Rutte cere ca țările din NATO să se trezească și să se înarmeze în fața Rusiei. „Nu suntem pregătiți pentru ce urmează în 5 ani. Pericolul se apropie cu mare viteză”
Publicația Financial Times (FT) a informat, pe 12.12.2024, că membrii europeni ai NATO negociază o creștere a obiectivului anual de cheltuieli pentru apărare din cadrul alianței de la nivelul actual de 2% la 3% din produsul intern brut (PIB). Un acord în acest sens ar trebui să fie obținut până în iunie anul viitor, când va avea loc summitul anual al Alianței Nord-Atlantice în Olanda.
Europenii cresc investițiile militare după invazia Rusiei în Ucraina în 2022, dar și în perspective revenirii lui Donald Trump la Casa Albă, care i-a criticat în mod repetat pentru cheltuielile insuficiente pentru apărare în trecut.
În ultimele luni, au existat mai multe dezbateri între aliații NATO cu privire la creșterea cheltuielilor pentru apărare. În 2014, statele membre au convenit să crească cheltuielile militare la cel puțin două procente din PIB. Potrivit fostului secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, cel puțin 23 din cele 32 de țări ale alianței vor îndeplini această condiție în acest an. Republica Cehă va atinge și ea acest obiectiv pentru prima dată în 2024.
Șeful Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, a declarat recent că țările din Alianța Nord-Atlantică vor trebui să cheltuiască mai mult pentru apărare, iar suma ar putea fi mai aproape de trei procente.
Potrivit Financial Times, în urmă cu o săptămână, la o întâlnire a miniștrilor de externe ai alianței, au început discuțiile confidențiale pe baza faptului că aliații se vor angaja să cheltuiască anual pentru apărare 2,5% din PIB pe termen scurt și că vor ajunge la 3% până în 2030.
FT a mai scris că europenii acționează în pespectiva instalării viitoarei administrații Trump, dar în același timp își dau seama că nivelul actual al cheltuielilor cu armamentele nu mai este suficient pentru a sprijini Ucraina și a descuraja Rusia. Cu toate acestea, mai mulți bani pentru arme vor însemna o povară mai mare asupra bugetelor europene restrânse, ceea ce provoacă îngrijorare în unele țări.
Pe de altă parte, și secretarul general al NATO, Mark Rutte, a cerut astăzi la Bruxelles creșterea cheltuielilor pentru apărare. În opinia sa, statele membre trebuie ajungă la un nivel mult mai mare decât ținta actuală a alianței de 2% din PIB. El a subliniat că alianța nu este pregătită pentru amenințările din partea Rusiei cu care se va confrunta în următorii patru-cinci ani, a raportat Reuters.
Rutte i-a îndemnat pe membrii NATO să-și stabilească mentalitatea pentru timp de război. În timpul Războiului Rece, țările alianței au cheltuit mai mult de trei procente din PIB pentru apărare, iar cheltuielile viitoare vor trebui să fie mult mai mari de două procente, a spus el.
Rusia, pe un culoar de coliziune cu NATO? „Nu suntem pregătiți pentru ce ne așteaptă peste 5 ani. Pericolul se apropie de noi cu mare viteză”
“Rusia se pregătește pentru o confruntare pe termen lung, cu Ucraina și cu noi”, a avertizat Rutte într-un discurs pe care l-a ținut astăzi la Bruxelles. “Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ne așteaptă peste patru-cinci ani”, a spus șeful alianței, adăugând că este timpul să adaptăm modul de gândire la vremuri de război și să creștem producția de arme și cheltuielile de apărare.
“Pericolul se apropie de noi cu mare viteză”, a spus Rutte, referindu-se la amenințarea rusă la adresa continentului european, potrivit AFP. NATO trebuie să cheltuiască “mult mai mult” pentru apărare pentru a preveni “un mare război” în Europa, a declarat secretarul general.
Rutte a subliniat, de asemenea, astăzi că alianța trebuie să fie mai clară cu privire la ambițiile Chinei. El a avertizat că Beijingul își întărește semnificativ forțele armate și intimidează Taiwanul.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News