Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan și omologul său grec Giorgos Gerapetritis au convenit, după întâlnirea lor de vineri, să continue discuțiile dintre cele două țări pentru armonizarea diferențelor cu privire la multe dosare spinoase, în prim-plan aflându-se demarcarea frontierelor maritime comune.
Secretarul de Stat, Ionuț Săvoiu, a condus delegația României la plenara Grupurilor de Transport terestru, maritim și aerian civil din cadrul NATO, desfășurată la Bruxelles.
Victor Orban ”is on fire”, după succesul lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Liderul ungar a comentat vineri rezultatul alegerilor din SUA și a prezentat o viziune îngrijorătoare despre cum ar trebui să arate dreptul internațional: cel mai puternic face regulile.
Finlanda se oferă pentru a disloca pe teritoriul său o bază pentru dronele mari de recunoaștere ale NATO, potrivit Radioteleviziunii naționale finlandeze (YLE).
În Germania sunt în prezent peste 30.000 de militari americani, inclusiv cu tehnică de luptă. În 2020 în primul său mandat, în contextul tensiunilor cu Berlinul care nu atingea 2% din PIB, Trump intenționa să scadă numărul militarilor americani la 25.000 iar aceștia să fie redislocați.
Toate statele baltice își pregătesc Armata și infrastructura pentru a răspunde unor eventuale agresiuni din partea Rusiei.
Zona Arcticii este pe cât de izolată, pe atât de importantă pentru NATO și Rusia.
Sistemul integrat de apărare aeriană și antirachetă al NATO (”scutul antiaerian” al NATO) va fi completat de Baza antirachetă din Polonia, care va fi deschisă în curând la Redzikowo în nordul Poloniei.
NATO lucrează la definirea unei noi strategii față de Rusia, pentru a reflecta schimbările din relațiile cu aceasta.
Personalul militar care participă la exerciții va simula misiuni în care avioane de război transportă focoase nucleare americane, notează Reuters.
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a confirmat, în timpul primei sale vizite externe efectuate la Kiev, că ''problema ucraineană'' va fi principala sa prioritate în noua sa funcție. Rutte a reiterat că vizita sa în Ucraina a fost prima sa călătorie de lucru după preluarea mandatului.
Președintele american Joe Biden ar putea fi de acord să avanseze statutul candidaturii Ucrainei la aderarea la NATO înainte de a-și părăsi funcția în ianuarie, a relatat Financial Times (FT) la 1 octombrie, citând un oficial occidental anonim.
NATO trebuie să se asigure că Ucraina „prevalează ca națiune suverană, independentă și democratică”, a declarat Mark Rutte la 1 octombrie, când a preluat conducerea în calitate de nou secretar general al alianței militare. Vorbind alături de fostul secretar general Jens Stoltenberg în timpul unei conferințe de presă la sediul NATO din Bruxelles, Rutte a lăudat realizările predecesorului său în timpul mandatului.
Odată cu intrarea Suediei în alianța NATO în luna martie a acestui an, toate țările cu acces la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, sunt membre ale acestei organizații militaro-politice nord-atlantice.
Fostul prim-ministru al Țărilor de Jos își va prelua oficial noua funcție în cadrul unei ceremonii de la Bruxelles.
NATO intenționează să dezvolte o strategie de evacuare în masă a soldaților răniți de pe linia frontului în cazul unui război cu Rusia.
În perioada 10 - 20 septembrie 2024, nu mai puțin de 450 de participanți din 19 țări membre ale NATO și trei partenere, inclusiv Ucraina, care participă pentru prima dată, s-au întâlnit în Țările de Jos pentru a-și perfecționa capacitatea de contracarare a dronelor.
Uniunea Europeană trebuie să accelereze întărirea apărării sale, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în următorii 6-8 ani, a afirmat candidatul pentru funcția de comisar european pentru apărare, într-un interviu acordat Reuters.
”Mai mult NATO la granițele Rusiei”, declarația secretarului general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg, capătă contur după anunțul guvernului Suediaei care declară este dispus să conducă forțe terestre avansate (FLF) ale altor țări NATO din Finlanda.
Patru avioane rusești fără plan de zbor sau transpondere active au fost observate miercuri în spațiul aerian de deasupra Mării Baltice, potrivit unui comunicat al Forțelor Aeriene letone.
Marți, 10 septembrie, secretarul general adjunct Mircea Geoană a fost decorat de secretarul general Jens Stoltenberg cu medalia NATO “Serviciul Merituos” pentru aportul adus în cadrul alianței nord-atlantice.
Stoltenberg a avertizat Beijingul că sprijinul în escaladarea continuă a războiului din Ucraina i-ar putea afecta negativ interesele și reputația.
O reuniune a Consiliului NATO-Ucraina a avut loc la Bruxelles, după cel mai mare atac al Rusiei asupra Ucrainei, din 26 august.
O dronă RQ-4 Global Hawk americană, recent dislocată la baza RAF Fairford din Anglia, de la stația navală Sigonella din insula italiană Sicilia, a finalizat o misiune de recunoaștere maraton sub indicativul FORTE16.
Alerta de săptămâna trecută la o bază NATO din Germania, care găzduiește flota de avioane de supraveghere AWACS a Alianței Nord-Atlantice, a fost declanșată de o potențială amenințare cu dronă, a declarat luni o sursă de securitate, conform Agerpres și Reuters.
NATO a declarat joi seară al doilea cel mai înalt nivel de alertă la baza Geilenkirchen din Germania, de unde decolează aeronavele de avertizare timpurie AWACS.
Potrivit Der Spiegel, decizia a fost liuată pe fondul unor informații de informații care indică o posibilă amenințare de sabotaj.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit joi, 22 august, la sediul MApN, cu omologul său din Republica Franceză, generalul Thierry Burkhard, aflat în vizită oficială în țara noastră.
Pentru a treia oară în acest an, Comandamentul Aerian al NATO desfășoară în zona baltică un exercițiu F2T2, care presupune lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp.
Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a deschis ochii majorității statelor europene. Croația, un stat aflat mai degrabă în vestul Europei, știe că actualul context geopolitic se poate deteriora și mai mult, mai ales că Rusia are în Belgrad un aliat important chiar coasta Balcanilor de Vest.