Mai multe state europene din NATO, printre care și România, au convenit să achiziționeze 1.000 de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot.
Mai multe state europene din NATO, printre care și România, au convenit să achiziționeze 1.000 de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot.
Incidentul din 29 decembrie 2023, când o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian polonez, pe fondul unui atac masiv cu rachete pe care Federația Rusă l-a efectuat asupra Ucrainei, a fost o provocare a Rusiei în fața NATO la un nivel nemaiîntâlnit până în prezent.
Rusia va desfăşura în curând cele mai noi tunuri autopropulsate Koaliția-SV în Districtul Militar Nordic, care se învecinează cu Finlanda şi Norvegia, a anunţat şeful conglomeratului de apărare de stat Rostec într-un comunicat publicat miercuri şi citat de Reuters.
Deputaţii turci au deschis marţi porţile NATO pentru Suedia şi ar urma să valideze definitiv intrarea acestei ţări în Alianţa Nord-Atlantică fără întârziere, după aprobarea Protocolului de aderare în schimbul unui posibil angajament american privind avioanele F-16, relatează Agerpres, care citează AFP.
Parlamentul Turciei este programat să reia dezbaterea marți după-amiază cu privire la ratificarea cererii Suediei de aderare la NATO, o problemă spinoasă și mai mult complicată după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a legat-o de cererea Ankarei ca Washingtonul să-i vândă avioanele de luptă F-16.
Șeful biroului președinției ucrainene, Andrii Yermak, a numit țările membre ale UE și/sau NATO, care încă nu au aderat la declarația de garanții de securitate pentru Ucraina.
Rusia a suferit o „înfrângere strategică” majoră în războiul împotriva Ucrainei, a declarat vineri şeful NATO Jens Stoltenberg, relatează Anadolu.
Un nou stat din Europa a devenit de azi, în mod oficial, țară gazdă a unei baze militare permanente a SUA.
Primii militari germani vor ajunge în 2024. Misiunea se va încheia în 2027, iar prezența brigăzii germane în Lituania are scopul de a consolida securitatea în regiune.
''Piesele de lego ale NATO'' devin tot mai mici dar, poate cel mai important lucru este că aceste piese mici devin tot mai multe. Procesul are loc peste tot în lume unde există un stat NATO, inclusiv aici în România, sub ochii noștri, iar recenta suită de exerciții multinaționale din țara noastră se înscrie în acest trend.
Ca parte a Legii Bugetului Apărării cunoscută sub numele de NDAA, Congresul SUA a aprobat o măsură care interzice chiar și viitorilor președinți să părăsească NATO în mod unilateral, adică fără acordul Congresului.
În cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, desfășurată pe 14.12.2023 la Bruxelles, premierul slovac, Robert Fico, a declarat că Slovacia și Alianța Nord-Atlantică au opinii diferite în ceea ce privește ajutorul militar acordat Ucrainei.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că există o cale ca România "să evadeze" definitiv de la "periferia Europei", arătând că în următorii ani Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi Balcanii de Vest "vor face parte din familia europeană şi din familia euro-atlantică", iar ţara noastră nu va mai fi "frontiera de răsărit a Vestului".
Continuă să fie neclar din ce motive Putin a călătorit la Riad și Abu Dhabi, și nici de ce vine Raisi la Moscova
Probabil, președintele rus s-a hotărât să acționeze economic agresiv (similar cu criza gazelor de anul trecut) și să încerce o explozie a prețurilor la petrol, care să pună presiune pe Occident, fix în 2024 - an electoral în SUA și UE, moment crucial pentru viitorul Rusiei.
Generalul-locotenent în retragere Marc Thys, fost șef al forțelor terestre ale Armatei belgiene, atrage atenția privind stocurile europene de arme, care au scăzut la un nivel record.
În cadrul procesului de licențiere a gazoductului Nord Stream 2, reprezentanții părții ruse au primit „date foarte brute” (n.a. - cu nivel înalt de clasificare) despre modul de acțiune a submarinelor NATO din Marea Baltică.
Discursul uluitor al lui Lavrov evidențiază ipocrizia Kremlinului. După ce a anexat părți din Ucraina și a încălcat frontierele acesteia, Moscova deplânge acum starea deplorabilă a OSCE, format în care au fost negociate acum 50 de ani principiile călcate în picioare de Rusia.
Parada Militară Națională de 1 Decembrie, dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României, va avea o secțiune dedicată evoluției Aviației Militare.Onor României! O întreagă escadrilă de avioane NATO survolează Arcul de Triumf, la 105 ani de la Marea Unire
Rusia știe că Finlanda a fost deja de acord să permită desfășurarea forțelor NATO pe teritoriul său, a declarat viceministrul rus de externe Aleksandar Grușko.
O întâlnire de două zile a miniștrilor de externe ai statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice începe marți la Bruxelles, care va fi găzduită de șeful NATO, Jens Stoltenberg.
Oficialii Alianței consideră că birocrația excesivă este unul dintre factorii care împiedică circulația rapidă a trupelor și echipamentelor în Europa.
Potrivit președintelui Comitetului Militar NATO, Rob Bauer, dacă Moscova ar câștiga în conflictul din Ucraina, nu ar fi sfârșitul incertitudinii în Europa, ci începutul unei și mai mari incertitudini.
Terorismul internațional continuă să amenințe civilizația noastră și, alături de Rusia, este cea mai importantă amenințare la adresa NATO.
Potrivit acestuia, armata se pregătește pentru un scenariu întunecat care poate apărea. Acesta ar putea fi un război cu un adversar cu arme nucleare. „Țara noastră se va apăra ca parte a NATO”, a adăugat el, adăugând că trebuie să ne pregătim pentru asta.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se află în Kosovo pe 20 noiembrie, în cadrul unui turneu în mai multe state din regiune, unde șeful alianței militare occidentale va avea întrevederi cu șefii de stat.
Comisia de politică externă a Parlamentului turc a amânat joi votul privind aderarea Suediei la NATO, transmite Reuters.
Ucraina ar trebui să fie acceptată în Alianța Nord-Atlantică, dar protecția nu ar trebui să se extindă asupra teritoriilor ocupate acum de Rusia, sugerează fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen. El crede că acest lucru ar trimite Rusiei un semnal că nu poate împiedica Ucraina să se alăture Alianței de apărare occidentale.
Ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen a declarat, într-un interviu pentru Bloomberg, că țările europene trebuie să își asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea lor pentru a fi pregătite să acționeze fără sprijinul militar al SUA.
Germania va desfăşura patru avioane de luptă Eurofighter în România pentru a susţine misiunea de poliţie aeriană a NATO de la sfârşitul lui noiembrie, a declarat o sursă din domeniul securităţii, la câteva săptămâni după atacurile ruse asupra unor porturi ucrainene de la Dunăre, relatează Reuters.
Italia se va lupta să atingă obiectivul NATO de a cheltui cel puțin 2% din produsul său intern brut (PIB) pentru apărare până în 2028, a declarat marți ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, notează Reuters.
Rusia s-a retras oficial marţi dintr-un tratat-cheie care limita unele categorii de arme convenţionale, acuzând SUA că au subminat situaţia de securitate de după războiul rece prin extinderea Alianţei nord-atlantice NATO, relatează Reuters și Agerpres.