Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Netanyahu a rostit de 17 ori „Iranul e inamicul tuturor” înainte de a apăsa butonul. Dar cum lupți cu o idee? Căci în Gaza crește următoarea generație de teroriști
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Orientul Mijlociu e foarte dificil de înțeles. Plin de capcane și stereotipuri geopolitice, Orientul stă azi pe un butoi de pulbere în contextul războiului dintre Israel și grupările teroriste proxy ale Iranului. Însă quo vadis ? Încotro se îndreaptă Orientul, aflat pe valul războiului din Gaza și a cauzei palestiniene atât de disputate deja de decenii, pe care s-au urcat toți, din perspectiva unor câștiguri ideologice sau politice. Dar până în prezent nimeni din punct de vedere militar.
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook
EXCLUSIV
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook

Cu două doctorate axate pe Iran și un background activ pe situația din Orient, Ioana Bercean, unul din cei mai buni experți pe Middle East, a fost invitata lui Tudor Curtifan în podcastul Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania. Subiectul a fost desigur situația actuală din Orient după lichidările chirurgicale ale Israelului din Beirut și Teheran când au fost uciși terorișii Faud Shukr, alias Hajj Muhassin mâna dreaptă a liderului Hassan Nasrallah (Hezbollah) în Liban și celebrul Ismail Haniyeh (liderul politic numărul 1 al Hamas), ucis după ce a părăsit pentru scurt timp Qatarul și se afla în vizită la Teheran la ceremonia de învestire în funcție a noului președinte iranian Masoud Pezeshkian. 

 

Cum lupți cu o idee? Gruparea teroristă Hamas poate fi, și va fi învinsă militar, dar poate fi învinsă ideologic? Aceasta e marea provocare a Israelului

 

2. Fâșia Gaza... (1-israel-razboi-gaza_96096100.jpg)

Fâșia Gaza în timpul campaniei Israelului de demantelare a grupării teroriste Hamas. Foto: Agerpres

Hamas a preluat puterea în Fâșia Gaza în 2006 după retragerea trupelor israeliene în urma unor alegeri libere. De atunci a condus autoritar Gaza pe care a transformat-o într-o fortăreață teroristă împotriva Israelului. 

Masacrul de nedescris din 7 octombrie 2023 a dus inevitabil la intervenția militară a IDF în Gaza cu obiectivul clar de eliberare a ostaticilor și demantelarea definitivă a Hamas. Israelul a ucis majoritatea liderilor Hamas, atât în Gaza, cât și în exil. De la Mohammed Deif, liderul militar al Hamas, lichidat în aceste zile, până la atât de celebrul Ismail  Haniyeh, șeful politic miliardar al Hamas care trăia în Qatar. Yahya Sinwar, aflat în Gaza, e printre ultimii lideri ai Hamas care se află în viață. Încă. 

Dar campania din Gaza a avut efecte devastoatoare și pentru populația civilă. 

În ciuda faptului că Hamas anunță cifre exagerate ale victimelor și, așa cum a subliniat IDF în nenumărate rânduri, teroriștii luptă în haine civile iar cele 24 de batalioane ale Hamas eliminate de IDF sunt trecute la „victime civile”, nu poate fi negat faptul că există drame majore în Gaza iar civilii sunt afectați. E o realitate cruntă a războiului. 

Având în vedere că Hamas e la putere de 17 ani propagând violent ideologia fundamentalistă, azi copiii de 17 ani sunt prima generație îndoctrinată complet în Gaza. Iar Ioana Bercean subliniază că dramele de azi, ce nu pot fi negate, plantează acum când noi dezbatem, sămânța viitoarei generații de lideri fundamentaliști, dar și lideri moderați care înțeleg că pacea poate fi obținută doar din dialog. Ce trebuie subliniat e că e teribil de greu de luptat cu o idee. 

Gruparea Hamas va fi învinsă militar, dar cum învingi ideologia fundamentalistă? Iar ocupația militară nu e o soluție, ci va accelera înlocuirea actualilor lideri teroriști cu o altă generație de lideri ce cresc sub ochii noștri în Gaza.

„Circumstanțele contruiesc viitoarea ideologie”, arată Ioana Bercean.

 

Ioana Bercean: Înainte de eliminarea lui Haniyeh, premierul Netanyahu a rostit de 17 ori în Congresul american că „Iranul e inamicul nostru, dar și al vostru”. Dar a fost  Acordul de la Beijing în plin război civil palestinian 

 

3. Benjamin N... (benjamin_netanyahu_drapel_80915500.jpg)

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului

Eliminarea liderului Hamas Ismail Haniyeh nu s-a întâmplat de azi pe mâine. Netanyahu a rostit de 17 ori în Congresul american că „Iranul e inamicul nostru, dar și al vostru”, amintește Ioana Bercean care subliniază că a mai existat un eveniment important înainte de lichidarea lui Haniyeh: Acordul dintre palestinieni, aflați în conflict deschis. Mai exact acordul semnat în China de Hamas și Autoritatea Palestiniană (Fatah), care conduce în Cisiordania.

„Această eliminare a lui Ismail Haniyeh nu s-a întâmplat de azi pe mâine. Ea vine după noul discurs al premierului israelian Benjamin Netanyahu în Congresul american unde a rostit de 17 ori că Iranul este inamicul nostru, dar și al vostru. Mereu trebuie să ai un construct discursiv în care să îți construiești inamicul. Iar aici nici nu e foarte greu căci inamicul propriu zis chiar se poziționează ca atare. Dar această eliminare vine după discursul premierului Netanyahu în Congresul american, dar și după ce diplomații din China i-au pus la aceeași masă pe liderii politici din Hamas și Fatah, ceea ce nu a mai făcut nimeni de foarte multă vreme”, punctează expertul.

Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania s-a întrebat, citându-l pe E.S. Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, dacă nu cumva așa-zisa „pace din China” e mai mult o perdea de fum, în contextul în care războiul civil dintre palestinieni Hamas (Fâșia Gaza) și Fatah (Cisiordania) pare imposibil de mediat.

„Săptămâna trecută l-am avut invitat aici (n.r. - în studiourile DC Media Group) pe Excelența Sa Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, care e pe final de mandat, un ambasador excelent. El a discutat și despre acest acord semnat de palestinieni în China și spunea că într-un fel palestinienii îi iau peste picior pe chinezi pentru că niciodată nu poate exista o pace reală între cele două grupări palestiniene, indiferent de ce acorduri s-ar semna.

Sunt cazuri cunoscute, inclusiv de mine când am fost în Israel, în care lideri ai Autorității Palestiniene (Fatah) sunt efectiv executați dacă intră în Gaza. Iar acest lucru nu se întâmplă de ieri, sau după 7 octombrie. Ci de foarte mulți ani. Fatah pierde teren în Cisiordania iar amânarea alegerilor în West Bank are legătură cu faptul că Hamas le-ar fi câștigat. Fatah e în cel mai greu moment al existenței sale de după 1994 și e și într-o criză uriașă de lidership, Mahmoud Abbas fiind foarte bătrân”, a subliniat Curtifan.

Excelența Sa cunoaște mult mai bine ce se întâmplă acolo, are alte informații. Sunt de acord cu dânsul, ar fi greu să nu, are cunoștiința empirică factuală, face parte din structuri ce înțeleg mult mai bine lucrurile. Dar acordul a fost o lovitură de imagine pentru China. Dacă ne întoarcem însă către partea israeliană, premierul Netanyahu și-a câștigat primul mandat din 1996, spunând că nu va accepta niciodată soluția celor două state, s-a opus Acordurilor de la Oslo, iar mai apoi a adoptat o poziție de balansare căci intrase în negocieri cu SUA iar presiunea a fost foarte mare din partea administrațiilor Clinton și Bush. Relaționarea dintre premierul Netanyahu și administrațiile democrate a fost foarte tensionată”, a completat Ioana Bercean.

 

„Dacă sun la Ramallah (Cisiordania) pentru cauza palestiniană cu cine vorbesc? În Cisiordania cu Abbas sau în Gaza cu Sinwar?”

 

4. Operațiune... (israel-gaza-idf-hamas_82215200.jpg)

Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF

Ioana Bercean l-a citat pe emblematicul Henry Kissinger, încercând să explice de ce e atât de greu de implementat soluția celor două state, nu doar din cauza faptului că în Israel conducerea politică o refuză, dar și din perspectiva rupturii totale dintre palestinieni care se află în conflict deschis. Cu alte cuvinte dacă suni la Ramallah pentru a discuta cauza palestiniană cu cine vorbești? Cu conducerea din Cisiordania sau cu cea din Gaza?

„În momentul în care în Gaza au fost alegeri a fost un reprezentat al Fatah (Autoritatea Palestiniană) care câștigase o poziție în noul Guvern Hamas și i se oferise și un birou de ministru.

Rivalitatea dintre Hamas și Fatah e o critică foarte importantă în coagularea palestinienilor care vorbesc de mult timp pe cel puțin două voci. Fără o statalitate și un Guvern de jure pe câte voci vorbești până la urmă la negocieri? Îmi amintește de expresia lui Kissinger, dacă eu sun în România pentru Marea Neagră cu cine vorbesc? La fel și aici, dacă sun la Ramallah pentru palestinieni cu cine vorbesc? Cu Mahmmoud Abbas sau acum cu Yahya Sinwar în Gaza?, a conchis Ioana Bercean, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania.

Pentru cine a avut răbdare să urmărească textul până la final, redăm integral cu mulțumirile de rigoare, podcastul Obiectiv EuroAtlantic, unde Ioana Bercean analizează situația din Orientul Mijlociu

Youtube video image


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia

Ştiri Recomandate

Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
Rheinmetall a folosit cu succes un sistem automatizat anti-drone pentru distanțe ultra-scurte
pixel