Nervozitate la Moscova: Putin spune că Rusia are probleme. Diaconescu: Numirea lui Gherasimov ar putea să anunțe o chestiune mult mai gravă
Ministerul britanic al Apărării consideră numirea noului comandant al „operațiunii speciale” ruse , în persoana șefului Statului Major General Valery Gherasimov, un „eveniment semnificativ” în abordarea lui Putin asupra managementului războiului.
Valeri Gherasimov, șeful Statului Major al Rusiei. Foto: Ministerul rus al Apărării
Valery Gherasimov îl va înlocui pe Serghei Surovikin, care a fost în această funcție doar trei luni.
Înlocuirea comandamentului forțelor de ocupație ruse indică„ o schimbare semnificative de abordare a președintelui rus Putin în ceea ce privește gestionarea războiului” și „o recunoaștere clară a faptului că campania nu îndeplinește obiectivele strategice ale Rusiei”, se arată într-o postare a Structurii de informații a Ministerului britanic al apărării.
Diaconescu: Reorientarea către Gherasimov este un semnal foarte îngrijorător
O părere similară a venit ieri seară și din partea fostului ministru român de externe Cristian Diaconescu, care vede schimbarea de la vârful conducerii militare ruse din Ucraina ca fiind un semnal extrem de îngrijorător.
Prigojin și oamenii din jurul său nu sunt capabili să obțină victorii militare strategice și tactice pentru Rusia, remarcă Diaconescu.
Președintele Putin s-ar putea să-și joace una din ultimele cărți în invazia din Ucraina și nu își permite riscul de a eșua ca în ofensiva precedentă.
Vladimir Putin, la parada de 9 mai
Diaconescu este de părere că reorientarea lui Putin către Gherasimov este un semnal foarte îngrijorător transmis de Kremlin.
”Când își anunță o așa-zisă vulnerabilitate, președintele Putin transmite mesajul că va rezolva această vulnerabilitate.
Se discută tot mai insistent despre un eventual moment militar spre Kiev, despre o ofensivă în sud-est, despre securizarea celor patru regiuni anexate. Pe o logică simplă, cu cine poți face asta? Nu poți cu așa-ziși militari care știu doar să inspire teamă și să tragă în blocuri. Nu-ți trebuie mare pregătire militare pentru o astfel de acțiune.
Dar dacă te gândești la o a doua ofensivă și nu-ți permiți politic să mai ai rezultatul primei ofensive, evident, prima orientare este spre militarii de carieră.
S-ar putea ca semnalul transmis de președintele Putin să anunțe o chestiune mult mai gravă și o profesionalizare a unei noi ofensive”, arăta Diaconescu, la Digi24.
ISW - Două motive pentru numirea lui Gherasimov
ISW a explicat că una dintre explicații este că, în acest fel, președintele rus Vladimir Putin ar dori să slăbească puterea forțelor de securitate (reprezentate de proprietarul Wagner, Yevgheni Prigojin), deoarece favoritul lor era Serghei Surovikin.
Al doilea motiv este încercarea lui Putin de a îmbunătăți managementul operațiunilor rusești pentru ostilitățile decisive din 2023, astfel încât Armata să obțină victorii militare strategice și tactice.
Decizia lui Putin de a anunța schimbarea, spun analiștii, indică faptul că Kremlinul vede numirea lui Gherasimov ca o schimbare majoră – atât în desfășurarea efectivă a războiului, cât și în rolul oficial al Ministerului rus al Apărării.
Citește și: Şeful Statului Major General al armatei ruse, Valeri Gherasimov, noul comandant al trupelor ruse desfăşurate în Ucraina
Este puțin probabil ca Gherasimov să reușească să „reînvie” și să îmbunătățească rapid rezultatele armatei ruse în Ucraina și să ”se ridice la înălțimea așteptărilor nerealiste ale lui Putin cu privire la munca sa”, spun analiștii.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News