NATO și-a testat capacitățile de luptă anti-dronă. Exercițiul a folosit și experiența unică a Ucrainei
În perioada 10 - 20 septembrie 2024, nu mai puțin de 450 de participanți din 19 țări membre ale NATO și trei partenere, inclusiv Ucraina, care participă pentru prima dată, s-au întâlnit în Țările de Jos pentru a-și perfecționa capacitatea de contracarare a dronelor.
La evenimentul de zece zile, care se încheie vineri în Olanda, Kievul a trimis nu doar membri ai armatei, ci și reprezentanți ai industriei și cercetării, a anunțat NATO pe site-ul său, adăugând că un total de 450 de participanți din 19 alianțe și trei țările partenere au participat la exercițiu.
„În timpul exercițiului anual de interoperabilitate tehnică, au fost testate în condiții reale peste 60 de sisteme și tehnologii contra-drone (C-UAS), cum ar fi senzori, sisteme drone-pe-dronă, bruiaj și interceptoare cibernetice”, se arată într-un comunicat al Alianței.
Potrivit acesteia, participarea directă a Ucrainei la exercițiu face parte din planul de cooperare dintre Ucraina și NATO, care a fost aprobat la summitul alianței din acest an de la Washington.
Sistem anti-drone / Foto: Nato.int
Exercițiul a fost organizat de Agenția de Comunicații și Informații NATO (NCIA) și găzduit de Nucleul Comun C-UAS din cadrul Ministerului Apărării olandez.
„Utilizarea comercială și militară a dronelor a crescut rapid dar, din păcate, la fel a crescut și utilizarea inadecvată a acestora, în special de către actori nestatali. Acest lucru reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru operațiile NATO și activitățile zilnice de apărare”, a declarat șeful de Stat Major al NCIA, generalul-maior Hans Folmer.
„Ca răspuns, NATO s-a angajat pe deplin să înțeleagă mai bine modalitățile de detectare a dronelor și să dezvolte contramăsuri eficiente. Exercițiul reprezintă o demonstrație clară a acestui angajament”, a adăugat oficialul NATO.
NCIA, prin Centrul său de expertiză C-UAS, colaborează îndeaproape cu Divizia pentru provocări emergente și de securitate a NATO pentru a asigura interoperabilitatea și standardizarea schimbului de date între diversele C-UAS și componente din cadrul Alianței.
O parte importantă a acestui demers o reprezintă dezvoltarea primei doctrine NATO de luptă împotriva dronelor, care va oferi alianței un cadru teoretic robust pentru descoperirea, urmărirea și neutralizarea eficientă a dronelor.
În rundele anterioare ale exercițiilor TIE au fost identificate arhitecturi și standarde optime pentru C-UAS-urile care urmează să fie adoptate de NATO. Bazându-se pe aceste realizări, C-UAS TIE24 a testat în continuare standardele și soluțiile tehnice identificate pentru a evalua interoperabilitatea sistemelor utilizate în contracararea UAS-urilor de Clasa I cu capabilitățile existente de apărare antirachetă (AMD).
TIE24 a oferit o oportunitate unică de a învăța din experiența Ucrainei pe câmpul de luptă în combaterea dronelor mici și de a ajuta la abordarea celor mai presante provocări, cum ar fi autonomia și interoperabilitatea dronelor într-un mod colaborativ și care se consolidează reciproc.
În cadrul unor dezbateri recente din Ucraina pe aceeași temă, dar cu referire strictă la războiul de apărare purtat împotriva Rusiei, s-a remarcat că numărul UAV/UAS-urilor utilizate a crescut în fiecare lună, la fel ca și numărul modificărilor suportate de acestea. “Astăzi, daunele produse de drone ajung la 60% din totalul distrugerilor”, este concluzia îngrijorătoare rezultată din experiența ucraineană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News