Statele Unite sunt pregătite să își îndeplinească angajamentele NATO și să își apere aliații în cazul unui atac, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unei conferințe de presă la 26 martie.
Statele Unite sunt pregătite să își îndeplinească angajamentele NATO și să își apere aliații în cazul unui atac, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Sabrina Singh, în cadrul unei conferințe de presă la 26 martie.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a transmis, în cadrul unei ceremonii de comemorare a victimelor atacurilor NATO asupra Serbiei din 1999, că țara sa nu va adera niciodată la cea mai puternică alianță militară din istorie.
În perioada 1 - 21 aprilie 2024 o aeronavă franceză de patrulare maritimă de tip Atlantic 2 (Atlantique 2) se află dislocată la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
La reuniunea de la Tallinn din 23-24 martie, Comitetul permanent al Adunării Parlamentare a NATO a decis să acorde delegației Ucrainei statutul de candidat la NATO. Participanții la reuniune și-au exprimat sprijinul pentru Ucraina "până la victorie". Acest lucru este menționat într-un comunicat de presă de pe site-ul AP NATO.
După o pregătire riguroasă de 18 luni, Centrul NATO de Antrenament al Forțelor Întrunite (JFTC) pune Corpul de Reacție Rapidă - Franța în fața unui nou set de scenarii adaptate la evoluțiile actuale. Corpul multinațional condus de Franța a trecut testul și a primit certificarea că este pregătit și capabil să apere „fiecare centimetru de teritoriu aliat”. Corpul de Luptă de rezervă al NATO (Corpul de Reacție Rapidă) intervine doar dacă mai e nevoie după intervenția în prima etapă a Forței Operative Întrunite cu efective de 20.000 de militari
România se laudă cu alocarea a 2.5% din PIB pentru Apărare, dar adevărul e că, potrivit unor rapoarte ale NATO, nu am reușit să atingem decât 1.6%.
Fostul lider Donald Trump, candidat la prezidenţialele americane, a explicat într-o emisiune difuzată marți la postul britanic de televiziune GB News că recentele sale amenințări la adresa NATO au fost, în primul rând, o tactică de negociere cu țările Alianței Nord-Atlantice, relatează Agerpres, care citează AFP.
Armata britanică ar trebui să ia în considerare recrutarea suplimentară pentru a descuraja agresiunea lui Vladimir Putin în Europa, a sugerat ministrul de externe al Letoniei, Krisjanis Karins.
Bundeswehr ar trebui să devină o armată „gata de război”, se arată într-un raport prezentat Parlamentului, dar se pare că problemele sunt mai serioase dacât se credea.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Federația Rusă va desfășura trupe și arme la granița cu Finlanda, potrivit Reuters.
Bombardiere și avioane de luptă cu rază lungă de acțiune au fost trimise peste Marea Baltică de comandamentul aviației ruse cu rază lungă de acțiune.
Klaus Iohannis promite că se va asigura că Ucraina „învinge în bătălia existențială” împotriva Rusiei dacă va conduce alianța.
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat în mod public candidatura la șefia NATO. El a precizat într-un discurs public că „își asumă candidatura în numele României” la funcția de secretar general al NATO.
Președintele polonez Andrzej Duda a făcut propunerea în timpul vizitei sale în Statele Unite. Membrii NATO ar urma să aloce 3% din produsul lor intern brut (PIB) pentru apărare, a spus el astăzi, relatează Reuters.
Azi a avut loc ceremonia istorică de ridicare a drapelului Suediei la sediul NATO. Suedia este cel de-al 32-lea stat al celei mai puternice alianțe militare defensive din istorie.
Suedia a devenit oficial cel de-al 32-lea stat membru al NATO, un moment de referință pentru această țară neutră din punct de vedere istoric și pentru alianța militară occidentală. Procesul de ratificare de la Stockholm a fost în cele din urmă finalizat joi la Washington, Suedia și Ungaria - ultima țară care a ratificat aderarea Suediei - prezentând documentele necesare după un proces îndelungat care a durat aproape doi ani.
Aderarea Suediei și Finlandei la NATO este un proces la care Putin nu s-a așteptat la momentul invadării Ucrainei, pe 24 februarie 2022.
Aproximativ 2000 de militari din 12 țări membre NATO și dintr-o țară parteneră participă la exercițiul de operații speciale Trojan Footprint, parte a manevrelor militare Steadfast Defender și a exercițiilor globale la scară largă conduse de SUA.
Albania, membră NATO, a redeschis luni o bază aeriană care a fost modernizată pentru a putea servi misiunilor desfășurate de avioanele Alianței.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, premierul slovac, Robert Fico, a avertizat, pe 02.03.2024, că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T dislocat temporar în Slovacia.
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a lansat luni exercițiul militar Nordic Response 24, care are loc în nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat joi că NATO va fi atrasă în război dacă Ucraina va fi învinsă de forțele ruse.
Amenințările lui Putin cu arma nucleară au rolul de a intimida statele Alianței, crede secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Președintele francez se profilează ca unul dintre pilonii de rezistență împotriva amenințării crecânde a Federației Ruse.
Grupul de Luptă al NATO condus de Franța în România urmează să își crească prezența la nivel de brigadă.
Polonezii nu au nicio îndoială că armata poloneză ar rezista unui atac rusesc...dar nu de una singură. Fără NATO, ar fi greu chiar și pentru forțele poloneze echipate cu cele mai moderne arme.
Luni, la conferința de la Paris s-a discutat despre posibilitatea trimiterii trupelor terestre ale țărilor occidentale în Ucraina.
Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, reprezentând ultima etapă pentru această țară nordică care și-a exprimat dorința de a se alătura Alianței Nord-Atlantice după declanșarea invaziei ruse în Ucraina acum doi ani, conform informațiilor furnizate de Agerpres, care citează AFP.
Parlamentul ungar se pregătește să aprobe aderarea Suediei la NATO, marcând astfel finalul unui proces lung și plin de obstacole pentru țara nordică interesată să se alăture Alianței Nord-Atlantice după invazia Ucrainei de către forțele ruse, conform informațiilor transmise de Agerpres, care citează AFP.
Contractul semnat de Ministerul Apărării de la Budapesta va permite extinderea aviației Ungariei la un total de 18 aeronave Gripen.