Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Netanyahu a rostit de 17 ori „Iranul e inamicul tuturor” înainte de a apăsa butonul. Dar cum lupți cu o idee? Căci în Gaza crește următoarea generație de teroriști
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Orientul Mijlociu e foarte dificil de înțeles. Plin de capcane și stereotipuri geopolitice, Orientul stă azi pe un butoi de pulbere în contextul războiului dintre Israel și grupările teroriste proxy ale Iranului. Însă quo vadis ? Încotro se îndreaptă Orientul, aflat pe valul războiului din Gaza și a cauzei palestiniene atât de disputate deja de decenii, pe care s-au urcat toți, din perspectiva unor câștiguri ideologice sau politice. Dar până în prezent nimeni din punct de vedere militar.
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook
EXCLUSIV
Premierul Benjamin Netanyahu, împreună cu luptători din forțele pentru operații speciale israeliene. Foto: Benjamin Netanyahu @OfficialFacebook

Cu două doctorate axate pe Iran și un background activ pe situația din Orient, Ioana Bercean, unul din cei mai buni experți pe Middle East, a fost invitata lui Tudor Curtifan în podcastul Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania. Subiectul a fost desigur situația actuală din Orient după lichidările chirurgicale ale Israelului din Beirut și Teheran când au fost uciși terorișii Faud Shukr, alias Hajj Muhassin mâna dreaptă a liderului Hassan Nasrallah (Hezbollah) în Liban și celebrul Ismail Haniyeh (liderul politic numărul 1 al Hamas), ucis după ce a părăsit pentru scurt timp Qatarul și se afla în vizită la Teheran la ceremonia de învestire în funcție a noului președinte iranian Masoud Pezeshkian. 

 

Cum lupți cu o idee? Gruparea teroristă Hamas poate fi, și va fi învinsă militar, dar poate fi învinsă ideologic? Aceasta e marea provocare a Israelului

 

2. Fâșia Gaza... (1-israel-razboi-gaza_96096100.jpg)

Fâșia Gaza în timpul campaniei Israelului de demantelare a grupării teroriste Hamas. Foto: Agerpres

Hamas a preluat puterea în Fâșia Gaza în 2006 după retragerea trupelor israeliene în urma unor alegeri libere. De atunci a condus autoritar Gaza pe care a transformat-o într-o fortăreață teroristă împotriva Israelului. 

Masacrul de nedescris din 7 octombrie 2023 a dus inevitabil la intervenția militară a IDF în Gaza cu obiectivul clar de eliberare a ostaticilor și demantelarea definitivă a Hamas. Israelul a ucis majoritatea liderilor Hamas, atât în Gaza, cât și în exil. De la Mohammed Deif, liderul militar al Hamas, lichidat în aceste zile, până la atât de celebrul Ismail  Haniyeh, șeful politic miliardar al Hamas care trăia în Qatar. Yahya Sinwar, aflat în Gaza, e printre ultimii lideri ai Hamas care se află în viață. Încă. 

Dar campania din Gaza a avut efecte devastoatoare și pentru populația civilă. 

În ciuda faptului că Hamas anunță cifre exagerate ale victimelor și, așa cum a subliniat IDF în nenumărate rânduri, teroriștii luptă în haine civile iar cele 24 de batalioane ale Hamas eliminate de IDF sunt trecute la „victime civile”, nu poate fi negat faptul că există drame majore în Gaza iar civilii sunt afectați. E o realitate cruntă a războiului. 

Având în vedere că Hamas e la putere de 17 ani propagând violent ideologia fundamentalistă, azi copiii de 17 ani sunt prima generație îndoctrinată complet în Gaza. Iar Ioana Bercean subliniază că dramele de azi, ce nu pot fi negate, plantează acum când noi dezbatem, sămânța viitoarei generații de lideri fundamentaliști, dar și lideri moderați care înțeleg că pacea poate fi obținută doar din dialog. Ce trebuie subliniat e că e teribil de greu de luptat cu o idee. 

Gruparea Hamas va fi învinsă militar, dar cum învingi ideologia fundamentalistă? Iar ocupația militară nu e o soluție, ci va accelera înlocuirea actualilor lideri teroriști cu o altă generație de lideri ce cresc sub ochii noștri în Gaza.

„Circumstanțele contruiesc viitoarea ideologie”, arată Ioana Bercean.

 

Ioana Bercean: Înainte de eliminarea lui Haniyeh, premierul Netanyahu a rostit de 17 ori în Congresul american că „Iranul e inamicul nostru, dar și al vostru”. Dar a fost  Acordul de la Beijing în plin război civil palestinian 

 

3. Benjamin N... (benjamin_netanyahu_drapel_80915500.jpg)

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului

Eliminarea liderului Hamas Ismail Haniyeh nu s-a întâmplat de azi pe mâine. Netanyahu a rostit de 17 ori în Congresul american că „Iranul e inamicul nostru, dar și al vostru”, amintește Ioana Bercean care subliniază că a mai existat un eveniment important înainte de lichidarea lui Haniyeh: Acordul dintre palestinieni, aflați în conflict deschis. Mai exact acordul semnat în China de Hamas și Autoritatea Palestiniană (Fatah), care conduce în Cisiordania.

„Această eliminare a lui Ismail Haniyeh nu s-a întâmplat de azi pe mâine. Ea vine după noul discurs al premierului israelian Benjamin Netanyahu în Congresul american unde a rostit de 17 ori că Iranul este inamicul nostru, dar și al vostru. Mereu trebuie să ai un construct discursiv în care să îți construiești inamicul. Iar aici nici nu e foarte greu căci inamicul propriu zis chiar se poziționează ca atare. Dar această eliminare vine după discursul premierului Netanyahu în Congresul american, dar și după ce diplomații din China i-au pus la aceeași masă pe liderii politici din Hamas și Fatah, ceea ce nu a mai făcut nimeni de foarte multă vreme”, punctează expertul.

Tudor Curtifan, redactorul-șef al DefenseRomania s-a întrebat, citându-l pe E.S. Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, dacă nu cumva așa-zisa „pace din China” e mai mult o perdea de fum, în contextul în care războiul civil dintre palestinieni Hamas (Fâșia Gaza) și Fatah (Cisiordania) pare imposibil de mediat.

„Săptămâna trecută l-am avut invitat aici (n.r. - în studiourile DC Media Group) pe Excelența Sa Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, care e pe final de mandat, un ambasador excelent. El a discutat și despre acest acord semnat de palestinieni în China și spunea că într-un fel palestinienii îi iau peste picior pe chinezi pentru că niciodată nu poate exista o pace reală între cele două grupări palestiniene, indiferent de ce acorduri s-ar semna.

Sunt cazuri cunoscute, inclusiv de mine când am fost în Israel, în care lideri ai Autorității Palestiniene (Fatah) sunt efectiv executați dacă intră în Gaza. Iar acest lucru nu se întâmplă de ieri, sau după 7 octombrie. Ci de foarte mulți ani. Fatah pierde teren în Cisiordania iar amânarea alegerilor în West Bank are legătură cu faptul că Hamas le-ar fi câștigat. Fatah e în cel mai greu moment al existenței sale de după 1994 și e și într-o criză uriașă de lidership, Mahmoud Abbas fiind foarte bătrân”, a subliniat Curtifan.

Excelența Sa cunoaște mult mai bine ce se întâmplă acolo, are alte informații. Sunt de acord cu dânsul, ar fi greu să nu, are cunoștiința empirică factuală, face parte din structuri ce înțeleg mult mai bine lucrurile. Dar acordul a fost o lovitură de imagine pentru China. Dacă ne întoarcem însă către partea israeliană, premierul Netanyahu și-a câștigat primul mandat din 1996, spunând că nu va accepta niciodată soluția celor două state, s-a opus Acordurilor de la Oslo, iar mai apoi a adoptat o poziție de balansare căci intrase în negocieri cu SUA iar presiunea a fost foarte mare din partea administrațiilor Clinton și Bush. Relaționarea dintre premierul Netanyahu și administrațiile democrate a fost foarte tensionată”, a completat Ioana Bercean.

 

„Dacă sun la Ramallah (Cisiordania) pentru cauza palestiniană cu cine vorbesc? În Cisiordania cu Abbas sau în Gaza cu Sinwar?”

 

4. Operațiune... (israel-gaza-idf-hamas_82215200.jpg)

Operațiunea de distrugere a Hamas, în Fâșia Gaza, după masacrul fără precedent comis de gruparea teroristă în Israel. Photo source: IDF

Ioana Bercean l-a citat pe emblematicul Henry Kissinger, încercând să explice de ce e atât de greu de implementat soluția celor două state, nu doar din cauza faptului că în Israel conducerea politică o refuză, dar și din perspectiva rupturii totale dintre palestinieni care se află în conflict deschis. Cu alte cuvinte dacă suni la Ramallah pentru a discuta cauza palestiniană cu cine vorbești? Cu conducerea din Cisiordania sau cu cea din Gaza?

„În momentul în care în Gaza au fost alegeri a fost un reprezentat al Fatah (Autoritatea Palestiniană) care câștigase o poziție în noul Guvern Hamas și i se oferise și un birou de ministru.

Rivalitatea dintre Hamas și Fatah e o critică foarte importantă în coagularea palestinienilor care vorbesc de mult timp pe cel puțin două voci. Fără o statalitate și un Guvern de jure pe câte voci vorbești până la urmă la negocieri? Îmi amintește de expresia lui Kissinger, dacă eu sun în România pentru Marea Neagră cu cine vorbesc? La fel și aici, dacă sun la Ramallah pentru palestinieni cu cine vorbesc? Cu Mahmmoud Abbas sau acum cu Yahya Sinwar în Gaza?, a conchis Ioana Bercean, în cadrul podcastului Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania.

Pentru cine a avut răbdare să urmărească textul până la final, redăm integral cu mulțumirile de rigoare, podcastul Obiectiv EuroAtlantic, unde Ioana Bercean analizează situația din Orientul Mijlociu

Youtube video image


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Grupul de Luptă al NATO din România se află sub comanda Franței. În acest sens francezii au dislocat în România tehnică militară, printre care tancuri franceze Leclerc și blindate. Sursa foto: Twitter French Forces in Romania.
EXCLUSIV
În mâinile cui lăsăm apărarea Europei: Franța manifestă voinţă, dar are capacitatea necesară pentru a coordona inițiativele de apărare la nivel european?
Ne mai putem baza pe umbrela nucleară a SUA? Noile abordări americane de politică externă ar putea crește numărul puterilor nucleare la 25 de state
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Incertitudine cu privire la tancurile Abrams australiene donate Ucrainei: Joaca lui Donald Trump de-a asistența militară a dus la blocarea unui hub logistic din Polonia
De ce a renunțat Ucraina la arme nucleare deși știa că Rusia va ataca. Ioana Bercean: Dreptul internațional e cea mai înșelată mireasă
Germania aprobă un pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, după luni de amânări: Mai multe rachete şi sisteme de apărare aeriană Iris-T pe ucraineni
Europa, plan pentru a prelua mai mult din responsabilitatea SUA în NATO: Ar fi nevoie de cinci până la zece ani de creștere a cheltuielilor pentru a înlocui majoritatea capacităților militare
A 68 a comemorare a Zilei Z / U.S. Army photo by Staff Sgt. Sharilyn Wells
EXCLUSIV
Cum s-a ajuns în acest moment periculos al istoriei? Marile puteri mondiale nu ascultă de calculele obișnuite de realpolitik mai ales în momentele critice
SUA forțează alegerile în Ucraina. Trimisul special american susține că autoritățile ucrainene vor organiza alegeri prezidențiale, deși Kievul nu confirmă
O campanie rusească de dezinformare, născută în laboratoarele Kremlinului, a vizat publicul britanic: Ruşii copiază paginile unor ziare locale pentru a răspândi false povești despre Ucraina
Rusia pretinde deja dreptul la Insulele Svalbard: Justifică această abordare prin interesul faţă de consolidarea poziției sale în Arctica și „negocierile geopolitice” aferente cu Statele Unite
Rusia nu poate ascunde acest dezastru nici dacă vrea: Baza bombardierelor rusești Tu-95MS și Tu-160 a suferit pagube majore în urma unui atac ucrainean cu drone (Foto)
Singura modalitate reală de a descuraja Rusia este de a „militariza Ucraina până în dinți”: Dacă dai dovadă de orice formă de slăbiciune față de Rusia, aceasta va profita de ea
Întâlnire Pavel-Zelenski: “Republica Cehă este alături de Ucraina și sprijină aderarea acesteia la UE și NATO”
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include aviație și forțe navale aliate: România şi Polonia sunt elemente centrale ale unei strategii gândite la Londra
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Rusia, o amenințare fundamentală la adresa securității Europei | UE se pregătește să facă faţă unui posibile agresiuni: Comisia Europeană stabilește politica de apărare pentru 2030
Macron propune înlocuirea avioanelor F-35 cu Rafale: Trebuie să oferim alternative europene țărilor obișnuite cu echipamentele militare americane
Ucrainenii nu slăbesc atacurile asupra bazei ruse Engels (Foto/Video): Depozitul cu rachete de croazieră pentru bombardierele Tu-95 si Tu-160 a fost lovit puternic cu drone
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Ucraina împărtășește pentru prima dată experiența de luptă avută cu FrankenSAM (Foto): Vechiul sistem de apărare antiaeriană Buk a primit rachete RIM-7
Poate Europa să înlocuiască F-35? Deocamdată pare imposibil, niciunul dintre cele trei de avioane europene nu are capacități de generația a 5-a
Congresul SUA dă semne de viață: Proiect bipartizan pentru nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor ucrainene. „Granițele nu pot fi schimbate cu forța”
Rusia e cu ochii pe Baza 116: Zeci de avioane franceze Rafale F5 cu rachete hipersonice nucleare ASN4G vor „ținti” spre Federație
Forțele ucrainene pentru Operaţii Speciale continuă demilitarizarea Crimeei, efectuând atacuri precise și distrugând mai multe sisteme de război electronic (Video)
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă pentru o posibilă desfășurare în Ucraina
Trump și Zelenski vorbesc la o zi după discuțiile de la Casa Albă cu Putin: O pace durabilă poate fi obținută în acest an
„Putin joacă un joc aici” - Germania critică convorbirea telefonică dintre Trump si Putin, afirmând că încetarea parțială a focului in Ucraina „nu înseamnă de fapt nimic”
Cu vânt american din pupă, Medvedev navighează nestingherit în oceanul aberațiilor geopolitice
Cine încearcă să-l sape politic pe Zelenski la Kiev? Membri ai echipei lui Trump vor să sugereze că SUA au şi alţi parteneri politici în Ucraina

Ştiri Recomandate

România va primi în acest an corveta ușoară HISAR din Turcia, dar e nevoie și de aprobarea Parlamentului
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni hub strategic regional pentru NATO
Ucraina pregătește Armatei ruse o nouă surpriză ”hibrid”: BARS este o dronă-rachetă cu raza de acțiune de 800 de kilometri
Rusia spune că „nu este pregătită” să spună când va expira moratoriul fragil cu Ucraina privind atacurile asupra infrastructurii energetice
Aviația militară a SUA e în criză și nu numărul de F-35 sau F-16 e problema. România a scăpat „la mustață” de aceeași problemă
Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
Soldați chinezi capturați în Ucraina: Rusia nu este atât de puternică, nu luptați pentru ea
SUA revin și corectează factura exagerată, de 350 de miliarde de dolari, pentru ajutorul acordat Ucrainei
Coreenii de la Hanwha se implică în cercetarea din România: Parteneriat semnat cu Universitatea Politehnica București și Universitatea Națională Pusan
SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
Criza franco-algeriană se adâncește: Parisul anunță că expulzează 12 oficiali algerieni
Americanii riscă mult în goana după economii: Programul Minerva, desființat. Ce a însemnat Minerva și care sunt riscurile
SUA au deschis dosarul iranian. Condiție pusă de americani pentru a ajunge la un acord nuclear cu Iranul
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Nava-spion a rușilor, care anterior a monitorizat coastele Irlandei, a intrat acum în Marea Mediterană
Relația cu SUA, vizita oficialilor Congresului american, Europa și războiul rus de agresiune | Interviu cu ministrul Emil Hurezeanu
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
SUA intenţionează să îşi închidă aproape 30 de ambasade şi consulate
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
Șah-mat pentru partida pro-rusă? Delegația SUA, „mulțumită” de clarificările privind anularea alegerilor. SUA reiterează prezența militară în România
Forțele Aerospațiale Ruse caută în regiunea Indo-Pacific ,,o nouă casă'' pe avioanele sale: Rusia vrea să închirieze o bază aeriană din Indonezia
Pe fondul tensiunilor cu statele din regiune, Rusia a început executarea unor exerciții de amploare în Marea Baltică
Tarifele vamale impuse de Trump unui stat aliat din Indo-Pacific pun în pericol un contract pentru furnizarea avioanelor de luptă F-15EX
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Armata rusă, asalt sinucigaș la nivel batalion: Imagini cu acțiunea din Donețk, în care rușii au trimis 21 de blindate și 41 de motociclete
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Abrams au îmbătrânit iar SUA nu mai pierd timpul: Noul tanc va fi ceva nemaivăzut? Cockpit de Formula 1, tehnologia există
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
pixel