În caz ce război, infrastructura și birocrația paralizează tancurile la vamă: Pentru a disloca Leclerc în România, Franța a avut nevoie de săptămâni
Europa trebuie să îmbunătățească semnificativ mobilitatea militară pentru a descuraja agresiunea rusă, înfruntând obstacole precum birocrația, infrastructura inadecvată și capacitatea limitată de transport, declară generalul francez Bertrand Toujouse.
Transport feroviar al tancurilor franceze Leclerc. Statul Major al Franței
Înaltul oficial francez a amintit că au fost nevoie de săptămâni până ca tancurile franceze Leclerc să ajungă în România, în primăvara lui 2022. Armata franceză a realizat atunci cât de dificil este să traverseze Europa, când a desfășurat un batalion de tancuri în România ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, confruntându-se cu birocrație și lipsa de experiență în transportul echipamentului militar pe trenuri.
În plus, nici infranstructura nu a fost de ajutor.
Generalul Bertrand Toujouse, șeful Comandamentului Terestru al Armatei franceze în Europa, a declarat pentru Politico că bătrânul continent trebuie să îmbunătățească semnificativ mobilitatea militară pentru a descuraja o eventuală agresiune rusă.
"Am descoperit amploarea birocrației administrative europene. Există un război în Ucraina, dar oficialii din vamă ne explicau că nu avem tonajul potrivit pe axă și că tancurile noastre nu au voie să traverseze Germania", și-a amintit Toujouse. „Este pur și simplu incredibil așa ceva”.
În timpul Războiului Rece, mutarea echipamentului militar era simplă, dar acum a devenit extrem de complicată din cauza birocrației, infrastructurii inadecvate și capacității de transport limitate.
„Este absolut esențial să readucem mobilitatea militară în mințile europene și pentru asta trebuie să exersăm. Ne întoarcem la ceva ce știam să facem și am uitat complet”, a adăugat Toujouse.
Care sunt planurile de mobilitate ale NATO
Mobilitate militară. Sursă foto: NATO
Franța a desfășurat trupe în România ca parte a unui efort mai larg al NATO de a consolida apărarea în Flancul Estic estică și speră să folosească rotația trupelor și a echipamentelor pentru a reînvăța arta transportului militar.
Cu toate acestea, în cazul unui atac rusesc asupra unui stat NATO, mai mulți soldați europeni și americani ar trebui să ajungă rapid pe flancul estic al alianței. Obstacolele actuale includ procese administrative lungi, infrastructură insuficientă și lipsa capacității de transport, cum ar fi vagoanele de tren.
Pentru a aborda aceste probleme, miniștrii de externe ai UE au îndemnat statele membre să investească în infrastructură și să asigure acces prioritar la transport pentru forțele armate. Franța s-a alăturat unui acord cu Polonia, Germania și Olanda pentru a crea un coridor de tranzit militar, iar Grecia, Bulgaria și România au semnat un acord de cooperare pentru mobilitatea militară transfrontalieră.
Pentru a îmbunătăți mobilitatea militară, Toujouse sugerează concentrarea pe transportul feroviar și reducerea taxelor de acces. De asemenea, Franța trebuie să își îmbunătățească infrastructura de transport pentru a facilita mișcarea trupelor și echipamentelor în cazul unui conflict.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News