SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
Directorul Serviciului de Informații Externe din Rusia SVR(), Serghei Narîșkin, a acuzat Polonia și statele baltice că ”zăngănesc armele”.
Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a declarat că în cazul unui conflict între Rusia și NATO, țările baltice și Polonia ar fi primele care vor avea de suferit.
Potrivit agenției de presă BELTA, această declarație a fost făcută după întâlnirea sa cu dictatorul Belarusului Alexander Lukașenko. Narîșkin a acuzat aceste țări de „deosebit de agresivitate” și că ”zăngănesc armele”.
„Ar trebui să înțeleagă (deși nu înțeleg încă) că în cazul unei agresiuni a Alianței Nord-Atlantice împotriva Statului Unirii, cu siguranță se vor produce pagube întregului bloc NATO, dar într-o măsură mai mare, primii care suferă sunt purtătorii unor astfel de idei, purtători printre cercurile politice ale Poloniei și ale țărilor baltice”.
Pe principiul agresorului care se apără spunând ”s-a înfipt în cuțitul meu de 10 ori”, Narîșkin acuză statele NATO de agresivitate doar pentru că acestea își apără teritoriul prin amplasarea de mine antitanc
NATO se pregătește pentru un posibil război, Alianța vrea să fie pregătită pentru un posibil atac al Rusiei, iar țările membre își consolidează capacitățile de apărare și desfășoară exerciții la scară largă.
Directorii de armament, la semnarea acordului pentru achiziția mine antitanc DM22: generalul-maior Andis Dilans din Letonia, viceamiralul Carsten Stawitzki din Germania și Rolf Kjos din Norvegia (din stânga) / Foto: Ministerul Federal al Apărării
Asta deranjează Rusia, care și-ar dori o Europă neutră și dezarmată până la Lisabona.
Polonia a mers atât de departe încât și-a anunțat planurile de a instala aproximativ 2 milioane de mine antitanc de-a lungul granițelor cu Belarus și regiunea Kaliningrad și „și-ar dori foarte mult, se așteaptă și speră să primească arme nucleare de la americani”, a menționat el.
Narîșkin este deranjat foarte mult de minele antitanc amplasate pe teritoriul NATO, iar asta e greu de înțeles, dacă Rusia nu este interesată să invadeze alte state și dorește pacea, așa cum susține de peste 3 ani.
Amintim că Germania, Letonia și Norvegia au semnat un acord de cooperare pentru achiziționarea în comun de mine antitanc ghidate DM 22.
Potrivit publicației Bundeswahr, producătorul TDW (o filială a MBDA Deutschland GmbH) deschide în prezent o nouă linie de producție pentru a extinde producția. Livrările de mine antitanc ghidate către armata germană și cei doi membri NATO sunt planificate să înceapă în 2027.
Mina antitanc DM 22

Cu o greutate de aproximativ 10 kg, din care aproximativ 1,5 kg este focosul, principiul de funcționare se bazează pe o sarcină în formă de tandem. Sistemul de arme este capabil să angajeze tancuri de luptă echipate cu blindaj reactiv la o distanță de 40 până la 60 de metri.
Mina antitanc este reutilizabilă dacă nu este declanșată și poate fi desfășurată în câteva minute și recuperată din nou dacă este necesar.
Spre deosebire de minele antitanc convenționale, sistemul poate acționa împotriva tancurilor și vehiculelor blindate fără ca acestea să fie nevoite să atingă mina. Mina direcțională antitanc este plasată pe un trepied și este aliniată astfel încât orice vehicul de luptă care trece prin apropiere să poată fi angajat, iar declanșarea se realizează prin fibră optică. Dacă fibra este întreruptă, focosul se declanșează automat și lovește vehiculul.
Rusia va ataca, dacă Alianța Nord Atlantică dă dovadă de slăbiciune
Potrivit mai multor instituții de presă și agenții de informații occidentale, NATO are la dispoziție câțiva ani pentru a se pregăti pentru amenințare.
Ministerul danez al Apărării a evidențiat posibile scenarii și timpul necesar pentru ca Kremlinul să se pregătească pentru un nou război.
Șeful armatei Germaniei a declarat zilele trecute că principalul său obiectiv este să își pregătească țara pentru un posibil atac al Rusiei, care va veni în maxim 4 ani.
De asemenea, generalul Gheorghiță Vlad, Șeful Statului Major al Apărării, a avertizat, într-un interviu difuzat de Pro TV, că Rusia ar putea oricând să testeze dacă aliații NATO sunt pregătiți să acționeze în baza articolului 5.
”În următoarele 6 luni, 2 sau chiar 4 ani”, Rusia ar putea oricând încerca să „verifice” solidaritatea NATO, punând la încercare aplicarea Articolului 5 al Tratatului Atlanticului de Nord
Citește și: Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News