S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
Grupului de Luptă al NATO în România a avut ceremonia de schimbare a comenzii în cursul zilei de marți, 21 ianuarie.
Grupul de Luptă al NATO condus de Franța în România. Foto: Statul Major al Armatei Franceze
Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de Luptă al NATO în România (cu națiune cadru Franța) a avut loc marți, 21 ianuarie, în Tabăra „General Berthelot” din Centrul Național de Instruire „Getica” din Cincu, anunță Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă. Colonelul Thierry Denechaud a preluat comanda Grupului de luptă de la colonelul Jean Michelin.
Ceremonia s-a desfășurat în prezența generalul-maior Dorin Toma, comandantul Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND-SE), a generalului de brigadă Loïc Girard, locțiitorul Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND-SE) și reprezentantul național al Franței, și a generalului de brigadă Ioan-Marian Cristurean, comandantul Centrului Național de Instruire Întrunită „Getica”, notează și DC News.
O ceremonie de bun venit următoarei generații
Grupul de Luptă al NATO condus de Franța în România. Foto: Statul Major al Armatei Franceze
Grupul de Luptă al NATO în România a venit cu mai multe detalii despre această ceremonie, dar și despre realizările batalionului multinațional.
"Grupul de Luptă Forward Terestre (FLFBG) Sevastopol au cedat locul Regimentului 5 Dragoni. Batalionul multinațional a lucrat mai mult de patru luni în cooperare interaliată cu belgienii, luxemburghezii și spaniolii, sosiți în noiembrie 2024. Integrarea acestei noi națiuni, care a fost una dintre provocările majore ale mandatului, a permis batalionului să consolideze puterea de descurajare a NATO și poziția defensivă pe flancul estic al Europei.
În prezența a aproximativ cincizeci de invitați civili și militari, pe 21 ianuarie a avut loc o ceremonie în Tabăra „General Berthelot” din Centrul Național de Instruire „Getica” din Cincu. Colonelul Jean Michelin, comandantul batalionului multinațional EAGLE IX și ofițer comandant al Regimentului 1 pușcași de la Epinal, a predat oficial comanda colonelului Thierry Denechaud, ofițer comandant al Regimentului 5 Dragoni de la Mailly-le-Camp.
Ceremonia a fost prezidată de generalul-maior Dorin Toma, comandantul Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND-SE), în prezența generalului de brigadă Loïc Girard, comandant adjunct al Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND-SE) și generalul de brigada Ioan-Marian Cristurean, comandantul Centrului Național Comun de Instruire (JNTC).
EAGLE IX: un mandat cu multe provocări
Grupul de Luptă al NATO condus de Franța în România. Foto: Statul Major al Armatei Franceze
Militarii FLFBG se întorc acasă la familiile și prietenii lor cu un sentiment de împlinire. Ei au făcut față în mod eficient numeroaselor provocări ale mandatului Eagle IX. Nu în ultimul rând au făcut față integrării spaniolilor în FLFBG.
Batalionul multinațional a efectuat și DACIAN FALL 24, un exercițiu major la nivel de diviziune. Acest exercițiu a validat capacitatea Franței, ca națiune-cadru, de a proiecta un post de comandă tactic la nivel de brigadă în scurt timp din Franța în România și de a verifica dacă acesta a fost integrat corespunzător într-o divizie NATO.
Soldații batalionului au participat la numeroase exerciții comune și combinate, precum și la exerciții comune cu omologii lor români, portughezi, polonezi și macedoneni staționați în România. Sfârșitul mandatului a văzut desfășurarea exercițiului EAGLE DEFENDER. Prin conducerea separării batalionului multinațional, FLFBG Sevastopol și-a demonstrat capacitatea de a se desfășura ca parte a activării planurilor regionale de apărare ale NATO.
NATO s-a angajat să apere România
Grupul de Luptă al NATO condus de Franța în România. Foto: Statul Major al Armatei Franceze
De la începutul crizei ucrainene, NATO s-a angajat să apere România. Mai întâi cu desfășurarea batalionului vârf de lance al forței de răspuns NATO la 28 februarie 2022, apoi cu desfășurarea permanentă la 1 mai 2022 a Grupului de luptă multinațional comandat de Franța.
Sub comanda Diviziei Multinaționale Sud-Est (MND-SE) cu sediul la București, Batalionul Multinațional Cincu are în prezent circa 1.250 de cadre. Misiunea sa este de a consolida capacitățile operaționale ale trupelor dislocate, de a demonstra hotărârea NATO și a Europei de a contracara orice amenințare la adresa României și de a se integra pe deplin în planurile de apărare ale țării.
În calitate de națiune principală a batalionului multinațional dislocat în România, Franța, lucrând permanent alături de partenerii săi belgieni, luxemburghezi și spanioli, își demonstrează angajamentul de a întări poziția defensivă și descurajatoare a NATO pe flancul estic al Europei" se arată într-un comunicat de presă, transmis de Grupul de Luptă al NATO în România.
Grupul de Luptă al NATO condus de Franța în România. Foto: Statul Major al Armatei Franceze
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News