NATO temperează discuţiile cu privire la furnizarea de avioane către Ucraina: Nu este acum cea mai urgentă problemă
Miniștrii apărării din cadrul NATO au început o reuniune de două zile la Bruxelles pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și despre cum să crească producția de muniție, deoarece livrările continue către Ucraina au pus presiune asupra stocului propriu al alianței. Marți după-amiază, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, urma să se alăture miniștrilor NATO. De asemenea, el a participat marți dimineață la o reuniune condusă de SUA pentru coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, alături de alte aproximativ 50 de țări.
Este de așteptat ca Reznikov să solicite livrarea de avioane de luptă, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la furnizarea de avioane în timpul vizitei de săptămâna trecută la Bruxelles. Încă nu a fost luată nicio decizie privind avioanele de luptă și nici nu era așteptată una pentru ziua de marți.
Pe ordinea de zi a miniștrii apărării din cadrul NATO se află, de asemenea, modul în care să se protejeze mai bine infrastructura critică subacvatică în urma unor presupuse acte de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream. Miercuri, reuniunea ar urma să se concentreze asupra prezenței NATO în Europa de Est.
NATO temperează discuţiile cu privire la furnizarea de avioane de luptă către Ucraina
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni o aprovizionare rapidă a Ucrainei cu muniție, combustibil și piese de schimb.
Problema livrării de avioane de luptă Ucrainei nu e acum cea mai urgentă, deşi e o discuţie care se poartă între aliaţi, urgent e să se livreze ce s-a promis deja, precum vehicule blindate şi tancuri, a declarat marţi dimineaţă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres.
Jens Stoltenberg a oferit acest răspuns când a fost întrebat înainte de o reuniune a Grupului de contact pentru Ucraina dacă pregăteşte o decizie unanimă a NATO privind livrarea de avioane de luptă Ucrainei, după cum a solicitat premierul polonez Mateusz Morawiecki la reuniunea Consiliului European de săptămâna trecută.
,,Nevoia urgentă este acum să livrăm ce s-a promis deja, să livrăm vehicule blindate, vehicule de infanterie de luptă, vehicule germane Marder, vehicule americane Bradley, şi bineînţeles, de asemenea, tancuri de luptă, Leopard, şi celelalte tancuri de luptă care au fost promise. Şi vedem că aliaţii îşi intensifică livrările. Avem nevoie de instrucţie, avem nevoie de echipament, avem nevoie de muniţie şi este exact ceea ce furnizează aliaţii şi va reprezenta o chestiune principală la reuniunea de astăzi de la NATO", a declarat el.
El a subliniat că este important ca Aliaţii să se asigure că există muniţie şi toate celelalte lucruri necesare pentru celelalte sisteme deja livrate.
"Aşa că problema avioanelor de luptă nu este cea mai urgentă acum. Dar este o discuţie care se poartă. Aşa cum am spus mai devreme, avem consultări în desfăşurare între aliaţi privind tipurile de sistem pe care trebuie să le livrăm Ucrainei. Acest lucru va continua şi am evoluat. Acest tip de sprijin pe care îl furnizăm Ucrainei s-a schimbat şi a evoluat în timp", a mai spus Stoltenberg.
Statele Unite și alte state membre NATO au extins în mod constant gama de armament pe care sunt dispuse să îl livreze Ucrainei
La începutul conflictului, furnizarea de tancuri moderne au fost în general considerată ca fiind un subiect sensibil de către statele occidentale, dar acum SUA și Germania pregătesc furnizarea de tancuri Abrams și Leopard pentru trupele ucrainene.
De asemenea, aliații au trecut de la sisteme mai simple, cum ar fi Javelins și Stingers, la artilerie cu rază de acțiune mai lungă și rachete de apărare antiaeriană Patriot. Acest lucru ridică întrebarea dacă avioanele de luptă ar trebui să fie următoarele pe lista echipamentelor militare care vor ajunge în Ucraina, potrivit Stripes.com.
Ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, a declarat că Ucraina a solicitat în mod oficial F-16 din Olanda.
"Trebuie să dezbatem acest lucru cu partenerii noștri și, de asemenea, cu Statele Unite", a spus ea. "Este un lucru care va dura ceva timp și este mai bine să se facă în spatele ușilor închise". Ucraina este "foarte conștientă" de faptul că este nevoie de timp pentru o astfel de decizie, a spus Ollongren.
Două mari obstacole în calea unei decizii colective cu privire la trimiterea de avioane de luptă sunt poziţiile exprimate deja de SUA și Germania.
Până acum, președintele Joe Biden a declarat că nu este dispus să trimită avioane de luptă în Ucraina. Berlinul a făcut declarații similare deoarece consideră că furnizarea de avioane de luptă ar putea duce la o escaladare a conflictului.
Dar câteva state membre NATO, inclusiv Polonia, statele baltice și Regatul Unit, au fost mai optimiste în privința acestei idei. Marea Britanie s-a angajat să antreneze piloții ucraineni în eventualitatea în care avioane la standarde NATO vor fi livrate mai târziu.
"Știm că Ucraina are nevoie de sprijin și asta înseamnă și avioane de luptă", a declarat ministrul estonian al apărării, Hanno Pevkur, la reuniunea miniștrilor apărării din cadrul NATO.
Pe lângă discuțiile privind armele care urmează să fie furnizate Ucrainei, statele membre NATO urmau să elaboreze planuri de accelerare a producției de muniție pentru a începe să refacă stocurile epuizate în cursul anului trecut.
De asemenea, se aștepta ca aliații să stabilească orientări pe termen lung pentru planurile de apărare și să discute un nou angajament de investiții în domeniul apărării pentru a se asigura că statele dedică suficiente resurse pentru înzestrarea forţelor armate.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News