Cancelarul german a asigurat companiile din apărare că pot conta pe sprijinul său.
Cancelarul german a asigurat companiile din apărare că pot conta pe sprijinul său.
Kremlinul vine cu episodul ”Rusia în NATO” - o discuție, mai mult ca sigur, adevărată relatată de Putin - care arată cât de rafinată este propaganda rusă.
Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat sâmbătă că ar încuraja Rusia să facă „ce naiba vrea” cu orice stat membru NATO care nu îşi atinge ţinta de cheltuieli alocate apărării, făcând desigur referire la celebrul 2% din PIB pentru apărare, țintă pe care România o atinge.
Secretarul general al NATO i-a chemat pe europeni să-şi mărească producţia de arme pentru a creşte livrările către Ucraina şi preveni o confruntare cu Moscova "care ar putea dura zeci de ani", într-un interviu acordat sâmbătă presei germane şi citat de France Presse, potrivit Agerpres.
Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Chișinău condamnă actul de violență comis asupra Centrului de Informare și Documentare privind NATO, sediul căruia a fost cuprins ieri de flăcări, se arată în mesajul Ambasadei, postat pe rețelele de socializare.
Forțele Armate Finlandeze vor participa la exercițiul Nordic Response 24, coordonat de Norvegia, care va avea loc în zonele nordice ale Finlandei, Norvegiei și Suediei în perioada 4-15 martie 2024. Pentru prima dată, Finlanda va participa, în calitate de țară membră NATO, la exercițiul de apărare colectivă desfășurat de NATO. Ca atare, aceasta marchează cea mai substanțială participare la un exercițiu multinațional în străinătate din istoria forțelor armate finlandeze.
Președintele Klaus Iohannis a trimis către Parlament o scrisoare în care forul suprem este informat cu privire la faptul că forța de reacție rapidă a NATO poate intra și opera pe teritoriul României, în contextul situației de securitate de la granițele țării.
Budapesta a declarat de mai multe ori că nu vrea să fie ultimul stat care ratifică aderarea Suediei la NATO. Azi, Ungaria e singurul stat membru care nu a semnat ratificarea.
Nava amiral a Marinei britanice a întâmpinat probleme la sistemul de propulsie.
Trupele de artilerie și rachete ale țărilor NATO și partenere exersează respingerea unui atac al Rusiei în puncte cheie ale flancului estic, inclusiv în România.
Potrivit colonelului Eero Rebo, șeful Statului Major al Ligii Apărării (structură militară voluntară, aflată sub conducerea Ministerului eston al Apărării), forțele ruse păstrează inițiativa în operațiunile la sol, dar fără succes semnificativ, iar situația de pe front din Ucraina nu s-a schimbat în general în ultima săptămână.
Ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia în 2022, atât NATO, cât și Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile în cazul în care ar izbucni un conflict militar cu Moscova, relatează Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin se pregătește să viziteze Turcia în februarie și să se întâlnească cu omologul său Recep Tayyip Erdogan pentru a discuta “despre Ucraina și alte probleme”, după cum a anunțat agenția rusă de stat TASS citând un consilier al lui Putin.
Eduard Hellvig, fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), a avut o reacție fără menajamente după ce senatorul Claudiu Târziu, co-fondator al partidului AUR, a vorbit deschis despre ieșirea României din NATO și anexarea unor regiuni din Ucraina.
Președintele american Joe Biden a trimis o scrisoare liderilor comisiilor relevante ale Congresului în care a solicitat vânzarea către Turcia a aeronavelor F-16 .
Parlamentul turc, care este dominat de partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan, a adoptat o decizie privind aderarea Suediei la aproape 20 de luni după ce Stockholmul și-a exprimat dorința de a adera la NATO, renunțând la politica sa de neutralitate veche de peste 200 de ani.
NATO a semnat marți contracte în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru achiziționarea a peste 200.000 de obuze de artilerie de 155 de milimetri în fața invaziei Rusiei asupra Ucrainei.
Antrenamentul ar putea avea loc în luna aprilie a acestui an.
Tehnologiile cuantice sunt din ce în ce mai aproape de a revoluționa lumea și pot fi factori decisivi pentru securitate, influențând major războiul modern. Asigurarea faptului că Alianța este „pregătită pentru tehnologia cuantIcă” a reprezentat scopul primei strategii cuantice elaborate de NATO, document aprobat de miniștrii de externe ai NATO la 28 noiembrie.
În ajunul unei întâlniri cu omologul său ucrainean, Denis Shmygal, care este programată pentru 24 ianuarie la Ujgorod, premierul slovac, Robert Fico, a declarat, pe 20.01.2024, că Slovacia nu vede Ucraina în NATO, iar Bratislava va bloca o eventuală intrare a Kievului în alianță.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a afirmat, sâmbătă, la Ploieşti, că America are nevoie de aliaţii săi în Europa şi în restul lumii, iar dacă Donald Trump revine la preşedinţia SUA, probabil vor fi "accente diferite" în relaţia SUA-NATO.
Aproximativ 90.000 de militari din toate statele aliate și din Suedia vor lua parte la ”Steadfast Defender” - cel mai mare exercițiu militar al NATO de după Războiul Rece.
NATO va sprijini Ucraina în fiecare zi a războiului său defensiv împotriva Rusiei, a dat asigurări președintele Comitetului Militar NATO, Robert Bauer, în deschiderea întâlnirii care a avut loc pe 17 ianuarie la Bruxelles. „deoarece rezultatul acestui război va determina soarta lumii”, a subliniat acesta.
Următorul summit al liderilor NATO, care are loc la Washington în iulie 2024, va avea ca obiectiv stabilirea unei formule pentru creșterea apărării antiaeriene a statelor NATO, dar și pentru continuarea sprijinului pentru Ucraina.
Armata germană a elaborat un scenariu detaliat pentru un conflict între NATO și Rusia, în care Moscova ar lansa un atac hibrid pe flancul estic al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Potrivit unui document accesat de ziarul german Bild, totul ar trebui să înceapă în luna februarie cu mobilizarea rusă a 200.000 de militari și să se încheie cu amenințarea iminentă a războiului în vara lui 2025.
După cum se cunoaște, premierul britanic Rishi Sunak a efectuat ieri, 12 ianuarie, o vizită oficială la Kiev, unde a promis că Ucraina „nu va fi niciodată singură” și a anunțat acordarea de către Marea Britanie a unui ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline (3,186 miliarde de dolari) pentru Ucraina, în anul fiscal care urmează să înceapă.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a avut o serie de întâlniri, de miercuri până vineri, cu şeful Statului Major al Forţelor Armate Portugheze, generalul Jose Nunes da Fonseca, context în care cei doi au vorbit inclusiv despre colaborarea în domeniul pregătirii personalului de pe F-16.
Compania Global Firepower alcătuiește anual un complex clasamet al celor mai mari puteri militare. Pentru 2024, raportul a fost publicat recent.
Un contingent militar suedez va fi dislocat în Letonia, în cursul anului viitor, ca parte a eforturilor NATO de a consolida flancul estic. Anunțul a fost făcut de prim-ministrul Ulf Kristersson, pe 8 ianuarie, înaintea Conferinței Naționale de la Sälen dedicată problemelor de securitate și societate.
Turcia pare să ratifice aderarea Suediei la NATO în săptămânile următoare, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, semnalând apropierea finalului unei povești care a frustrat Washingtonul şi aliaţii săi.