Un atac militar rusesc împotriva Suediei nu poate fi exclus, potrivit unui raport al comisiei de apărare a parlamentului suedez care urmează să fie publicat luni.
Un atac militar rusesc împotriva Suediei nu poate fi exclus, potrivit unui raport al comisiei de apărare a parlamentului suedez care urmează să fie publicat luni.
Amenințările de acest tip sunt în creștere, spun oficialii NATO despre activitățile Rusiei pe mare. Alianța Nord-Atlantică a înființat o nouă unitate - un centru pentru a colecta informații și a proteja infrastructura subacvatică a țărilor occidentale.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, trebuia să rămână în funcție până la sfârșitul lunii septembrie, dar a lăsat deschisă perspectiva ca mandatul său să fie prelungit. Se pare că summitul de la Vilnius, în loc să aprobe un nou șef al Alianței, are mari șanse să prelungească încă o dată mandatul lui Stoltenberg.
Miniştrii apărării din ţările NATO s-au reunit joi şi vineri la Bruxelles, pentru o nouă rundă de discuţii privitoare la sprijinul pentru Ucraina şi la consolidarea posturii de apărare şi descurajare a Alianţei.
Miniștrii apărării din țările membre NATO nu au reușit, vineri, să ajungă la un acord asupra noilor planuri cu privire la modul în care Alianța va răspunde la un atac rusesc, iar un diplomat a învinuit Turcia pentru blocarea acestora, potrivit Reuters.
Ministerul Apărării Naționale din Lituania a anunțat, pe 12.06.2023, că, în cursul săptămânii trecute, avioanele de vânătoare ale statelor membre NATO, care îndeplinesc misiuni de poliție aeriană în zona Mării Baltice, au fost ridicate în aer de 15 ori pentru a escorta diverse aeronave militare rusești.
Grupul de luptă al NATO din România s-a constituit, începând cu luna mai a anului 2022, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO. Acesta e condus de Franța și se află constituit în România la Cincu.
Atât Federația Rusă, cât și ”intermediarii” săi se află în spatele operațiunilor împotriva Suediei.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a oferit în exclusivitate pentru DefenseRomania câteva explicații privind particularitățile celor două state-ancoră ale Flancului Estic al NATO: România și Polonia. El a fost întrebat însă și de posibilitatea ca țara noastră să găzduiască o bază militară americană permanentă, pe modelul Poloniei.
Summitul NATO de la Vilnius se profilează drept unul dintre cele mai pivotale evenimente din ultimele decenii, fiind de așteptat ca Alianța nord-atlantică să-și ajusteze profund mecanismele de răspuns militar, care vor însemna, probabil, și consolidarea conceptului ”deterrence by denial”(descurajare prin negare/interzicerea accesului), o ”apărare totală”, ce va extinde scutul NATO dincolo de domeniul militar. Vorbim de o strategie integrată, care va reuni planurile militare naționale și regionale, dar și modificări la nivelul unităților de luptă.
”La Vilnius vom aproba cea mai importantă transformare de doctrină militară a NATO din ultima jumătate de secol”, confirmă Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Prezenţa consistentă a NATO în România contribuie la securitatea regională, a declarat Daniel Petrescu, Şeful Statului Major al Apărării.
Săptămâna viitoare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și partenerii săi vor lansa Air Defender 2023 - manevre de război ale forțelor aeriene, cele mai mari din lume de la înființare, cu participarea a 25 de țări conduse de Germania, potrivit relatărilor americane.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că ţările Alianţei Nord-Atlantice nu vor trimite trupe pe teritoriul Ucrainei înainte de încheierea războiului.
La Batislava se desfăşoară la această oră reuniunea şefilor de state din Formatul Bucureşti 9. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care coprezidează summit-ul, alături de omologi săi slovac şi polonez.
O femeie ar putea deveni pentru prima dată șeful Alianței Nord-Atlantice (NATO). Potrivit presei scandinave, premierul danez Mette Frederiksen l-ar putea succeda în funcția de Secretar General al NATO pe Jens Stoltenberg, care pleacă în septembrie și nu dorește să mai continue.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut duminică Turciei să renunţe la obiecţiile faţă de Suedia, "care şi-a îndeplinit obligaţiile", şi să finalizeze aderarea acesteia la Alianţă "cât mai curând posibil", transmite Agerpres, care citează AFP.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut sâmbătă Chinei să înceteze recrutarea unor foşti piloţi ai forţelor aeriene germane (Luftwaffe) pentru instruirea piloţilor chinezi, acţiune prin care Beijingul ar putea obţine secrete ale NATO, consemnează Agerpres, care citează AFP.
Aproape doi ani. Aceasta este perioada de timp pe care Ministerul Apărării din Kosovo și Forța de Securitate din Kosovo (FSK) au petrecut-o pentru a se pregăti pentru cel mai mare exercițiu al aliaților NATO din Balcani, cunoscut sub numele de "Defender Europe '23".
Președintele Volodimir Zelenski a oferit o scurtă declarație, alături de președintele Maia Sandu. Declarațiile au fost făcute în contextul summitului Comunităţii Politice Europene (CPE) care are loc în Republica Moldova.
Începând cu 12 iunie, în Germania se vor desfășura cele mai mari exerciții ale forțelor aeriene ale NATO din întreagaexistenței Alianței, scrie Spiegel.
La Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, din judeţul Galaţi, se derulează, începând de astăzi, un important exerciţiu militar internaţional, relatează RadioRomânia.
Ministerul german al Apărării a anunțat pe 26 mai că va transfera sistemele de apărare antiaeriană Patriot din Slovacia în Lituania, ca parte a eforturilor de asigurare a securității summitului NATO pe care țara baltică îl va găzdui în iulie.
În perioada 21 mai - 2 iunie, Kosovo va găzdui exercițiul internațional în regiunea balcanică, "Defender Europe 23". Colonelul, Ejup Maqedonci, din cadrul Forțelor de Securitate din Kosovo (FSK), în emisiunea "Lajmet e Fundit" a televiziunii kosovare RTK, a declarat că "Defender Europe '23" este un exercițiu desfășurat de Armata Statelor Unite pentru Europa și Africa, la care vor participa diverse țări NATO, dar și țări din Europa și Africa.
Aeronave de luptă de generația a cincea, F-22 Raptor, ale Aviaței SUA au fost dislocate la baza aeriană Amari din Estonia, la aproximativ 200 de km de spațiul aerian al Rusiei.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că se așteaptă ca aliații să cadă de acord asupra unui program multianual pentru a ajuta Ucraina să îndeplinească standardele alianței la următoarea întâlnire de la Vilnius.
Ministerul apărării de la Varşovia a comunicat sâmbătă că un obiect neidentificat a pătruns în spaţiul aerian polonez, din direcţia Belarusului, transmite Agerpres, care citează Reuters.
NATO elaborează o nouă strategie care să răspundă la noua realitate geopolitică generată de războiul declanșat de Putin în Ucraina, scrie ElPais. Acest nou plan este de așteptat să fie aprobat la un summit de la Vilnius, în iulie.
În deschiderea reuniunii de miercuri a comandanţilor armatelor din statele membre NATO, Rob Bauer, şeful Comitetului Militar, a făcut câteva declarații privind situația forțelor ruse în Ucraina.
Unităţile de poliţie aeriană ale NATO au fost plasate la un nivel superior de alertă, după ce un avion de vânătoare rus SU-35 a interceptat periculos vineri deasupra Mării Negre un avion polonez L410 Turbolet care efectua o misiune în cadrul misiunii Frontex, a declarat un oficial din cadrul NATO, citat luni de Reuters și Agerpres.
Alianța nord-atlantică desfășoară, din 7 mai și până la jumătatea lui iunie, o serie de manevre militare impresionante, destinate apărării națiunilor sale din Europa.