Trump spune că „înțelege Rusia” când cere ca Ucraina să nu intre în NATO, caz în care Alianța ar fi în pragul Rusiei. Trump cere în schimb 5% din PIB pentru apărare
Preşedintele ales american Donald Trump a declarat marţi că înţelege poziţia Rusiei conform căreia Ucraina nu ar trebui să facă parte din NATO, exprimându-şi totodată regretul că nu se va putea întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin înainte de învestirea sa, potrivit Agerpres și Reuters.
Ministerul de Externe al Franței via Ambasada Franței la Washington D.C.
Exprimându-se într-o conferinţă de presă la clubul său Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, Trump l-a criticat pe preşedintele democrat în exerciţiu Joe Biden că ar fi schimbat poziţia SUA cu privire la apartenenţa Ucrainei la NATO.
"O mare parte a problemei este că Rusia - timp de mulţi, mulţi ani, cu mult înainte de Putin - a spus: 'Nu puteţi să implicaţi niciodată NATO în Ucraina'. Acum, ei au spus asta. Ca şi cum ar fi gravat în piatră", a spus el.
"Şi la un moment dat, Biden a spus: 'Nu. Ar trebui să poată adera la NATO'. Ei bine, atunci Rusia ar avea pe cineva chiar la uşa ei şi aş putea înţelege sentimentele lor în această privinţă", a adăugat Donald Trump.
Membrii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi-au exprimat oficial sprijinul pentru eventuala aderare a Ucrainei încă la summitul de la Bucureşti din 2008, iar administraţia Biden continuă să sprijine eventuala aderare a Ucrainei la NATO, chiar dacă Ucraina nu a primit niciodată o invitaţie în acest sens, notează Reuters.
Consilierii şi aliaţii lui Trump se opun în general aderării Ucrainei la NATO, cel puţin în viitorul apropiat, considerând-o drept o provocare inutilă la adresa Moscovei.
Cu toate acestea, liderii ucraineni insistă să obţină o invitaţie din partea NATO, afirmând că ea ar fi esenţială pentru descurajarea unei noi agresiuni ruseşti.
Trump a declarat în timpul campaniei electorale înainte de alegerile din 5 noiembrie că ar putea rezolva războiul din Ucraina în "24 de ore", chiar înainte de preluarea mandatului. Deşi încă mai spune că îl va rezolva rapid, a renunţat în mare măsură la această poziţie, urmând să-şi preia funcţia în mai puţin de două săptămâni.
Întrebat dacă ar putea rezolva războiul în jumătate de an, după ce anterior afirmase că-i va putea pune capăt în "24 de ore", Trump a spus: "Sper să am şase luni. Nu, cred, sper cu mult înainte de şase luni".
"Uitaţi, Rusia pierde o mulţime de tineri, la fel şi Ucraina, iar acest război nu ar fi trebuit să înceapă niciodată", a afirmat el.
Trump cere statelor din NATO un prag uriaș de 5% din PIB pentru Apărare
"Ele pot toate să şi-o permită", a spus miliardarul american, care îşi va prelua atribuţiile la Casa Albă la 20 ianuarie. "Acestea ar trebui să fie 5% nu 2%", a adăugat el într-o conferinţă de presă la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în Florida (sud-est).
Fostul şi viitorul preşedinte american nu face un mister din puţina consideraţie pe care o are pentru Alianţa Nord-Atlantică, pilon al securităţii în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, afirmând mereu că membrii acesteia nu plătesc suficient pentru a fi protejaţi de SUA, notează AFP.
El stârnise panică îndeosebi în timpul campaniei electorale, ameninţând să nu mai garanteze protejarea ţărilor din NATO în faţa Rusiei dacă acestea nu consacră un buget suficient pentru apărarea lor.
"Dacă îşi plătesc facturile şi dacă eu cred că ne tratează în mod corect, răspunsul este absolut că voi rămâne cu NATO", a declarat Trump într-un interviu recent.
Ţările NATO s-au angajat în urmă cu zece ani, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, să aloce cel puţin 2% din Produsul lor Intern Brut (PIB) cheltuielilor militare. Dintre cele 32 de ţări, doar 23 au respectat acest angajament.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News