Xi Jinping și președintele peruan Dina Boluarte au participat la ceremonia de deschidere a portului Chancay din Peru, confirmând astfel importanța strategică a acestui proiect.
Tehnologiile nucleare și de rachete , pe care Rusia le transferă Coreei de Nord în schimbul primirii de arme și trupe nord-coreene, pot amenința Europa și Statele Unite.
Ssecretarul general al NATO Mark Rutte a spus acest lucru în cadrul unei conferințe de presă care a urmat întâlnirii de două zile a statelor membre ale Alianței de la Bruxelles.
"Rusia oferă Coreei de Nord sprijin pentru programele sale de rachete și nucleare în schimbul trupelor și armelor. O astfel de dezvoltare ar putea destabiliza Peninsula Coreeană și chiar ar putea amenința Statele Unite. Prin urmare, războiul ilegal al Rusiei în Ucraina ne amenință pe toți", a spus Rutte.
Din acest motiv, așa cum a subliniat Rutte, Europa și America de Nord trebuie să continue să acționeze în unitate de partea partenerilor internaționali pentru a asigura securitatea „miliardului nostru de oameni”.
După cum a subliniat secretarul general al Alianței, nu trebuie să fim naivi, pentru că există toate motivele să credem că tehnologiile nucleare și de rachete ajung în Coreea de Nord, iar acum există riscul ca RPDC să le folosească. Acest lucru ar putea reprezenta o amenințare nu numai pentru Europa, continentul SUA, ci și pentru regiunea învecinată, inclusiv Coreea de Sud și Japonia.
Coreea de Nord a înmânat Rusiei o sută de sisteme de artilerie , inclusiv obuziere autopropulsate M1989 și lansatoare de rachete M1991, precum și milioane de obuze de artilerie și zeci de rachete balistice KN-23.
Obuzierele M1989 trag cu obuze de 170 mm care cântăresc 45 de kilograme fiecare pe o distanță de cel puțin 40 de kilometri.
La începutul lunii noiembrie, s-a știut că Forțele de Apărare ale Ucrainei au provocat pentru prima dată pagube prin foc trupelor Coreei de Nord , care au ajuns pe teritoriul regiunii Kursk.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Xi Jinping și președintele peruan Dina Boluarte au participat la ceremonia de deschidere a portului Chancay din Peru, confirmând astfel importanța strategică a acestui proiect.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat țării sale să înceapă producția în masă de drone sinucigașe.
În ultimele zile, Donald Trump a continuat să își construiască echipa pentru un eventual al doilea mandat.Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Aproape fără să realizăm, în ultimele luni, Rusia a escaladat situația din Ucraina, profitând de plafonarea sprijinului occidental pentru Kiev.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai mari surprize ale noii administrații Donald Trump. Hegseth, cu un background de fost militar decorat al Armatei americane, are experiență zero politică fiind un analist și om de televiziune.
Membrii echipei de tranziție a președintelui ales Donald Trump întocmesc o listă de ofițeri militari care urmează să fie concediați, care ar putea include șefii de stat major comun, au declarat două surse pentru Reuters.
O fregată a Marinei Ruse echipată cu rachete hipersonice de ultimă generație a efectuat exerciții în Canalul Mânecii și îndeplinește acum sarcini în Oceanul Atlantic, au informat marți agențiile ruse de informații.
Statele Unite se pregătesc să inaugureze noua bază de apărare aeriană Aegis Ashore la Redzikowo, nordul Poloniei.
Numirea lui Hegseth în funcția de secretar al Apărării al SUA este una dintre cele mai așteptate, într-un moment în care SUA trebuie să gestioneze două războaie, în Ucraina și Israel, dar numele lui Pete Hegseth vine ca o mare surpriză.
Parlamentul României a adoptat astăzi Legea care va sta la baza Programului F-35, avionul multirol de generaţia a V-a pe care România dorește să îl achiziționeze.
Bundestagul (Parlamentul german) a decis să organizeze alegeri anticipate pe 23 februarie, scrie Bloomberg.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, înclină să ofere funcția de secretar de stat senatorului Florida Marco Rubio. El l-a ales deja pe congresmanul republican Michael Waltz pentru o altă poziție cheie de politică externă ca consilier pentru securitate națională.
România a achiziționat oficial 54 de tancuri americane Abrams M1A2, dar are în plan să continue achiziția de tancuri pentru a-și moderniza batalioanele. În acest sens se poartă discuții cu mai mulți operatori și chiar a fost testat cu succes tancul coreean K2 Panther.
Victor Orban, prietenul numărul 1 al lui Donald Trump, se va confrunta cu o imensă dilemă, în mandatul următorului locatar la Casa Albă.
Ministrul turc de externe Hakan Fidan și omologul său grec Giorgos Gerapetritis au convenit, după întâlnirea lor de vineri, să continue discuțiile dintre cele două țări pentru armonizarea diferențelor cu privire la multe dosare spinoase, în prim-plan aflându-se demarcarea frontierelor maritime comune.
Scenariul unui război de mare intensitate între SUA și China în Indo-Pacific dă fiori din perspectiva pierderilor uriașe pe care ambele părți le-ar putea înregistra. Azi America și China se află într-o competiție deschisă pentru supremație, dar această competiție nu a atins latura unei confruntări directe.
Preşedintele ales al SUA Donald Trump a declarat sâmbătă că Nikki Haley, care l-a înfruntat la alegerile primare pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, şi fostul secretar de stat Mike Pompeo nu vor face parte din administraţia sa, relatează Agerpres și Reuters.
Iranul a calificat sâmbătă drept "total nefondate" acuzaţiile americane conform cărora Teheranul este implicat într-un plan de asasinare în SUA şi care l-ar fi vizat pe preşedintele ales Donald Trump, informează Agerpres, AFP şi DPA.
Secretarul de Stat, Ionuț Săvoiu, a condus delegația României la plenara Grupurilor de Transport terestru, maritim și aerian civil din cadrul NATO, desfășurată la Bruxelles.
Forțele ruse, probabil cu sprijinul soldaților nord-coreeni, au întețit atacurile asupra pozițiilor ucrainene din regiunea Kursk a Federației Ruse.
Victor Orban ”is on fire”, după succesul lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Liderul ungar a comentat vineri rezultatul alegerilor din SUA și a prezentat o viziune îngrijorătoare despre cum ar trebui să arate dreptul internațional: cel mai puternic face regulile.
Finlanda se oferă pentru a disloca pe teritoriul său o bază pentru dronele mari de recunoaștere ale NATO, potrivit Radioteleviziunii naționale finlandeze (YLE).
În Germania sunt în prezent peste 30.000 de militari americani, inclusiv cu tehnică de luptă. În 2020 în primul său mandat, în contextul tensiunilor cu Berlinul care nu atingea 2% din PIB, Trump intenționa să scadă numărul militarilor americani la 25.000 iar aceștia să fie redislocați.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că este "gata să reia contactul" cu Donald Trump după victoria republicanului în alegerile prezidenţiale din SUA, pentru care l-a felicitat, relatează Agerpres, AFP şi Reuters.
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Joe Biden, le-a transmis joi un mesaj de încurajare democraţilor săi întristaţi şi îngrijoraţi de pierderea de către Kamala Harris a scrutinului prezidenţial în faţa republicanului Donald Trump, dar şi de pierderea alegerilor pentru Senat, unde republicanii şi-au recăpătat majoritatea, subliniind că aceste rezultate nu înseamnă că democraţii sunt "înfrânţi", relatează agenţiile Agerpres și EFE.
Patriot mai elimină încă un argument al propagandei rusești, care spunea că sistemele americane sunt vulnerabile întrucât pot detecta țintele doar la un unghi de 120 de grade. Performanțele din Ucraina arată că vulnerabilitățile Patriot sunt cu mult depășite de avantajele pe care sistemul le aduce. Totuși, noul radar LTAMDS ar trebui să rezolve problema localizării țintelor la 360 de grade (pentru a fi mai eficient în zone vulnerabile la atacuri venite din mai multe direcții).
De-a lungul campaniei pentru Casa Albă, Trump a criticat modul în care Biden a gestionat situația din Ucraina, avertizând că aceasta a făcut mai probabil un al treilea război mondial și susținând că ar putea rezolva rapid conflictul, aducând ambele părți la masa de negocieri, fără însă a dezvălui cum ar face acest lucru. „Nu vă pot oferi acele planuri pentru că, dacă vi le dau, nu voi mai putea să le folosesc”, a declarat Trump în timpul campaniei, când, de fapt, apropiații săi confirmau că nu a fost stabilit un plan specific de pace, nici măcar privind modul în care Trump îi va convinge pe Putin și Zelenski să stea la aceeași masă și să negocieze.
Autoritățile române au desfășurat discuții constante, atât la nivel oficial, cât și informal, cu statele membre UE, arată un mesaj al ministrului de interne Cătălin Predoiu.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 07.11.2024, că încă o rachetă balistică intercontinentală de tip Yars a fost încărcată într-un siloz aparținând Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN) din centrul Rusiei.
Europa trebuie să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria sa securitate - este concluzia pe care o știau deja liderii europeni, dar care va fi pusă în aplicare mult mai rapid.
Președintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituțiilor emitente, a informațiilor prezentate de Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Interne în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării, din data de 28 noiembrie 2024.
Adunarea Naţională a Franţei (Camera inferioară a parlamentului francez) a votat miercuri pentru demiterea guvernului minoritar al premierului Michel Barnier. Președintele Emmanuel Macron trebuie să caute acum un nou premier.
Războiul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei se transformă într-o amenințare pentru țările occidentale prin Coreea de Nord.
Japonia a făcut un pas uriaș spre o premieră: Ar putea vinde un sistem de armament major unei alte țări. E vorba de fregatele multifuncționale din clasa Mogami.
Alianța Nord-Atlantică trebuie să-și reevalueze relația cu Rusia, spune ministrul de externe Ian Lipavski.
Consilierii președintelui ales al SUA, Donald Trump, propun planuri pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care includ cedarea unor părți din teritoriu Rusiei și încetarea posibilității de aderare a Ucrainei la NATO, potrivit unei analize Reuters.
Apărarea colectivă a NATO nu ar trebui sacrificată sau pusă în pericol pentru nicio ţară terţă, a declarat miercuri ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, la Bruxelles, după o reuniune a omologilor săi din statele membre ale Alianţei, transmite MTI.
O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter al armatei germane în Marea Baltică, relatează ziarul german Bild.
Palianîția dezvoltat recent de Ucraina, un hibrid de armă rezultată în urma combinării între o rachetă şi o dronă, a intrat în producția de serie, a scris ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, într-un editorial de presa din 4 decembrie.
Ucraina trebuie să decidă asupra mobilizării de noi soldaţi pentru a face faţă războiului cu Rusia, a declarat miercuri secretarul american de stat Antony Blinken, potrivit Agerpres și Reuters.
Luni, 2 decembrie, un avion rusesc de pasageri Il-62 (RA-8656), care ar aparține companiei ruse Aeroflot, ar fi fost văzut în spațiul aerian ucrainean, în apropiere de Nipru. Această informație a fost prezentată de jurnaliștii de la Telegraf, care au urmărit avionul folosind aplicația Flightradar24. Dacă se confirmă, aceasta ar fi a treia astfel de apariție în ultimele zile, ridicând semne de întrebare cu privire la scopul și traiectoria aeronavei.
Primul avion F-35A al Forțelor Aeriene Poloneze, denumit AZ-02 și purtând seria de construcție 3502, a marcat o etapă importantă prin efectuarea cu succes a primului său zbor de testare la 2 decembrie 2024. Zborul a avut loc la uzina Lockheed Martin din Texas.
Militanții au preluat controlul unor părți ale teritoriului din Siria, reînviind războiul civil care a rămas latent de ani de zile. Ofensiva surpriză din nord-vestul Siriei este condusă de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), una dintre cele mai mari grupări militante care se opun guvernului președintelui Bashar al-Assad.
Evenimentele din Orientul Mijlociu și Africa au arătat că armata rusă este slăbită de o serie de provocări pe mai multe continente, amenințându-i în special resursele navale, potrivit fostului comandantului armatei americane în Europa, Mark Hertling. SUA și aliații lor ar trebui să folosească acest lucru pentru a pune presiune pe liderul rus, a declarat fostul comandant pentru CNN.
Ucraina are nevoie de garanții de securitate credibile și de o pace justă, a declarat ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, marți, la Bruxelles, în timpul unei reuniuni a miniștrilor de Externe ai NATO, relatează Reuters. Oficialul german a avertizat împotriva impunerii unui conflict înghețat în Ucraina, în locul unei păci juste și a adăugat că oficialii de la Kiev ar trebui să decidă când să înceapă negocierile cu Rusia.
Ministerul sudanez al Apărării a acuzat Emiratele Arabe Unite că furnizează Forțelor de Sprijin Rapid (RSF - o grupare paramilitară creată în 2013 care reunește mai multe miliții și care are ca scop declarat lupta împotriva rebelilor din regiunea Darfur a Sudanului) drone avansate cu rază lungă de acțiune echipate cu rachete ghidate.
Excelența Sa Adrian Zuckerman vine, miercuri, 4 decembrie, de la ora 14:00, LIVE la DCNews, DCNewsTV și DefenseRomânia, ca invitat al analistului politic Bogdan Chirieac.
Forțele ruse susțin că Ucraina a utilizat un nou tip de dronă kamikaze în recentele atacuri aeriene, după ce resturile unei astfel de drone au fost prezentate într-o informare publicată de mass-media rusă care sugera că ar putea fi un model care nu a mai fost văzut anterior, dezvoltat special pentru forțele ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 03.12.2024, că, în conformitate cu Planul de pregătire pentru luptă al Forțelor Armate ale Federației Ruse, în estul Mării Mediterane, au fost executate exerciții comune ale Forțelor Navale și Forțelor Aerocosmice, care au inclus lansări de rachete de mare precizie.
Kremlinul vrea să arate tuturor că este foarte determinat să continue războiul din Ucraina și, duce ce recent Vladimir Putin a aprobat alocarea pentru apărare a peste 30% din bugetul național, Ministerul rus al Apărării anunță că intenționează să desfășoare încă 300.000 de militari în Ucraina, după finalizarea unui “amplu program de pregătire militară”.
O Românie modernă, independentă și sigură este posibilă doar dacă rămânem cu fața către Vest. Acțiunile Rusiei nu lasă loc de dubii - Moscova clamează pacea și atacă state precum Georgia și Ucraina, inventând pretexte demne de Germania anilor 30. Singura pavăză credibilă rămâne Alianța Nord Atlantică.
Toți cei care strigă acum că ”NATO ne bagă în război” trebuie să se uite că, până una-alta, prietenia cu Rusia te bagă în război (a se vedea exemplul Coreei de Nord care își dovedește loialitatea față de Rusia, trimițănd militari să lupte împotriva Ucrainei).
TikTok a fost acuzat că a avut un rol semnificativ în influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România.
Cel mai bun avion de luptă din istoria SUA e un subiect foarte subiectiv. Azi F-35 e un avion de neegalat, dar majoritatea experților consideră că F-22 Raptor, din perspectiva luptelor aeriene, ar fi cel mai bun din lume. Nu însă toți experții.
Potrivit lui Yoon Suk Yeol, măsura este esenţială pentru apărarea ordinii constituţionale a ţării.
Evaluările occidentale spun că moneda rusă e grav afectată de efortul de război, dar la Kremlin auzim o perspectivă complet diferită.
Baza Forțelor Navale ruse de la Tartus din Siria este crucială pentru sprijinul acordat regimului Assad și ambițiilor sale pe scena mondială. Schimbarea dramatică a liniilor frontului din Siria pune acum baza în pericol. Există indicii că Rusia și-ar fi evacuat navele militare.
Estonienii sunt hotărâți să nu mai revină în lagărul URSS și pregătesc măsuri radicale de apărare, precum distrugerea propriilor orașe și obiectivelor de infrastructură critică, în cazul în care Armata rusă va înainta pe teritoriul său.
A doua escadrilă de F-16 a României prinde contur. În cadrul paradei militare care a avut loc pe data de 1 Decembrie în Capitala României, pentru prima dată avioane F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, au survolat Bucureștiul.
Demonstraţiile masive din Georgia sunt rezultatul unei fraude electorale masive, urmată de o încercare a celor de la guvernare de a folosi aceste alegeri falsificate pentru a deturna atenţia de la Uniunea Europeană, a scris marţi pe X preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, făcând o paralelă cu situaţia din România, unde au avut loc cele mai recente alegeri din regiune, precum şi cu cele din Republica Moldova.
Miniștrii de externe ai NATO se întâlnesc la sediul NATO de la Bruxelles marți și miercuri (3-4 decembrie 2024). La reuniune va participa și ministrul român de externe, Luminița Odobescu.
Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a raportat că Rusia a lansat cel puțin 70 de rachete balistice nord-coreene KN-23 asupra Ucrainei de la începutul invaziei.
Înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai NATO din 3-4 decembrie, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat că este nevoie de mai mult sprijin pentru Ucraina. O reuniune separată a Consiliului NATO-Ucraina va avea loc, de asemenea, la Bruxelles, cu participarea ministrului ucrainean de externe, Andri Sibiga.