Apărare antiaeriană a graniței de est a NATO la care să participe, pe bază rotațională, și restul statelor NATO - aceasta a fost propunerea statelor baltice adoptată la Summitul de la Vilnius.
Apărare antiaeriană a graniței de est a NATO la care să participe, pe bază rotațională, și restul statelor NATO - aceasta a fost propunerea statelor baltice adoptată la Summitul de la Vilnius.
Liderii statelor membre ale NATO, reuniţi marţi la un summit la Vilnius, au convenit să adreseze Ucrainei invitaţia de adera la Alianţă atunci "când condiţiile vor fi întrunite", a anunţat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. relatează AFP. Dar, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a atacat imediat alianța formată din 31 de membri pentru că a negociat textul fără ca Kievul să fie prezent la masa negocierilor. De asemenea, Zelenski a declarat că este "absurd" că nu a fost stabilit niciun termen cu privire la aderare pentru Ucraina.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că România a înaintat deja o propunere aliaților din NATO pentru a deveni centru de pregătire pentru avioane de luptă F-16 Fighting Falcon.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a trecut în revistă câteva dintre măsurile așteptate al Summitul NATO de la Vilnius.
Având în vedere planurile Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus, NATO ar trebui să răspundă prin crearea unor baze permanente de apărare NATO la granița cu Rusia.
Preşedintele american, Joe Biden, care a sosit luni la Vilnius pentru summitul NATO, a salutat acordul dat de omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, aderării Suediei la Alianţa Nord-Atlantică, pe care o bloca de peste un an, relatează Agerpres, care citează AFP.
Statele membre NATO au ajuns luni la un acord asupra unor planuri de apărare care detaliază modul în care alianţa ar răspunde la un atac rusesc, depăşind blocajul din partea Turciei, cu o zi înainte ca liderii să se reunească la summitul de la Vilnius, au declarat cinci diplomaţi pentru Reuters.
Președintele lituanian, Gitanas Nausėda, a confirmat că aliații NATO au convenit să anuleze cerința ca Ucraina să pună în aplicare Planul de acțiune pentru aderare (MAP) ca parte a procesului de aderare la NATO.
Cu puțin timp înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius, se discută o serie întreagă de variante privind garanțiile de securitate, care să acopere Ucraina în perioada dintre sfârșitul războiului de agresiune dus de Rusia și posibila intrare a țării în Alianța Nord-Atlantică.
În centrul discuțiilor de săptămâna viitoare de la Vilnius se va afla războiul din Ucraina, dar și planurile pe termen lung pentru aducerea țării agresate cât mai aproape de statele membre ale NATO.
Aceasta este concluzia principală a raportului „Este flancul estic al NATO gata de luptă? Descurajarea până în 2030” al GLOBSEC, lansat cu o săptămână înainte de summitul NATO.
NATO nu lasă nimic la voia întâmplării și aduce suficiente resurse pentru a face din Vilnius o adevărată fortăreață.
Au mai rămas doar câteva zile până la Summitul NATO de la Vilnius, de la care, din anumite motive, mulți ucraineni se așteaptă la ceea ce nu vor primi și vor fi dezamăgiți în final, și anume o dată concretă pentru aderarea Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică.
Liderii celor 31 de state membre NATO se întâlnesc marțea și miercurea viitoare la o reuniune la nivel înalt de la Vilnius. Liderii NATO vor confirma la summitul de săptămâna viitoare de la Vilnius decizia că Ucraina va deveni membră și vor conveni asupra modalităților de a o apropia de acest obiectiv, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Sistemul de apărare antiaeriană Patriot al armatei germane, desfăşurat pentru a apăra summitul NATO din capitala lituaniană Vilnius, este gata cu patru zile înainte de începutul reuniunii, a precizat vineri DPA.
Ministrul suedez de externe, Tobias Billström, s-a întâlnit joi, la Bruxelles, cu omologul său turc, Hakan Fidan, pentru a încerca să deblocheze opoziția Ankarei față de aderarea Suediei la NATO înaintea desfășurării summitului alianței de săptămâna viitoare.
Chiar în ziua în care statele membre ale NATO au convenit asupra prelungirii mandatului secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an, până la 1 octombrie 2024, au apărut primele informații privind susținerea de către administrația americană a Ursulei von der Leyen pentru a-i succeda lui Stoltenberg în această funcție.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că va rămâne în funcție până la 1 octombrie 2024.
Într-un briefing de presă, președintle Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, a făcut o scurtă prezentare a deciziilor care urmează a fi luate la Summitul de la Vilnius.
Contraofensiva Ucrainei împotriva forțelor ruse s-a dovedit dificilă din cauza minelor terestre și a altor obstacole, dar precauția din partea forțelor ucrainene este corectă, a declarat luni oficialul militar de vârf al NATO.
Eveniment crucial pentru viitorul securității europene, Summitul NATO de la Vilnius va beneficia de măsuri de securitate mai mult decât sporite.
Jens Stoltenberg urmează să rămână secretar general al NATO încă un an, după cum au declarat mai multe surse apropiate conducerii alianței.
Parlamentul ungar nu a inclus ratificarea aderării Suediei la NATO pe agenda sesiunii sale rămase până la vacanţa de vară, astfel că această ratificare nu va putea fi votată înainte de luna septembrie, exceptând cazul convocării unei sesiuni extraordinare, relatează joi agenţiile Reuters şi EFE.
Parlamentul ungar nu va vota ratificarea intrării Suediei în Alianța Nord-Atlantică înainte de vacanța parlamentară, relatează media ungară. Deputatul de opoziție Ágnes Vadai a confirmat și ea informația pe Facebook. Astfel, apartenența Suediei la Alianță ar putea fi votată în parlament cel mai devreme în toamnă, scrie agenția AP.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc pe data de 6 iulie, de la ora 17.00, la Palatul Cotroceni.
Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat că țara sa sprijină eforturile Turciei împotriva tuturor amenințărilor la adresa securității sale naționale și condamnă toate organizațiile teroriste, inclusiv PKK, în timp ce Stockholm așteaptă aprobarea de către Ankara a aderării sale la NATO.
Preşedintele Klaus Iohannis participă, marţi, la Haga, în Regatul Ţărilor de Jos, la o reuniune în format restrâns dedicată pregătirii Summitului NATO de la Vilnius, a informat, luni, Administraţia Prezidenţială.
Dacă șeful mercenarilor ruși, Evgheni Prigojin, ar fi urmat în Belarus de un număr mai mare de luptători ai săi, Kievul ar avea motive să fie mai îngrijorat. Wagneriții ar putea ataca Ucraina de pe teritoriul belarus, a avertizat generalul britanic (r.) Richard Dannatt.
Olaf Scholz a promis Ucrainei garanții de securitate pe termen lung. El a făcut o astfel de declarație în timp ce vorbea în Bundestag, relatează Reuters.
Miniștrii apărării din NATO au pregătit la reuniunea din 15 iunie un acord de consolidare a apărării antiaeriene pe flancul estic al NATO.