După ce din ianuarie și până în mai trupele NATO au desfășurat cel mai amplu set de exerciții din istorie de apărare a Europei - Steadfast Defender 24, forțele Alianței încep, cu BALTOPS 2024, o nouă serie de exerciții de același calibru.
După ce din ianuarie și până în mai trupele NATO au desfășurat cel mai amplu set de exerciții din istorie de apărare a Europei - Steadfast Defender 24, forțele Alianței încep, cu BALTOPS 2024, o nouă serie de exerciții de același calibru.
După ce Uniunea Europeană a eșuat cu planul de a furniza Ucrainei un milion de proiectile calibru 155 mm într-un an, Occidentul încearcă să fie mai calculat și pare să tempereze inițiativa lui Stoltenberg, una ambițioasă, dar pentru care NATO nu este încă pregătit.
Orban vine cu o condiție pentru ca Rutte să fie secretar NATO. Mark Rutte are nevoie de consens pentru a fi secretar general NATO: Orban are acum condiția
Finlanda, țară membră NATO vecină cu Rusia, nu are planuri să invite trupe americane sau ale altor țări aliate pentru a fi staționate permanent pe teritoriul său, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb, pe 6 iunie.
Structuri NATO de apărare aeriană și antirachetă, dar și avioane de luptă se vor reuni în România și Bulgaria pentru a exercita tactici de apărare antiaeriană și antirachetă integrată (IAMD) în perioada 3 - 14 iunie 2024.
Premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, și-a exprimat optimismul în legătură cu șansele sale de a deveni următorul secretar general al NATO, deși a recunoscut că încă nu a obținut sprijinul complet din partea tuturor statelor membre, potrivit agenției de presă EFE, citată de Agerpres.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a anunțat miercuri la Minsk că Ungaria a semnat un acord cu Belarus pentru asistență în construirea celei de-a doua instalații nucleare din Ungaria, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Presiunea crește asupra președintelui Iohannis pentru a se retrage din cursa de la NATO.
Ucraina a semnat luni un acord bilateral de securitate cu Spania în timpul primei vizite oficiale a președintelui Volodimir Zelenski la Madrid.
Membrul NATO cel mai apropiat de președintele rus Vladimir Putin dorește să-și modifice apartenența la alianța militară occidentală pentru a putea evita sprijinirea luptei Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.
Ungaria lucrează pentru a-și „redefini” apartenența la Alianța Nord-Atlantică, ceea ce ar permite Budapestei să nu trimită arme și bani în Ucraina în viitor. Bloomberg raportează că, de asemenea, Ungaria nu dorește să participe la misiuni ale Alianței, desfășurate în afara teritoriului Aliat.
Armata rusă nu are suficiente trupe pentru a realiza o străpungere strategică în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei.
Aliații NATO se apropie treptat de decizia de a-și trimite trupele în Ucraina. Ele vor fi folosite pentru a antrena forțele ucrainene.
Pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică (NATO) a definit condițiile în care va lua în considerare trimiterea de trupe pentru a ajuta Kievul.
Aproximativ 2.000 de paraşutişti militari din ţări aliate se antrenează în cadrul Joint Forcible Entry, anunță MApN.
Exercițiul va prezenta cel mai mare exercițiu de desant aerian desfășurată în Europa după al Doilea Război Mondial.
În timp ce Rusia anunță desfășurarea în Europa a unui exercițiu cu forțele nucleare nestrategice, trupele NATO își păstrează ritmul de pregătire la un nivel ridicat. Se exersează interceptarea vectorilor de atac din aer ai Rusiei, inclusiv ai celor purtători de muniție nucleară.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe o perioadă de patru luni în apropierea granițelor Rusiei, demonstrează că alianța se pregătește pentru un potențial conflict cu Rusia, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o ameninţare la adresa securităţii lor", informează Agerpres, care citeaz[ AFP.
Aproximativ 5.000 de militari și 320 de mijloace tehnice, din șapte state aliate și partenere, vor participa, în perioada 5-24 mai, la exercițiul multinațional SWIFT RESPONSE 24/ DEFENDER 24 al Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF). România participă cu 2300 de militari și 220 de mijloace tehnice iar în cadrul exercițiului va avea loc totodată și una din cele mai mari operațiuni de desant aerian de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Turcia îl susţine pe premierul olandez Mark Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, a declarat luni pentru AFP, potrivit Agerpres, purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pe care l-a acordat televiziunii americane Fox News, a reiterat presei americane importanța sprijinirii Ucrainei. Liderul român a abordat și controversatul subiect în America, anume faptul că SUA sunt „singure în sprijinirea Ucrainei”.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a exprimat speranța că viitorul secretar general al NATO va acorda o atenție deosebită preocupărilor Turciei privind terorismul în timpul întâlnirii sale de vineri cu Mark Rutte, considerat favorit pentru a prelua funcția, conform informațiilor oferite de Agerpres, care citează AFP.
Suedia confirmă că va trimite Letonia un batalion mecanizat de dimensiuni reduse.
NATO a organizat, zilele trecute, un exerciţiu de dislocare rapidă a trupelor.
Unități poloneze și lituaniene au început executarea exercițiului comun “Brave Griffin 24/II”, pentru a proteja coridorul Suwalki, care trece prin apropierea graniței dintre cele două state. La manevre vor participa 1.500 de militari și aproximativ 200 de unități de tehnică militară.
U.S. Army a desfășurat în țara noastră un sistem de tip M-LIDS, destinat combaterii amenințărilor reprezentate de drone.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a mers în Italia pentru a se întâlni cu reprezentanți ai industriei italiene de apărare.
Interferența Rusiei cu semnalul GPS din Țările Baltice, care durează de câteva luni, deranjează Suedia. Șeful Marinei Suedeze, Ewa Skoog Haslum, cere ca NATO să se ocupe de situație.
Ministerul Apărării Naţionale organizează miercuri evenimentul "ROMÂNIA - NATO, 20 de ani", care marchează cele două decenii de apartenenţă a României la Alianţa Nord-Atlantică.
Pentru prima dată de la al Doilea Război Mondial, Germania a început desfășurarea pe termen lung a unităților sale militare într-o altă țară, Lituania. Primii zeci de militari au ajuns luni.