NATO trage concluziile, după mai bine de un an de război al Rusiei împotriva Ucrainei
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a spus care sunt cele cinci concluzii principale, după mai bine de un an de război pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei.
Într-un discurs ținut la Institutul de Științe Politice din Paris pe 24 aprilie, Geoană a subliniat că Ucraina a dat dovadă de mare curaj, curaj, rezistență și ingeniozitate, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a făcut greșeala de a crede că „Ucraina ca națiune nu există”.
Prima concluzie - Putin a reușit să forjeze Ucraina ca națiune
Luptele aprige au consolidat națiunea ucraineană, una aprigă și fără compromisuri în libertatea și suveranitatea sa, a spus Geoană. Cred că ar trebui să aplaudăm această națiune pentru că a fost un an foarte dificil pentru ei.
A doua concluzie - Occidentul a trecut testul coeziunii
Unitatea incredibilă a Occidentului politic când a venit vorba de a ajuta Ucraina. Și aceasta este probabil a doua greșeală de calcul a lui Putin, care a crezut că Occidentul este slab, în declin, fragmentat, că aliații europeni și nord-americani vor merge pe drumuri separate. Am văzut această Alianță, cred că este mai unită decât acum mulți, mulți ani.
A treia concluzie - Războiul început de Rusia a demonstrat că Occidentul are anduranță și se poate adapta
Ne confruntăm cu o nouă definiție a securității care merge dincolo de descurajare și apărare și include spațiul cibernetic, campanii de dezinformare, război hibrid, spațiu, sustenabilitate, lanțuri de aprovizionare, narațiuni publice. Deci, ceea ce asistăm acum este de fapt un război nu doar în Ucraina. Acesta este un război transversal pe scară largă pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei, precum și împotriva prietenilor Ucrainei.
Și reziliența este un cuvânt important. Nu este vorba doar de reziliență militară sau de recuperare în urma pandemiei. Dar este vorba despre modul în care privim ca cetățeni, ca societate civilă, ca organizații neguvernamentale, ca universități, ca afaceri, ca guverne, organizații locale și naționale sau internaționale precum NATO, Uniunea Europeană.
A patra concluzie - NATO și UE lucrează și mai integrat pe noile provocări (cibernetic, spațiu, China etc)
Acest război a adus NATO și Uniunea Europeană mai aproape. Am onoarea să fiu și fostul ministru de externe al României, națiunea mea este și mândră membră a NATO și foarte mândră membră a UE.
Dacă citiți a treia Declarație comună dintre NATO și UE, veți vedea că lucrăm împreună la capacitățile cibernetice, reziliența, noile tehnologii, spațiul, China și multe alte lucruri.
A cincea concluzie - Din păcate, la nivel global, nu există o unitate qvasi-absolută în ceea ce privește condamnarea războiului din Ucraina
Restul lumii nu privește acest război prin aceleași lentile, aceiași ochi ca noi în Europa și, dacă vreți, în Occidentul politic tradițional. Vedem state mari și importante (China, India, Brazilia, Turcia n.r.) din restul lumii nu privesc acest război prin aceeași lentilă ca și noi.
Motivul acestor state nu este că ele nu înțeleg că aceasta este o agresiune ce contrazice Carta ONU. Dar din moment ce ei încă văd acest război ca ceva intra-european, ceva de tip occidental, este problema noastră, nu a lor.
Și încearcă să găsească cumva un loc sub soare care să-i pună într-o poziție mai bună în viitor, deoarece acum se creează o nouă ordine mondială.
Chiar dacă acest război este european, consecințele acestui război sunt globale. Și nu numai din cauza securității alimentare sau energetice, ci și pentru că viitorul lumii va depinde de modul în care răspundem la agresiune.
Trăim într-o lume a normelor și regulilor? Sau trăim într-o lume în care forța, forța brută și armata ar putea fi ceea ce trebuie făcut?, a încheiat Mircea Geoană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News