NATO lansează “Baltic Sentry”, operațiunea pentru protecția infrastructurii subacvatice din Marea Baltică
Pe 14 ianuarie, la Helsinki, a avut loc un summit al reprezentanților țărilor baltice membre NATO, respectiv Danemarca, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Finlanda, Suedia și Estonia, pentru a discuta despre siguranța infrastructurii subacvatice din Marea Baltică.
În urma întâlnirii, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat o nouă operațiune de patrulare a alianței în regiune.
“Astăzi pot anunța că NATO lansează misiunea Baltic Sentry. Această activitate militară sub conducerea Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), Christopher Cavoli, face parte din eforturile de consolidare a prezenței și supravegherii maritime a zonelor cheie pentru alianța noastră”, a declarat Rutte la o conferință de presă la Helsinki.
Operațiunea Baltic Sentry va fi coordonată de Comandamentul Forțelor Întrunite (JFC) al NATO, cu sediul la Brunssum, Olanda. Totodată, potrivit unui comunicat de presă al alianței, Comandamentul Maritim al NATO va juca un rol central în sfera maritimă.
Reprezentanții alianței au clarificat că, deși Baltic Sentry este un element nou, forțele NATO mențin o prezență permanentă în Marea Baltică, efectuând patrule regulate și exerciții comune pentru a crește pregătirea pentru luptă.
“Navele de război, submarinele și avioanele aliate, susținute de tehnologie avansată de supraveghere maritimă, controlează apele din această regiune și dincolo de ea”, se mai arată în comunicatul de presă al NATO.
Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) a anunțat că operațiunea Baltic Sentry din Marea Baltică este concepută pentru a descuraja orice încercare de a deteriora infrastructura subacvatică critică.
“Baltic Sentry va oferi descurajare țintită în Marea Baltică și va contracara acte destabilizatoare precum cele observate luna trecută”, a declarat Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, generalul american Christopher Cavoli.
Potrivit acestuia, “operațiunea mărturisește capacitatea alianței de a răspunde rapid la o astfel de destabilizare”.
După cum au anunțat reprezentanții alianței, activitățile multidisciplinare, care vor continua pentru o perioadă de timp nedeterminată, reprezintă un răspuns la deteriorarea cablurilor submarine care leagă Estonia și Finlanda pe 25 decembrie anul trecut și urmează summitului aliaților NATO din 14 ianuarie.
Infrastructura submarină este esențială nu numai pentru furnizarea de energie electrică, ci și pentru că peste 95% din traficul de internet este securizat prin cabluri submarine, a spus șeful NATO, Mark Rutte, adăugând că „1,3 milioane de kilometri de cabluri garantează tranzacții financiare zilnice de circa 10 trilioane de dolari”.
În ultimele luni, a existat o creștere a daunelor aduse infrastructurii submarine din Marea Baltică.
Cel mai recent accident asupra infrastructurii submarine a fost provocat de nava ”Eagle S” care a deteriorat un cablu de electricitate între Finlanda și Estonia la sfârșitul lunii decembrie. Nava ”Eagle S” ar fi secționat și un al doilea cablu de alimentare și o conductă de gaz între Finlanda și Estonia, dacă autoritățile finlandeze nu ar fi acționat rapid.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News