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, într-un interviu acordat DW.
Agenția de presă cehă ČTK a anunțat, pe 06.06.2023, că, după 45 de ani, armata Republicii Cehe, renunță la utilizarea elicopterelor de proveniență sovietică Mi-24/35. Piloții Escadrilei 221 Elicoptere din cadrul Bazei Aeriene Náměště nad Oslavou au executat ultimele trageri cu acestea în poligonul Boletice.
Generalul de brigadă Constantin Nicolaescu, comandantul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, a comentat incidentul de sâmbătă, când un blindat de luptă Piranha 3 din dotarea Armatei României s-a scufundat în Dunăre pe brațul Borcea, într-o secvență a exercițiului „Saber Guardian 23”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că avioanele de luptă F-16 construite în SUA pot integra arme nucleare și a avertizat că furnizarea Kievului cu acestea va escalada și mai mult conflictul.
Comandantul Forțelor Întrunite ucrainene, generalul-locotenent Serghei Naev, într-un comentariu pentru Ukrinform, a declarat că, comandamentul militar ucrainean a prevăzut posibilitatea ca inamicul să arunce în aer barajul de la Nova Kahovka, iar planurile ofensive ucrainene care au fost construite, au ținut cont de o astfel de posibilitate.
Conglomeratul ucrainean ”Ukroboronprom” și compania cehă VOP CZ au convenit să coopereze pentru repararea tancurilor T-64 la uzina din Novojičínský.
România se află angrenată în programului de înzestrare cu sisteme de apărare antiaeriene și antirachetă cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Achiziția a 7 sisteme de ultimă generație Patriot e cel mai scump program de înzestrarea din istoria țării noastre.
Iranul spune că a dezvoltat racheta hipersonică Fattah, capabilă să zboare cu o viteză de 15 ori mai mare decât sunetul.
Ministerul britanic al Apărării a raportat marți o „creștere semnificativă a luptelor pe o serie de sectoare ale frontului” din Ucraina, în ultimele 48 de ore.
Ambasada Ucrainei în România a transmis un comunicat către DefenseRomania după incidentul de azi de la Hidrocentrala Kahovka. Misiunea diplomatică ucraineană în țara noastră acuză un act terorist al Rusiei săvârșit pe teritoriul ocupat temporar și cere aplicarea de urgență a unui nou set de sancțiuni împotriva Rusiei și recunoașterea statului rus la nivel internațional ca stat terorist.
La Batislava se desfăşoară la această oră reuniunea şefilor de state din Formatul Bucureşti 9. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care coprezidează summit-ul, alături de omologi săi slovac şi polonez.
Australia, SUA și Ucraina discută despre trimiterea a 41 de avioane F/A-18 Hornet ale Forțelor Aeriene Regale Australiene la Kiev pentru a da curs solicitărilor repetate ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la furnizarea unor avioane de luptă de către partenerii occidentali şi statele aliate, în loc să le trimită la fier vechi, așa cum era prevăzut.
Factorul uman joacă un rol important în operarea unei drone și poate influența în mod semnificativ eficiența acesteia. Un militar ucrainean a demonstrat că factorul uman chiar contează pentru operarea unei drone, reuşit să evite să fie lovit de o rachetă lansată de un sistem rusesc de apărare aeriană Tor-M2.
CEO-ul concernului rus Rosatom, Alexei Likhacev, a purtat discuții luni la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán și cu șeful diplomației maghiare Péter Szijjártó. Tema ambelor întâlniri a fost finalizarea centralei nucleare Paks.
Incident la exercițiul militar ''Saber Guardian 23'', organizat sub egida NATO in România. Un transportor blindat Piranha 3 s-a scufundat în timp ce militarii încercau să traverseze brațul Borcea. În imaginile filmate în urmă cu două zile, în localitatea Burdușani, se vede cum blindata intră în apă, înaintează câțiva metri și apoi se inclina pe o parte.
Centrul pentru comunicare strategică și securitate informațională din cadrul Ministerului ucrainean al Culturii, a publicat o înregistrare video cu centrala hidroelectrică de la Nova Kahovka, aruncată în aer de către ocupanții ruși.
Soldații din cadrul grupului de partizani ''Corpul Voluntarilor Ruși (RDK)'' declară că sunt singura autoritate care controlează așezarea rusă Novaia Tavolzhanka din regiunea Belgorod. Aceștia au publicat un videoclip cu această declarație pe canalul lor Telegram. Unul dintre reprezentanții ''Corpului Voluntarilor Ruși'' a declarat că au controlat satul din districtul Shebekinski de mai bine de o zi.
Coreea de Sud, SUA și Japonia se unesc pentru a pune în comun date de avertizare, în timp real, privind atacurile cu rachete. În Marea Baltică, 19 țări NATO și o națiune parteneră – Suedia - desfășoară cele mai ample manevre navale din Europa.
Serviciul de presă al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) a anunțat că, în perioada 05-15.06.2023, în raioane maritime din Marea Baltică și în Regiunea Kaliningrad, se desfășoară un exercițiu operativ, sub conducerea comandantului FRMB, viceamiral Vladimir Vorobyov.
6 iunie 1944 - Debarcarea Aliaților din Normandia, cunoscută ca Ziua-Z. Simbolistica atât de dragă lui Vladimir Putin s-ar putea să se întoarcă împotriva liderului de la Kremlin, nevoit acum să găsească soluții în fața unei mult-așteptate contraofensive ucrainene. Dacă contraofensiva va reuși plenar, statele occidentale ar trebui să pregătească planul de salvare al statului rus. Totuși, momentul pare departe, iar ucrainenii au în față o armată rusă pregătită pentru defensivă.
O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.
Nouăsprezece aliați NATO, o țară parteneră NATO (Suedia), 50 de nave, peste 45 de avioane și aproximativ 6.000 de militari au dat startul, duminică, la Tallinn în Estonia, celei de-a 52-a iterații a Operațiilor Baltice 2023 (BALTOPS 23).
Fostul vicepreședinte al Statelor Unite în timpul administrației lui Donald Trump, Mike Pence, a depus luni documente pentru participarea la alegerile prezidențiale din 2024.
Potrivit ultimelor informații publicate în baza de date a Institutului SIPRI, Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Statele Unite intenționează să livreze Arabiei Saudite, șapte sisteme de rachete de apărare antiaeriană THAAD și 360 de rachete, în perioada 2023-2027.
În ultima perioadă, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat atacuri zilnice asupra unor obiective militare și de infrastructură de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând drone kamikaze și diverse tipuri de rachete.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 05.06.2023, două bombardiere strategice Tu-95MS au efectuat un zbor planificat deasupra apelor neutre ale Mării Barents și Mării Norvegiei. Aeronavele au fost escortate de avioane de vânătoare MiG-31 din compunerea armatei de forțe aeriene și apărare antiaeriană a Flotei de Nord.
Armata ucraineană a declarat luni că nu are informaţii despre o ofensivă majoră despre care Rusia a spus că a lansat-o Kievul în cinci puncte de-a lungul liniei frontului în regiunea ucraineană Doneţk.
Armata ucraineană a negat că a lansat o contraofensivă majoră, deși ministerul rus al apărării a declarat dimineață că s-a confruntat cu un atac major la granița dintre regiunile Donețk și Zaporije, dar progresul ucrainean a fost oprit.
Ucraina a reușit să construiască o rețea de agenți și simpatizanți în Rusia care desfășoară atacuri de sabotaj împotriva regimului de acolo. Se crede că serviciile de informații de la Kiev furnizează drone grupării de partizani, relatează CNN care citează mai multe surse din comunitatea de informații.
Săptămâna trecută, ca răspuns la decizia lui Vladimir Putin de a suspenda Tratatul START, Statele Unite anunțaseră că vor suspenda notificările către Moscova, privind poziționarea rachetelor și a lansatoarelor sale. „Începând cu 1 iunie 2023, Statele Unite nu mai trimit Rusiei notificările cerute în temeiul tratatului, inclusiv actualizări privind starea sau locația echipamentelor care fac obiectul tratatului, cum ar fi rachetele și lansatoarele”, se arată în fișa informativă a Departamentului de Stat.
Rachetele americane GMLRS lansate de pe M270 și mai ales HIMARS au fost un adevărat „game changer” pentru Ucraina în cursul anului trecut când utilizarea acestor sisteme a reușit să oprească avansul trupelor ruse de ocupație și să contribuie decisiv la contraofensiva din toamna lui 2022. Dar ar putea fi integrate aceste rachete pe avioane de luptă occidentale?