O întâlnire de două zile a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți la Bruxelles, care va fi găzduită de șeful NATO, Jens Stoltenberg.
O întâlnire de două zile a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți la Bruxelles, care va fi găzduită de șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Oficialii Alianței consideră că birocrația excesivă este unul dintre factorii care împiedică circulația rapidă a trupelor și echipamentelor în Europa.
Potrivit președintelui Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, dacă Moscova ar câștiga în conflictul din Ucraina, nu ar fi sfârșitul incertitudinii în Europa, ci începutul unei și mai mari incertitudini.
Terorismul internațional continuă să amenințe civilizația noastră și, alături de Rusia, este cea mai importantă amenințare la adresa NATO.
Potrivit acestuia, armata se pregătește pentru un scenariu întunecat care poate apărea. Acesta ar putea fi un război cu un adversar cu arme nucleare. „Țara noastră se va apăra ca parte a NATO”, a adăugat el, adăugând că trebuie să ne pregătim pentru asta.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află în Kosovo pe 20 noiembrie, în cadrul unui turneu în mai multe state din regiune, unde șeful alianței militare occidentale va avea întrevederi cu șefii de stat.
Comisia de politică externă a Parlamentului turc a amânat joi votul privind aderarea Suediei la NATO, transmite Reuters.
Ucraina ar trebui să fie acceptată în Alianța Nord-Atlantică, dar protecția nu ar trebui să se extindă asupra teritoriilor ocupate acum de Rusia, sugerează fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. El crede că acest lucru ar trimite Rusiei un semnal că nu poate împiedica Ucraina să se alăture Alianței de apărare occidentale.
Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că țările europene trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea lor pentru a fi pregătite să acționeze fără sprijinul militar al SUA.
Germania va desfăşura patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a susţine misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lui noiembrie, a declarat o sursă din domeniul securităţii, la câteva săptămâni după atacurile ruse asupra unor porturi ucrainene de la Dunăre, relatează Reuters.
Italia se va lupta să atingă obiectivul NATO de a cheltui cel puțin 2% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare până în 2028, a declarat marți ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, notează Reuters.
Rusia s-a retras oficial marţi dintr-un tratat-cheie care limita unele categorii de arme convenţionale, acuzând SUA că au subminat situaţia de securitate de după războiul rece prin extinderea Alianţei nord-atlantice NATO, relatează Reuters și Agerpres.
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a transmis aliaților într-o scrisoare săptămâna trecută că Suedia ar trebui să se alăture blocului militar cel mai târziu în timpul reuniuni miniștrilor de Externe din 28-29 noiembrie, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului suedez citat de Bloomberg.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a trimis Parlamentului turc legea de ratificare privind aderarea Suediei la NATO.
Misiunea de menținere a păcii a NATO în Kosovo, KFOR, a anunțat sosirea unor trupe suplimentare din România și Marea Britanie, după cum a informat postul kosovar de televiziune RTK (20.10). Într-o postare pe Facebook se menționează că desfășurarea a survenit atacului violent de la Banjska.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ieri, 12 octombrie, că Turcia a dat asigurării aliaților că rămâne angajată în acordul pentru ratificarea apartenenței Suediei la alianța militară.
Comandantul misiunii NATO din Kosovo, KFOR, Angelo Michele Ristuccia, a declarat pe 6 octombrie că în curând în Kosovo vor ajunge trupe suplimentare din România, pe lângă întăririle recente din Marea Britanie. KFOR are în prezent aproximativ 4.500 de militari în Kosovo din 27 de țări NATO și țări partenere.
Kay Bailey Hutchison, fost ambasadoare americană timp de patru ani la NATO, a avertizat miercuri că o ciocnire dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina, iar Rusia trimite trupe mai departe spre vest, relatează Agerpres, care citează DPA.
Occidentul trebuie să sporească producția pentru a nu rămâne fără muniție, pe care să o poată transfera în Ucraina.
Forţele aeriene germane vor lua parte din nou la apărarea flancului de est al NATO la sfârşitul acestui an, informează vineri dpa.
AWACS este un instrument cheie de avertizare timpurie pentru Alianță, capabil să detecteze avioanele inamice și rachetele la sute de kilometri distanță.
„Nu există apărare fără industrie”, așa cum corect remarca secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat în vizită la Kiev.
Probabil că Ungaria nu va ratifica cererea Suediei de a adera la Alianța Nord-Atlantică în viitorul apropiat, a declarat liderul suprem al Ungariei, Viktor Orban.
Astăzi nu vedem condiţii politice pentru un plan de pace în Ucraina, a declarat vineri, la Chişinău, într-un interviu acordat Agerpres, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. Acesta susţine că un eventual plan de încheiere a conflictului ruso-ucrainean trebuie să aibă la bază cele zece puncte propuse de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Comandamentul aerian al NATO a anunțat, pe 14.09.2023, că o dronă de cercetare la mare altitudine și cu rază mare de acțiune de tip RQ-4D Phoenix a efectuat primul zbor în spațiul aerian al Finlandei, cel mai nou membru al Alianței.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a negat existenţa unui risc de natură militară în Republica Moldova care să vină din partea Federaţiei Ruse.
Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a reafirmat solidaritatea Alianței cu România, dar spune că nu a fost un atac intenționat al Rusiei împotriva teritoriului aliat.
Pe 11.09.2023, presa rusă a semnalat faptul că, în apropierea granițelor Federației Ruse, a început desfășurarea de exerciții cu participarea unor așa-zise „țări neprietenoase”. Acestea acoperă un teritoriu care se întinde din Armenia și până la Marea Baltică.
După BALTOPS, Alianța nord-atlantică desfășoară, în acest an, un nou exercițiu de mare anvergură în Marea Baltică.
Statul Major al Forțelor Navale Române a anunțat, pe 08.09.2023, că România și SUA organizează în comun, în perioada 11-15 septembrie, în zona de responsabilitate a Marinei Române din Delta Dunării și Marea Neagră, exercițiul multinațional Sea Breeze 23.3.
Situația de securitate din Kosovo continuă să rămână "foarte instabilă", deși s-a calmat după marile violențe din mai, a declarat miercuri comandantul forțelor NATO din Kosovo, KFOR, generalul maior Angelo Michele Ristuccia.