Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Misiunea ”Baltic Sentry” înfurie Moscova. Suspectată că ar fi la originea mai multor de ”coincidențe” în Marea Baltică, Rusia acuză navele NATO de presupuse abuzuri
News
Data publicării:
Rusia a emis un avertisment prin care condamnă presupusele „abuzuri” ale navelor din țările membre NATO în Marea Baltică.
Foto ilustrativ: conducta Nord Stream 2 care traversează Marea Baltică
Foto ilustrativ: conducta Nord Stream 2 care traversează Marea Baltică

Regiunea Mării Baltice este în alertă maximă după o serie de întreruperi ale cablurilor de alimentare, a conexiunii de telecomunicații și a conductelor de gaze de când Rusia a invadat Ucraina în 2022, iar alianța militară NATO și- a sporit recent prezența cu fregate, avioane și drone navale.

Misiunea „Baltic Sentry” a NATO a fost lansată pe 14 ianuarie, statele membre fiind de acord să desfășoare o misiune de patrulare în largul coastei Estoniei pentru a păzi cablurile de comunicații submarine cheie, în urma multiplelor acte de sabotaj.

 

„Vor să ne controleze țara”

 

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reacționat în stilul caracteristic, acuzând că patrularea navelor NATO în Marea Baltică reprezintă un abuz.

Zaharova avertizează că misiunea maritimă a NATO ar putea escalada și mai mult relația dintre Moscova și Occident, într-o regiune pe care ambele părți o consideră critică pentru interesele lor strategice.

În cadrul conferinței de presă, Zaharova a condamnat acțiunile NATO în Marea Baltică și a spus că „este evident că mișcările Alianței Nord-Atlantice nu vizează creșterea securității, ”ci controlul țării noastre”. „Vorbim despre o încercare  de a crea obstacole artificiale pentru navigația în Marea Baltică”.

Ea a mai sugerat că NATO, prin protejarea cablurilor submarine, încalcă legislația internațională deoarece acestea nu sunt prevăzute în legile privind libertatea navigației,  adăugând că Rusia „va monitoriza cu atenție situația din Marea Baltică și va răspunde în mod corespunzător la abuzurile NATO”.

 

Navele suspecte care și-au ”prins” ancora în infrastructura critică a statelor NATO. Lista de ”coincidențe” din Marea Baltică

 

Seria de întreruperi ale magistralelor de electricitate, gaze sau telecomunicații a început după ce Rusia a invadat Ucraina în 2022.

Reuters a făcut o listă cu evenimentele care s-au petrecut în regiunea Mării Baltice în ultimii ani.

OCTOMBRIE 2023: Gazoductul BALTICCONNECTOR și mai multe cabluri submarine de telecomunicații

O conductă de gaz submarină, Balticconnector, care leagă Finlanda și Estonia sub Marea Baltică, a fost avariată după ce vasul chinezesc NewNew Polar Bear și-a târât ancora pe fundul mării la începutul zilei de 8 octombrie 2023, au stabilit anchetatorii finlandezi.

Poliția estonă suspectează că nava a deteriorat și cablurile de telecomunicații care leagă Estonia de Finlanda și Suedia în perioada 7-8 octombrie, înainte de a lovi conducta de gaz în drumul său către un port de lângă Sankt Petersburg din Rusia.

China a promis Finlandei și Estoniei asistență în investigații, dar autoritățile estoniene au spus că chinezii au făcut puțin pentru a-și îndeplini promisiunile.

Anchetatorii finlandezi și estonieni nu au reușit să stabilească dacă nava sub pavilion Hong Kong a cauzat avariile accidental sau în mod deliberat și nu și-au furnizat încă concluziile în aceste cazuri.

 

NOIEMBRIE 2024: Cabluri de comunicații TELECOM BALTIC

Două cabluri de comunicații submarine prin fibră optică situate la mai mult de 100 de mile marine (aproximativ 200 km) unul de cealălalt în Marea Baltică au fost întrerupte pe 17 și 18 noiembrie, ridicând suspiciuni de sabotaj.

Anchetatorii s-au concentrat asupra cargoului chinez Yi Peng 3 , care a părăsit portul rus Ust-Luga pe 15 noiembrie, iar o analiză Reuters a datelor MarineTraffic a arătat că coordonatele navei corespundeau cu ora și locul în care au avut loc incidentele.

China a permis reprezentanților din Germania, Suedia, Finlanda și Danemarca, pe 21 decembrie, să urce la bordul Yi Peng 3 împreună cu anchetatorii chinezi, după un impas diplomatic de o lună în care nava a rămas nemișcată pe o linie de navigație daneză.

Ministrul suedez de externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat, pe 23 decembrie, că China nu a ascultat cererea guvernului suedez ca un procuror să poată conduce ancheta preliminară la bord.

 

DECEMBRIE 2024: Cabluri de electricitate și de internet

Cablul submarin de alimentare cu electricitate Estlink 2, care leagă Finlanda și Estonia, a fost avariat pe 25 decembrie împreună cu patru linii de telecomunicații.

Finlanda a lansat o anchetă pentru sabotaj și pe 26 decembrie a confiscat un tanc care transporta petrol rusesc, suspectat că a provocat pagubele târându-și ancora pe fundul mării.

Autoritățile finlandeze au declarat că Eagle S, înregistrat în Insulele Cook, face parte dintr-o „flotă din umbră” folosită pentru a eluda sancțiunile aplicate exporturilor de petrol rusești.

Kremlinul a spus că confiscarea navei nu o îngrijorează prea mult, iar Rusia a negat anterior implicarea în astfel de incidente.

Poliția finlandeză a declarat pe 29 decembrie că a găsit urme pe fundul mării de unde bănuiește că Eagle S a deteriorat cablurile, iar anchetatorii au recuperat ulterior o ancoră pierdută despre care se credea că aparține navei.

 

IANUARIE 2025: Cablu de comunicații SUEDIA-LETONIA

Un cablu submarin de fibră optică care leagă coasta de vest a Letoniei și insula suedeză Gotland a funcționat defectuos în primele ore ale dimineții zilei de 26 ianuarie.

Prim-ministrul Letoniei Evika Silina și operatorul cablului, Corporația de Radio și Televiziune de Stat din Letonia (LVRTC), au declarat că pagubele au fost cauzate probabil de un „impact extern”.

Secționarea cablului a avut loc în zona economică suedeză a Mării Baltice, la aproximativ 130 km (80 mile) de portul leton Ventspils, potrivit LVRTC.

Întreruperea a declanșat o anchetă a NATO și a forțelor maritime locale, iar Suedia a confiscat și s-a urcat ulterior la bordul vasului de cargo Vezhen, sub pavilion maltez, suspectat că ar fi cauzat avariile într-un act de sabotaj grav.

Compania de transport maritim bulgar Navigation Maritime Bulgare, care deține Vezhen în flota sa, a declarat luni că una dintre ancorele navei a căzut pe fundul mării în urma vântului puternic și este posibil să fi lovit cablul, dar a negat orice sabotaj.

***

Amintim și că Nord Stream 1 și Nord Stream 2 (gazoducte construite în Marea Baltică de către Gazprom, pentru a pompa peste 100 de miliarde de mc de gaze către Germania) au fost avariate pe 26 septembrie 2022.

Seismologii suedezi au înregistrat mai multe explozii submarine, la aproximativ 17 ore distanță, în largul insulei daneze Bornholm, care au rupt trei din patru conducte din sistemul Nord Stream, eliberând metan în atmosferă.

În cadrul investigațiilor, Suedia a găsit urme de explozibili pe mai multe obiecte recuperate de la fața locului, confirmând că a fost un act deliberat, dar Suedia și Danemarca și-au închis investigațiile fără a numi suspecții în 2024.

Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea.

Unii oficiali occidentali au sugerat că Moscova și-a aruncat în aer propriile conducte, o interpretare respinsă de președintele rus Vladimir Putin.

Rusia a dat vina pe Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina pentru explozii, care au oprit în mare măsură gazul rusesc de pe piața europeană. Acele țări au negat implicarea.

În august 2024, Germania a cerut Poloniei să aresteze un instructor de scufundări ucrainean acuzat că face parte dintr-o echipă care a aruncat în aer conductele Nord Stream. Polonia a spus că bărbatul a părăsit țara înainte de a putea fi reținut.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Un mic pas spre corectarea propriilor greșeli. China răspunde scutirilor de taxe vamale pe electronice, aprobate de Trump
Cine sunt membrii delegației Congresului SUA care ajung în România. Delegația e bipartizană, formată din republicani și democrați
Poarta Focșanilor, călcâiul lui Achile? Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige”. Orbán rostogolește propaganda Kremlinului și spune că aderarea Ucrainei la UE va distruge Ungaria
Ambasadorul SUA la Keiv a demisionat după trei ani în Ucraina
125%. Beijingul mărește taxele pentru bunurile americane. Președintele chinez rupe tăcerea și spune că țara sa ”nu va da înapoi niciodată”
Comandantul bazei SUA din Groenlanda a fost schimbat din funcție după comentarii etichetate de Pentagon ca fiind ”acțiuni care perturbă agenda președintelui Trump”
Reuniunea Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare NATO: România face apel pentru o apărare antirachetă unitară și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic
Cincisprezece țări vor să trimită trupe în Ucraina, dar doar la încheierea unui acord de încetarea a luptelor
Răsturnare de situație: Trump s-a răzgândit și suspendă 90 de zile toate tarifele, cu excepția Chinei căreia i le-a urcat la 125%
Europa răspunde tarifelor într-o manieră creativă: Tarife de 25%, dar doar în statele republicane, lovind în electoratul lui Trump. Lista produselor vizate
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul acestuia, declarați persona non-grata de către MAE rus
Administrația Trump, război comercial pe toate fronturile: Șeful Pentagonului anunță că va ”recupera” Canalul Panama din mânile Chinei
China nu l-a sunat pe Trump ci a crescut și ea tarifele. Trump le cere marilor companii să se „întoarcă acasă” și să producă în State
UE aprobă propunerea privind taxele împotriva SUA. Trump, lovit acolo unde-l doare mai tare / China anunță taxe de 84% pentru importurile din SUA
Rușii au reluat ”eliberarea” de teritorii: Șeful Armatei Ucrainei anunță că noua ofensivă rusă a început
Cu AfD pe primul loc în sondaje, Germania este aproape de a avea un nou guvern
Trump crede că așa pedepsește China și ridică tarifele la 104%. SUA spun că „lovesc înapoi” după ce China a ripostat primelor tarife
Armata SUA își retrage trupele de la centrul polonez Jasionka, hub important pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Sarcinile, transferate europenilor
Volodimir Zelenski publică imagini cu militari chinezi capturați în uniforme rusești
Retrag americanii trupele din România? Bolojan clarifică situația oficială și face apel la declarația lui Rubio către Europa
Caravana Forțelor Aeriene ajunge în sud-estul României: zboruri demonstrative și oportunități pentru viitorii militari
Norvegia alocă încă 378 de milioane de dolari pentru obuzele furnizate Ucrainei
Europenii cer Statelor Unite predictibilitate. Finlanda crede că e nevoie de o "foaie de parcurs clară" privind o eventuală retragere americană din Europa
Lituania își face partea în Flancul Estic. Proiecte majore de infrastructură militară, pregătite pentru următorii ani
Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
NATO, garantul apărării colective. La 21 de ani de la aderare, Bolojan confirmă că România va crește gradual bugetul apării care azi atinge 2% din PIB
Putin a anunțat războiul Rusiei împotriva Europei în 2008 din România. Marcăm Ziua NATO sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din istoria omenirii
China „lovește” imediat înapoi și impune taxe vamale de 34% tuturor importurilor din SUA. Acțiunile marilor companii europene se prăbușesc după riposta Chinei

Ştiri Recomandate

Sistemul Patriot pe care îl vom achiziționa costă mai puțin decât a anunțat SUA. România confirmă că el va fi achitat de state aliate
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
SUA amenință din nou că vor înceta să medieze dacă Rusia și Ucraina nu fac „propuneri concrete”
Marea Britanie, în faţa unui scenariu de război: Apărarea sa antiaeriană nu poate rezista unui atac masiv cu 160 de rachete
Țară mică cu inima mare, Letonia alimentează constant fluxul de drone spre Ucraina. Kievul apreciază, dar încurajează susținerea producției direct în Ucraina
Singurul submarin rusesc din Marea Mediterană a părăsit regiunea, confirmând ineficiența operațională a Forțelor Navale ruse în această zonă
Un tanc Leopard în timpul unui exercițiu militar NATO în Korzeniewo, nordul Poloniei. Sursa foto: Wojtek Radwanski/Getty Images.
EXCLUSIV
NATO se luptă să se reconstruiască într-o lume tot mai plină de amenințări: Statele europene trebuie să depăşească bariera birocratică şi să treacă la reînarmare
Statele Unite nu au aprobat încă transferul tancurilor Abrams australiene către Ucraina: Decizia este pe masa administraţiei Trump
Turcia şi Spania se alătură Inițiativei celor Trei Mări, din care şi România face parte, ca parteneri strategici
E timpul să actualizăm parcul blindat. Europa începe dezvoltarea tancului de generația 5 a. În paralel, o companie franco-germană va gestiona proiectul Eurotank
Rusia se pregătește să ”elibereze” teritorii NATO: Armata rusă extinde baze militare la frontiera scandinavă și stochează aproape toată producția de tancuri T-90M
Pentru pe scenariu militar se pregătesc Statele Unite? O desfășurare permanentă a avioanelor F-35A în Coreea de Sud, luată în considere de U.S. Air Force
Nevoia de progres științific depășește toanele politice. O companie din Canada va dezvolta pentru aviația militară a SUA tehnologii cuantice de ultimă oră
Eșecul M10 Booker: Cum a ajuns SUA să construiască un tanc de care nu are nevoie. M10 trebuia să fie parașutabil, dar acum Armata îl refuză
Vine un sistem Patriot în cea mai modernă versiune în locul celui donat Ucrainei. SUA au aprobat vânzarea către România, dar plata o vor face trei aliați
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
USS Truman continuă seria de ghinioane: Un F/A-18 Super Hornet și echipamentul de tractare au căzut peste bord, după ce portavionul a făcut o manevră bruscă
Zelenski: Armistițiul propus de Putin pentru ca Rusia să celebreze Ziua Victoriei e o formă de manipulare
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
,,A NATO Mare Nostrum” - De ce Rusia este tot mai interesată să-şi proiecteze puterea în Marea Baltică?
Aviația ucraineană distruge un centru rusesc de control al dronelor FPV (Video): Atacul a fost efectuat de un MiG-29, echipat cu două bombe ghidate AASM HAMMER
Franța și India semnează cel mai mare acord militar încheiat între cele două țări. Obiectivul principal: Rafale M
Restabilirea de către SUA a poziției de lider militar în faţa Chinei are un preţ: Congresul SUA propune o investiție masivă de 150 de miliarde de dolari în domeniul apărării
Rusia așteaptă un semnal din Ucraina cu privire la negocierile directe: “Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile”
Costurile de dezvoltare pentru avionul de luptă F-47 cresc cu 400 de milioane de dolari: Ce reprezintă cu adevărat programul NGAD pentru SUA?
Putin ordonă încetarea focului între 8 și 10 mai, cu prilejul Zilei Victoriei
„Probabil a bătut toate recordurile” - Un sistem NASAMS a doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de 2 minute, afirmă Forțele Aeriene Ucrainene (Video)
Războiul intră într-o nouă eră: Cum se pregătesc companiile din industrie să înlocuiască militarii, cu vehicule autonome și AI ca nucleu al puterii de luptă
pixel