Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Președintele Finlandei nu vede urgența de a staționa permanent trupe NATO pe teritoriul său. ”Avem 280.000 de rezerviști, gata de mobilizare”
News
Data actualizării:
Data publicării:
Finlanda, țară membră NATO vecină cu Rusia, nu are planuri să invite trupe americane sau ale altor țări aliate pentru a fi staționate permanent pe teritoriul său, a declarat președintele finlandez Alexander Stubb, pe 6 iunie.
Generalul american JP McGee saluta soldații armatei finlandeze din Brigada Jaeger după desfăşurarea unui exercițiu militar comun cu trupele americane în Rovaniemi, Finlanda. Sursa Foto: U.S. Army.
Generalul american JP McGee saluta soldații armatei finlandeze din Brigada Jaeger după desfăşurarea unui exercițiu militar comun cu trupele americane în Rovaniemi, Finlanda. Sursa Foto: U.S. Army.

„Vreau să elimin ideea că vom aduce brigăzi de militari NATO sau militari americani aici”, a spus Stubb într-o conferință de presă cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Helsinki, citat de publicația Defense News. „Asta nu facem, dar salutăm antrenamentele intensive.”

Evenimentele multinaționale de antrenament militar din Finlanda, prelungite pentru a face vizitele să dureze mai mult, aduc deja un aer de „prezență” a Alianței, a spus Stubb, eliminând necesitatea pentru ceva pe termen mai lung. În plus, a argumentat el, Finlanda are o rezervă mare de personal pregătit.

„Întotdeauna le amintesc prietenilor noștri internaționali că avem 280.000 de bărbați și femei în rezervă care pot fi mobilizați pe timp de război”, a spus el.

Finlanda, membră NATO din aprilie 2023, împarte o graniță de 1.300 de km Rusia. Înainte de invadarea Ucrainei în februarie 2022, oficialii finlandezi lăudau cooperarea practică de la frontieră dintre cele două țări. Acum, frontiera este închisă din cauza îngrijorărilor, în special în națiunile nordice și baltice, că Rusia intensifică actele de sabotaj și folosește migrația ca armă la punctele de trecere a frontierei.

Stoltenberg a spus că Alianța nu are indicii privind planuri de atac ale Rusiei împotriva vreunui membru NATO în acest moment. „Și acum, desigur, Rusia este mai mult decât preocupată de războiul din Ucraina”, a spus el când a fost întrebat de un reporter despre astfel de avertismente de atac emise de alți lideri militari. „De fapt, au mutat multe forțe din vecinătatea Finlandei, țărilor nordice, în jos, în Ucraina.”

Stubb a fost de acord. „Cel mai bun mod de a preveni războiul este să te pregătești pentru el”, a spus el. „Dar ideea că o țară ca Rusia ar putea cumva ataca sau intimida cea mai mare alianță militară din lume, o găsesc pur și simplu improbabilă.”

Comentariul autorului:

Poziția ușor detașată față de probabilitatea unui atac rusesc asupra NATO pe termen mediu, exprimată de președintele Finlandei, Alexander Stubb, precum și de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, este oarecum în contradicție cu evaluări foarte recente ale unor înalți oficiali europeni din zona apărării cu acces la informații dintre cele mai confidențiale.

Pe 3 iunie, generalul Eirik Kristoffersen, militarul cu cel mai înalt rang din Norvegia, a avertizat că NATO mai are la dispoziție doar doi-trei ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să își recapete capacitatea de a lansa un atac convențional împotriva Alianței.

Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat pe 5 iunie că armata germană trebuie să-și consolideze capacitățile operative pentru a fi pregătită în 2029 pentru un eventual război. "Trebuie să fim pregătiți pentru război în 2029", a afirmat Pistorius în cadrul unei sesiuni de interpelări adresate guvernului în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german.

Reamintim că anexarea Crimeii de către Rusia în 2014 părea improbabilă pentru toată lumea, iar cu puțin timp înainte de 24 februarie 2022, toți liderii politici europeni erau ferm convinși că Rusia nu va invada Ucraina, deși președintele SUA, Joe Biden, avertiza că atacul este iminent. De asemenea, celebra scrisoare a Rusiei către SUA și NATO din decembrie 2021, în care cerea retragerea Alianței din toată Europa de Est, părea și ea la fel de neverosimilă și parcă ruptă dintr-un film science-fiction. Mai departe, Rusia a demonstrat că nu a glumit și a mers înainte cu planul privind Ucraina și NATO și, în plus, a  contribuit semnificativ la destabilizarea Orientului Mijlociu prin încurajarea și, posibil, supervizarea organizației HAMAS în a ataca Israelul, pe 7 octombrie 2023.

Este posibil ca în cazul președintelui Stubb să fie vorba despre reflexul finladez de nealiniere care, a stat la temelia dezvoltării țării – o atitudine echilibrată care i-a adus Finlandei o bună reputație în perioada Războiului Rece. Dar, situația geopolitică mondială s-a schimbat dramatic de atunci. Rusia are acum de partea sa China, care este extrem de interesată să schimbe status-quo-ul mondial. Odată început acest proces va fi dezamorsat cu foarte mari costuri.

În consecință, orice întârziere în aplicarea unor planuri de descurajare la nivelul NATO va crește probabilitatea unei confruntări militare Rusia alături de China versus NATO. Iar în cazul unui război, fiecare direcție strategică va fi jucată fără cea mai mică îndoială. Prin nordul Europei și prin zona baltică se ajunge cel mai rapid la Moscova, iar Rusia știe acest lucru.

În momentul de față, Rusia și China desfășoară un proces extrem de intens și de laborios pentru a atrage de partea lor cât mai multe state nehotărâte. Dacă se va atinge o masă critică de resurse umane și economice, se va pune problema doar când va începe războiul. A te baza că Ucraina ține frontul la nesfârșit poate fi dăunător. Forțele Armate ucrainene ar putea deveni prea istovite dacă mai continuă să lupte fără un sprijin decisiv occidental. Deși pare la fel de neverosimil ca multe altele până acum, situația de pe front poate să balanseze, în anumite circumstanțe, extrem de rapid în favoarea Rusiei. Și nimeni nu poate învinui Ucraina.

Deocamdată, este prea devreme pentru a estima dacă declarația președintelui finlandez are vreo implicație strategică dar, inducerea unei stări de relaxare ar putea determina anumite întârzieri în luarea deciziilor la nivel NATO.

Generalul american, James Hecker, comandantul Comandamentului Aerian Aliat a spus în februarie 2024 că „trebuie să ne mișcăm cu un sentiment de urgență, astfel încât să putem descuraja amenințările”. Iar, dacă există cineva în cadrul NATO, care înțelege suficient de bine planul Rusiei și Chinei pentru a-l descuraja, atunci acel cineva este cu siguranță administrația americană.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Se înmulțesc susținătorii SCAF. Un nou stat european s-a alăturat dezvoltării viitorului avion de generația a 6-a, proiect condus de Franța și Germania
Iohannis, la Summitul B9: Rusia va continua să reprezinte cel mai mare risc de securitate pentru statele noastre
”Ungaria e modelul meu”. O să ne fie dor de Nehammer? Partidul Libertăţii aduce extrema dreaptă pe primul loc, iar singura șansă pentru Austria este o mare coaliție
Incident în Zona Demilitarizată: Soldați nord-coreeni au trecut frontiera pentru scurt timp, forțând Armata Coreei să tragă focuri de avertisment
Nava rusă Amiral Levcenko arde în Marea Barents. Prețul războiului: Incendiul a izbucnit din cauza motoarelor de producție ucraineană
Viktor Orbán are un adversar serios, au arătat alegerile europene
Iohannis merge la Riga pentru Summitul B9. Punct principal pe agendă - măsurile de consolidare a Flancului Estic, inclusiv susținerea Republicii Moldova
Putin urmează să își viziteze aliatul Kim Jong-Un, într-o vizită oficială în Coreea de Nord
Marele val anunțat de extrema dreaptă nu a fost atât de mare. Cum arată pe mandate noul Parlament European și cine îl va conduce
Alegerile UE prăbușesc un Parlament național: Macron dizolvă Adunarea Națională după victoria dreptei. Valul suveranist a mai crescut față de acum 4 ani
Faza a doua a exercițiilor NATO din Europa debutează cu BALTOPS 2024
Rușii aplică lecțiile învățate în Crimeea pentru protejarea bazei navale Tartus din Mediterană. Exerciții ruso-siriene
Operațiune majoră a armatei israeliene și a serviciilor de informații care au eliberat patru ostatici răpiți de Hamas pe 10 septembrie
Practică din Războiul Rece, reluată în Europa. După 33 de ani, elvețienii fac exerciții pe șosele cu F/A-18 Hornet
Stoltenberg renunță la ideea unui fond de 100 miliarde de dolari pentru Ucraina și vine cu un obiectiv mai realist
Germania caută să-și suplimenteze flota de F-35 cu încă opt avioane ”stealth”
”Toți pașii au fost îndepliniți”. Comisia Europeană vrea să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și R. Moldova înainte ca Ungaria să preia președința rotativă a UE
Ucraina a primit sisteme Gepard achiziționate anterior de Statele Unite de la Iordania
Tensiuni în Polonia după ce trei militari polonezi au ajuns în cătușe pentru că au tras focuri de avertizare la granița cu Belarus
Ungaria e interesată de gazul azer și cumpără o participație la un zăcământ uriaș din Marea Caspică
Mark Rutte are nevoie de consens pentru a fi secretar general NATO: Orban are acum condiția: Rutte trebuie să-și ceară scuze pentru „remarcile jignitoare”
Președintele Finlandei nu vede urgența de a staționa permanent trupe NATO pe teritoriul său. ”Avem 280.000 de rezerviști, gata de mobilizare”
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
Rușii planifică exerciții în apropierea coastelor SUA. Nave de luptă și bombardiere strategice vor fi aduse în zona Mării Caraibilor
Noul ambasador al Federației Ruse își începe misiunea în România. Vladimir Lipaev a fost ambasador și în Estonia
România se alătură statelor care solicită Hamas și Israelului să accepte propunerea de încetare a focului
Rusia, care folosește masiv arme din Coreea de Nord și Iran, vrea să convoace o reuniune a Consiliului de Securitate privind apărarea activă a ucrainenilor
A 80-a aniversare a Zilei Z în Normandia. Biden: Nu vom întoarce spatele Ucrainei; vecinii săi ar fi în pericol
Ministrul apărării din Germania: Bundeswehrul trebuie să fie pregătit pentru un eventual război în 2029

Ştiri Recomandate

Rusia amenință că un război major împotriva NATO va începe din Marea Neagră. Dronele SUA care ajută Ucraina să „țintească” ar putea fi doborâte, spun rușii
Ucraina vrea ca România și Polonia să doboare rachete rusești: Scut aerian românesc și polonez din Patriot, pentru a proteja vestul Ucrainei
Ucraina pregătește un plan cuprinzător pentru a pune capăt războiului
Informația exclusivă a #DefenseRomania s-a confirmat oficial: Trei avioane F-16 din Norvegia au aterizat în România. A doua escadrilă de F-16 prinde contur
Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina
Presiuni mari pe Netanyahu pentru ca Israelul să lanseze o ofensivă în Liban împotriva Hezbollah
Grupul comun format din România, Turcia și Bulgaria devine activ. Misiunea principală, „curățarea” Mării Negre de mine, o problemă majoră a războiului rus
UE își stabilește conducerea la vârf, dar rămân de negociat numiri importante
”Nu vom face curățenie după Netanyahu”. Iordania refuză să trimită forțe în Gaza și vrea să negocieze la pachet Fâșia Gaza cu Cisiordania
Forțe proaspete sau carne de tun? Rusia recrutează lunar aproape 30.000 de militari, doar pentru a păstra constante efectivele Armatei
Coreea de Nord, sperietoare regională: Au început exercițiile militare comune ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei
SUA vrea să trimită în Ucraina opt sisteme Patriot cumpărate din Israel. După 40 de ani de utilizare, bateriile Patriot au fost înlocuite de IDF cu sisteme noi
Prima dezbatere Biden şi Trump îi îngrijorează pe democrați. Curtifan: Trump a punctat mai bine. Starea lui Biden e cât se poate de reală
Statele membre NATO nu dispun de suficientă forţă de muncă calificată care să poată lucra în industria de apărare
În Statele Unite se discută posibilitatea de a permite contractorilor militari privați americani să lucreze direct în Ucraina: Mentenanţa avioanelor F-16, unul dintre obiectivele de activitate
În criză de personal pentru continuarea războiului, Kremlinul a pus ochii pe imigranți: De ce e nevoie de ei acolo? Să sape tranșee și să creeze fortificații
Un pilot ucrainean de MiG-29 a doborât două drone Shahed într-o singură misiune de luptă
Situaţia actuală din Ucraina arată că un război cu Rusia se poate extinde pe termen lung. Potrivit experților CSIS, NATO nu este pregătită pentru așa ceva
Rusia dă dovadă de instigare la crime de război: Controversatul politician rus Dmitri Rogozin face apel la distrugerea totală a ,,tot ce este ucrainean''
Ziua în care se decid funcțiile în UE. Toată lumea este de acord, cu excepția a trei țări: Italia, Ungaria și Slovacia
Un general francez face apel la reorganizarea Forţelor Armate Franceze: Se impune creşterea numărului de tancuri Leclerc modernizate
După două luni de la prima apariție, tancul țestoasă al rușilor își arată limitele: ”Este orb, zgomotos și prost”
Orban vrea să înființeze un grup în Parlamentul European, bazat pe partide din țările Grupului Vișegrad
Un nou conflict amenință Orientul Mijlociu, Erdogan a spus hotărât: ”Suntem cu Libanul”
Coreea de Nord va trimite, încă din iulie, trupe de geniști în teritoriile ocupate ale Ucrainei
Slovacia, mână moartă în cazul unui atac al Rusiei asupra NATO? Noul președinte spune că armata slovacă nu are încă tehnica necesară pentru a-și ajuta vecinii
”Soldatul universal”, varianta românească. Cercetătorii români lucrează la un program pentru creșterea capacității de luptă a militarilor
România negociază cu industria turcă revitalizarea Forțelor Navele. Programele principale de achiziție și modernizare
Polonia și balticii solicită UE să ajute la construcția unei linii defensive la granița cu Rusia și Belarus
Rusia a lansat azi-noapte un nou atac masiv cu rachete Kalibr și rachete Kinzhal asupra Ucrainei
Polonia se gândește să se alăture celor mai importante proiecte militare franco-germane: Speculaţii cu privire la un interes major pentru MGCS şi FCAS
pixel