Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Polonia reacționează la atacurile rusești cu drone și rachete, care vizează ținte din vestul Ucrainei (în apropierea frontierei comune), la fel ca și România în cazul loviturilor armatei ruse asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO

Astfel, în dimineața zilei de sâmbătă (01.02.2025), Comandamentul Operațional al Forțelor Armate ale Poloniei a anunțat că forțe și mijloace aparținând apărării antiaeriene și cercetării prin radiolocație au fost puse în stare ridicată de pregătire pentru luptă, pe fondul alertelor aeriene anunțate în Ucraina.

Acest lucru a inclus și ridicarea în aer a unor avioane de vânătoare poloneze și aliate.

“În conformitate cu procedurile actuale, Comandamentul Operațional al Forțelor Armate a folosit toate forțele și mijloacele disponibile, perechile de luptă de serviciu au fost ridicate în aer, iar sistemele de apărare aeriană și de cercetare radar de la sol au fost aduse la cel mai înalt grad de pregătire”, au informat oficialii militari polonezi pe rețelele de socializare.

Potrivit acestora, măsurile au fost luate în legătură cu “atacul Federației Ruse, care lovește ținte situate inclusiv în vestul Ucrainei”. De asemenea, s-a raportat că aviația poloneză și aliată “a început să opereze” în spațiul aerian polonez.

“Comandamentul Operațional al Forțelor Armate monitorizează situația actuală, iar forțele și mijloacele subordonate acestuia rămân pe deplin pregătite pentru un răspuns imediat”, s-a mai precizat în mesajele reprezentanților polonezi.

Ulterior, în jurul prânzului, oficialii polonezi au anunțat că forțele de apărare aeriană ale țării, aviația poloneză și din cadrul NATO au revenit la serviciul regulat.

“Operarea aviației poloneze și aliate în spațiul nostru aerian a fost finalizată datorită încetării atacurilor aeriene cu rază lungă de acțiune ale Federației Ruse asupra Ucrainei. Mulțumim NATO pentru sprijinul aliaților”, au menționat oficialii Comandamentului Operațional polonez.

Aceștia au notat că “sistemele de apărare aeriană și de cercetare radar de la sol au revenit la activitățile operaționale standard”. Din mesajele postate pe rețelele de socializare a rezultat că “nu au fost înregistrate încălcări ale spațiului aerian polonez”.

 

Rusia a lansat un atac de amploare asupra Ucrainei

 

Presa rusă a confirmat că, în timpul nopții și al dimineții, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un atac masiv cu drone și rachete asupra țintelor din teritoriile controlate de regimul de la Kiev. Surse rusești au preluat știri de pe canalele de monitorizare ucrainene, care au informat că în aer s-au aflat șase bombardiere strategice Tu-95MS, patru bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, precum și mai multe avioane de vânătoare Su-57.

Este demn de remarcat faptul că armata rusă a început să atace facilitățile militare din Ucraina noaptea, când dronele Geran-2 (de tip Shahed) au lovit o serie de regiuni. În special, au fost atacate ținte din Kiev, după care a fost lansat și un atac cu rachete asupra țintelor din capitala ucraineană.

În jurul orei trei dimineața, au început să sosească rapoarte despre lovirea singurei fabrici de procesare a gazelor Shebelynka din regiunea Harkov din Ucraina. Mai aproape de dimineață, explozii au început să se audă și în Poltava, Balakliya și Harkov, precum și pe aerodromul Starokonstantiniv din regiunea Hmelnițki.

Ulterior, în jurul orei opt dimineața, explozii repetate au fost semnalate în Poltava, în urma cărora o parte a regiunii a rămas fără energie electrică. Loviturile au vizat și aerodromul Mirgorod.

După aceea, o nouă serie de explozii au tunat în Harkov și Balakliya și au fost primite rapoarte din regiunea Hmelnițki despre atacul în curs de desfășurare asupra aerodromului Starokonstantiniv. Doar că de data aceasta, aerodromul a fost lovit de vehicule aeriene fără pilot Geran-2.

Experți militari ruși au remarcat asemănarea atacului de sâmbătă cu cel care a fost efectuat în cursul lunii ianuarie. Atunci, ca și astăzi, au fost implicate și avioane de luptă Su-57 de generația a cincea, care au distrus obiective ale sistemului ucrainean de apărare antiaeriană.

Într-un mesaj postat pe Telegram, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Ucrainei au informat că, “în noaptea de 01 februarie 2025, ocupanții ruși au efectuat o lovitură combinată asupra Ucrainei cu diferite tipuri de rachete aeriene și terestre, precum și UAV-uri de atac de tip Shahed și alte tipuri de drone simulatoare”.

În total, trupele radiotehnice ale Forțelor Aeriene din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei au detectat și urmărit 165 de ținte aeriene inamice, între care:

- șapte rachete balistice Iskander-M/KN-23, lansate din Crimeea și regiunea Voronej;

- șapte rachete de croazieră Iskander-K, lansate din Crimeea și regiunea Donețk;  

- opt rachete de croazieră Kh-22/32, lansate de la bordul aeronavelor Tu-22M3;

- opt rachete de croazieră Kh-101/Kh-55, lansate de bombardiere strategice Tu-95MS;

- 10 rachete de aviație dirijate Kh-59/Kh-69, lansate de aeronave tactice din regiunea Voronej;

- două rachete de aviație dirijate Kh-31P, lansate din Marea Neagră;

- 123 de drone de atac Shahed și de alte tipuri, lansate din Kursk, Orel, Millerovo, Bryansk, Primorsko-Akhtarsk și Crimeea.

Potrivit oficialilor militari ucraineni, în respingerea atacului aerian inamic au fost implicate unități de rachete antiaeriene, echipamente de război electronic și grupuri mobile de foc ale Forțelor Armate ale Ucrainei. 

Conform datelor preliminare, 56 de drone de atac Shahed și de alte tipuri au fost doborâte, iar alte 61 de UAV-uri nu și-au atins ținta (pierdute în locație).

O parte dintre rachetele de croazieră inamice au fost distruse de apărarea antiaeriană. De asemenea, altele, din cauza opoziției active din partea Forțelor Armate ucrainene, nu și-au atins țintele.

Cu toate acestea, au existat și lovituri reușite, în special cu rachetele care se apropie de țintă de-a lungul unei traiectorii balistice.

În urma atacului rusesc cu drone și rachete, au fost lovite și obiective civile și de infrastructură critică. Potrivit oficialilor ucraineni, “racheta Kh-22 care a lovit o clădire rezidențială din Poltava și atacarea cu o rachetă balistică a centrului istoric din Odesa sunt încă o dovadă a barbarității și terorismului conducerii ruse”.

De asemenea, în noaptea de 01 februarie, inamicul a atacat întreprinderile și instalațiile ucrainene ale infrastructurii energetice din regiunile Zaporijie, Odesa, Sumi, Harkov, Hmelnițki și Kiev.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Bătrânul transportor blindat american de 60 de ani triumfă în Ucraina
Rachetele ATACMS ucrainene ar fi lovit o mare uzină rusă aflată în prima liniei a importanţei strategice (Foto/Video): Ministerul rus al Apărării confirmă atacul asupra regiunii Bryansk
Partizanii ucraineni din Mișcarea Atesh susțin că forţele ruse consolidează sistemul de apărare aeriană din Crimeea (Foto)
Coreea de Nord a pierdut deja un sfert dintre militarii desfășurați în Rusia: Surse sud-coreene susțin că peste 300 de soldați au fost uciși, iar alți 2.700 răniți
Nu era țintă ucraineană. Un “friendly fire” ruso - nord-coreean spune multe despre nivelul și calitatea cooperării militare dintre cele două părți (Video)
Situaţiile disperate, cer măsuri disperate: Ca un tanc M1A1 Abrams să nu ajungă în mâinile ruşilor, ucrainenii l-au distrus cu o dronă (Video)
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
Ucraina confirmă că a reușit să captureze doi soldați nord-coreeni care sunt acum interogați de serviciile ucrainene
Rezistența Ucrainei timp de trei ani, prin cifre care siderează: Rusia a lansat 51.000 de bombe de aviație de la începutul invaziei pe scară largă
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Un ultim apel la Washington. Zelenski a discutat cu Biden înainte ca acesta din urmă să preda puterea către Trump
Israelul nu crede în noua conducere siriană și dorește o zonă de control în Siria cu o adâncime de 60 km
Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Marea Britanie va conduce o coaliție internațională ce va furniza Ucrainei 30.000 de drone
Trump vrea să rezolve războiul din Ucraina în 100 de zile de la inaugurare: Astăzi, o victorie a Rusiei în Ucraina înseamnă aproape sigur război pentru Taiwan mâine
Președintele Azerbaidjanului numește Armenia „stat fascist, amenințare la adresa regiunii”
Trump dă Hamas un ultimatum: Dacă toți ostaticii israelieni nu sunt eliberați din Gaza până pe 20 ianuarie se va dezlănțui iadul asupra Orientului
Ucrainenii au paralizat Brigada 810 Infanterie Marină a Rusiei, a cărui PC a fost lovit chiar pe teritoriul rus. Sunt încă multe semne de întrebare asupra noii ofensive din Kursk
Cele 4 cauze pentru care dronele ucrainene nu pot lovi capitala Rusiei la fel de eficient cum lovesc „shahedurile” ruse Kievul
Ucraina atacă din nou teritoriul rus cu tancuri britanice Challenger 2. Câte Challenger au fost livrate și câte a reușit Rusia să distrugă
În sfârșit rușii pun la treabă noile sisteme S-500 despre care spun că pot doborî F-35. Dar S-500 au și slăbiciuni pe care Ucraina le știe
Zelenski e dispus să negocieze încetarea focului, dar întâi cu Trump. Apoi cu UE și abia în ultimă instanță cu ocupantul rus
Germania pregătește expulzarea sirienilor problematici și încurajează repatrierea voluntară
Noua ofensivă a Ucrainei de la Kursk se desfășoară pe cel puțin trei direcții. Informații puține, semn că ucrainenii desfășoară acolo operațiuni importante
Armata rusă a anunțat că a capturat localitatea Kurakhove din Ucraina
Garanțiile pentru Ucraina vor fi eficiente doar cu implicarea SUA, declară Kievul. Administrația Trump ar putea încerca să convoace rapid o conferință privind Ucraina
În Siria contiuă confruntările sângeroase între forţele kurde şi facţiunile sprijinite de Turcia
Rușii iar au fost luați prin surprindere: Armata ucraineană a declanșat o nouă ofensivă în regiunea Kursk
Rusia a pierdut în 2024 peste 4.000 de tancuri și blindate. Câte tancuri „noi” au primit rușii în 2024?
Sudul Rusiei, lovit de un atac cu drone la scară largă. În Kursk, Forțele ucrainene spun că și-au surprins inamicul

Ştiri Recomandate

Grecia e foc și pară pe Franța: Turcia primește rachete aer-aer Meteor la „pachet” cu Eurofighter. Avantajul, avioanelor Rafale ale Greciei, anulat?
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Rusia primește o lovitură în Transnistria: Banii europeni, folosiți pentru achiziția de energie pe ambele maluri ale Nistrului. Cu cât s-au scumpit gazele și electricitatea la vecinii moldoveni
Suedezii au anunțat că au trimis primul lor satelit de comunicații militare în spațiu, anul trecut
UE investește peste 1,2 miliarde euro în infrastructura energetică transfrontalieră. România nu are niciun proiect eligibil
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
Moment istoric pentru estul Mării Mediterane: Navele de luptă rusești au plecat din Siria
Echipa Musk blochează terminalele unor funcționari din aparatul de stat. Departamentul de Justiție va concedia procurori și agenți FBI
Trump anunță turbulențe pentru Europa, care nu scapă de ce îi era frică: SUA vor impune taxe vamale produselor europene
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
Ucraina are „ochi de rechin” în cer. Dronele și artileria ucrainene vor deveni și mai letale, fiind coordonate de noile UAV-uri SHARK-M cu rază de 180 km
Dacă țările BRICS își creează propria monedă, le voi impune tarife 100%, a promis Trump
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
”Îngrijorări privind securitatea”. Marina SUA interzice utilizarea aplicației chineze DeepSeek. Italia a blocat descărcarea, iar alte state pregătesc măsuri similare
Înainte de „bătălia pentru România”, mașina de luptă a infanteriei ASCOD câștigă un contract important în Europa. Licitația la noi va fi foarte strânsă
Armata rusă
EXCLUSIV
Cum ar putea arăta viitoarea strategie a Occidentului în raport cu Rusia: Aceasta trebui descurajată militar pentru încă 40 de ani, iar Ucraina trebuie consolidată
China își etalează iar puterea militară: Simularea unei blocade a Taiwanului urmărește să descurajeze o intervenție a SUA?
Pentagonul chinez. Chinar ar putea construi un centru de comandă militară de 10 ori mai mare decât Pentagonul american
Moment istoric pentru apărare antirachetă a SUA: Compania Lockheed Martin livrează cel de-al 900-lea interceptor THAAD
Forțele Aeriene ale SUA desfășoară avioane F-16 în Groenlanda în cadrul unui exercițiu de pregătire pentru zona arctică: Interesul lui Trump de a cumpăra Groenlanda „nu este o glumă”
Polonia își înarmează avioanele F-35 cu rachete antiradar de ultimă generație: Prima țară din regiune care cumpără rachete AGM-88G
Rusia se înarmează după denunțarea Tratatului INF: Producție de serie pentru noile rachete Iskander, în versiune cu rază de acțiune de 1.000 km
”Moldova are mare nevoie de sprijin militar”. Și Chișinăul se află pe lista Suediei, care anunță că va dona Republicii Moldova lansatoare portabile antitanc AT-4
Profesorul Ștefan Ciochinaru analizează la DefenseRomania harta revizionistă propusă de Rusia pentru împărțirea Ucrainei, o Cutie a Pandorei foarte periculoasă și utilizată pentru a destabiliza Europa
EXCLUSIV
Rusia deschide Cutia Pandorei în cel mai periculos moment pentru Europa după 1945: Împărțirea Ucrainei | Prof. Ștefan Ciochinaru vine la Obiectiv EuroAtlantic
Moment istoric: România are de azi completă a doua escadrilă de F-16: Escadrila 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
Sisteme S300/S-400 și hangare fortificate. Rușii suplimentează apărarea bazelor aeriene din apropierea frontului din Ucraina
Suedia anunță un sprijin militar record pentru Ucraina și donează aproape 2.000 de rachete și lansatoare antitanc
Deși bate vântul puternic în rândul țărilor care vor Su-57, după 15 ani rușii anunță mărirea producției a ceea ce ei numesc „generația a 5-a”
O apărare antiaeriană impenetrabilă? „Coș de cumpărături” impresionant pentru Franța: Printre altele lansatoare VL MICA NG, sisteme de apărare DSA sau anti-dronă LAD
Relațiile dintre Bratislava și Kiev ating un nou nivel de degradare. Ambasadorul Slovaciei, convocat la MAE ucrainean
pixel