Aproximativ 2000 de militari din 12 țări membre NATO și dintr-o țară parteneră participă la exercițiul de operații speciale Trojan Footprint, parte a manevrelor militare Steadfast Defender și a exercițiilor globale la scară largă conduse de SUA.
Aproximativ 2000 de militari din 12 țări membre NATO și dintr-o țară parteneră participă la exercițiul de operații speciale Trojan Footprint, parte a manevrelor militare Steadfast Defender și a exercițiilor globale la scară largă conduse de SUA.
Albania, membră NATO, a redeschis luni o bază aeriană care a fost modernizată pentru a putea servi misiunilor desfășurate de avioanele Alianței.
Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, premierul slovac, Robert Fico, a avertizat, pe 02.03.2024, că Italia își va retrage sistemul de apărare antiaeriană SAMP/T dislocat temporar în Slovacia.
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a lansat luni exercițiul militar Nordic Response 24, care are loc în nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat joi că NATO va fi atrasă în război dacă Ucraina va fi învinsă de forțele ruse.
Amenințările lui Putin cu arma nucleară au rolul de a intimida statele Alianței, crede secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Președintele francez se profilează ca unul dintre pilonii de rezistență împotriva amenințării crecânde a Federației Ruse.
Grupul de Luptă al NATO condus de Franța în România urmează să își crească prezența la nivel de brigadă.
Polonezii nu au nicio îndoială că armata poloneză ar rezista unui atac rusesc...dar nu de una singură. Fără NATO, ar fi greu chiar și pentru forțele poloneze echipate cu cele mai moderne arme.
Luni, la conferința de la Paris s-a discutat despre posibilitatea trimiterii trupelor terestre ale țărilor occidentale în Ucraina.
Parlamentul ungar a ratificat luni aderarea Suediei la NATO, reprezentând ultima etapă pentru această țară nordică care și-a exprimat dorința de a se alătura Alianței Nord-Atlantice după declanșarea invaziei ruse în Ucraina acum doi ani, conform informațiilor furnizate de Agerpres, care citează AFP.
Parlamentul ungar se pregătește să aprobe aderarea Suediei la NATO, marcând astfel finalul unui proces lung și plin de obstacole pentru țara nordică interesată să se alăture Alianței Nord-Atlantice după invazia Ucrainei de către forțele ruse, conform informațiilor transmise de Agerpres, care citează AFP.
Contractul semnat de Ministerul Apărării de la Budapesta va permite extinderea aviației Ungariei la un total de 18 aeronave Gripen.
România intenționează să-l desemneze pe președintele Iohannis drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO.
Deputatul Ana-Maria Cătăuţă, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America, a participat, în perioada 19-21 februarie 2024, la Bruxelles, la şedinţa comună a Comisiilor pentru apărare şi securitate, respectiv pentru economie şi securitate şi cea politică ale Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO).
Alianţa Nord-Atlantică este mult mai pregătită în prezent să contracareze Rusia, afirmă analistul politic Cristian Pîrvulescu, apreciind că România a reuşit să depăşească toate momentele critice provocate de repercusiunile agresiunii ruseşti asupra Ucrainei.
Potrivit unei propuneri de ordine de zi, transmisă de liderului de grup al partidului de guvernământ Fidesz către președintele parlamentului, legislativul ungar ar putea vota aderarea Suediei atunci când se relua sesiunea parlamentară, pe 26 februarie.
Potrivit ministrului german al apărării, Boris Pistorius, țările Alianței Nord-Atlantice vor trebui să cheltuiască pentru apărare mai mult de cele două procente din PIB, nivel agreat de statele NATO acum 10 ani.
Industria europeană de apărare trebuie sprijinită mai mult de Uniune, a declarat joi Ursula von der Leyen.
Comisia Europeană și țările membre ale Uniunii Europene lucrează de mult timp la adoptarea celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse din cauza invaziei Ucrainei.
Parisul raportează că va cheltui 2% din PIB pentru Armată, încă de anul acesta, mai devreme decât era planificat. Anunțul Franței vine la câteva zile după ce Olaf Scholz a declarat că Germania este pregătită să aloce 2% din PIB pentru apărare, fără să specifice exact și când se va întâmpla acest lucru.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat eforturile aliaților europeni de a-și consolida propriile capacități de apărare, dar a declarat că această politică "nu este o alternativă la NATO", comentând recentele declaratii anti-NATO ale lui Donald Trump.
Rusia poate pregăti un „test pentru NATO” în „trei sau patru ani”, sună avertismentul șefului ministerului Afacerilor Externe al Estoniei.
Europa nu are de ales decât să înceapă pregătirea unui Plan B.
Cheltuielile de apărare sunt definite de NATO ca plăți efectuate de un guvern național pentru a satisface nevoile forțelor sale armate, ale Aliaților sau ale Alianței.
Declarația din weekend-ul trecut a fost un duș rece pentru europeni, care caută soluții în eventualitatea în care liderul american ar duce SUA în direcția izolaționismului și s-ar dezangaja din Europa.
Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, a declarat că nu se așteaptă ca Alianța Nord-Atlantică să invite Ucraina în grupul său la summitul din iulie de la Washington.
Remarcile fostului președinte american, Donald Trump, despre refuzul de a-i proteja pe aliații NATO au provocat dezacorduri între republicani, o parte încercând să respecte angajamentele Statelor Unite față de Alianță, în timp ce alții îl susțin pe favoritul partidului la alegerile prezidențiale, potrivit publicației americane The Hill.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat, pe 13.02.2024, pentru postul de televiziune Polsat News, că, până la sfârșitul acestui an, este planificată creșterea efectivelor Forțelor Armate la 220.000 de militari.
Uniunea Europeană face pași mari în vederea realizării unei armtate comune europene în contextul unei Rusii tot mai agresive. Iar fondurile de coeziune, atât de benefice pentru statele mici cu scopul de a micșora decalajul dintre ele și vestul Europei, vor fi redirecționate către armata europeană în cazul în care aceste state nu le absorb.