Prețul programului este estimat la 1,5 miliarde de euro și implică construcția a trei corvete cu opțiunea de a adăuga o a patra navă.
Prețul programului este estimat la 1,5 miliarde de euro și implică construcția a trei corvete cu opțiunea de a adăuga o a patra navă.
Prim-ministrul Marii Britanii Rishi Sunak a avut o conversație cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski . El a promis că noi echipamente de apărare aeriană vor sosi din țara sa în viitorul apropiat.
De asemenea SUA au publicat o listă completă a armelor și echipamentelor incluse în noul pachet de ajutor pentru Ucraina.
”O criză multinațională care necesită sprijin de urgență pentru națiunile aliate și partenere în teatrul european” este scenariul exercițiului ”Winter Strike 23”, care va fi executat în zilele următoare de Corpul de Armată ”Victory” al Forțelor Terestre americane (US Army).
În cadrul unei ceremonii de la Baza Aeriană Borcea din 9 decembrie 2022, NATO a declarat detașamentele de luptă italiene și spaniole dislocate în România pregătite să execute misiunea de Poliție Aeriană alături de Forțele Aeriene Române.
Prezența minei a fost anunțată de către o navă cu pavilion turcesc.
Israelul a amenințat că va executa atacuri aeriene asupra aeroportului din Beirut, sub pretextul dejucării tentativelor de introducere ilegală de arme, ceea ce Libanul a negat.
MISTRAL 3 este un sistem portabil de rachete cu ghidaj în infraroșu conceput pentru a doborî avioane, rachete și drone la o înălțime de până la șapte km.
Potrivit unor informații neoficiale, livrarea primelor MANPADS MISTRAL 3 ar urma să fie la sfârșitul anului viitor.
Rusia îşi sporeşte şi îşi modernizează arsenalul nuclear, a declarat vineri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, într-un moment în care preşedintele rus Vladimir Putin sugerează în mod repetat că ar putea folosi arme nucleare.
Decizia Austriei de a vota împotriva României pentru intrarea în Schengen putea fi evitată printr-o altă abordare în Consiliul JAI, crede Cristian Diaconescu.
Estonia, Letonia și Lituania s-au angajat să-și crească cheltuielile destinate apărării.
Lucrăm pentru a evita acest lucru, a spus Jens Stoltenberg.
Conștientă de amenințarea Beijingului și pusă în gardă de evoluțiile de pe frontul din Ucraina, Japonia are planuri mari pentru următorii cinci ani: guvernul de la Tokyo vrea să pompeze aproximativ 37 de miliarde de dolari doar pentru a-și îmbunătăți capabilitățile antirachetă.
Rheinmetall va furniza două sisteme de apărare aeriană Skynex unui client internațional. Din sursele Reuters, se pare că beneficiarul noului sistem dezvoltat de concernul german este Ucraina.
Canalul public israelian, Kan 11, a relatat aseară că Moscova a cerut Israelului să nu obstrucționeze operațiunile Rusiei de transfer de pe teritoriul sirian a sistemelor de apărare rusești, în special a sistemelor de interceptare a rachetelor, în teatrul de operații din Ucraina.
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a fost chemat în ţară pentru consultări, această decizie fiind, potrivit cutumelor diplomatice, "un gest politic care subliniază poziţia României de dezacord ferm cu conduita Austriei şi indică decizia de diminuare a nivelului actual al relaţiilor cu acest stat", a anunţat, vineri, Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
Viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov a avertizat joi că NATO „se joacă cu focul” furnizând transporturi de arme către Ucraina, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-24, citat de Tass.
Armata poloneză are în vedere să convoace anul viitor circa 200.000 de civili, rezervişti, voluntari şi cetăţeni fără experienţă în armată care urmează să primească instrucţie militară în cazărmi, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus convocarea ambasadoarei Republicii Austria la Bucureşti, joi seară, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziţia României cu privire la aderarea la spaţiul Schengen şi protestul MAE faţă de atitudinea nejustificată şi inamicală a Austriei, "care va produce consecinţe inevitabile asupra relaţiilor bilaterale".
În perioada imediat următoare, Pentagonul va trimite în Estonia un pluton HIMARS MLRS și o companie de infanterie. De asemenea, SUA vor participa la formarea grupului de luptă multinațional al NATO, la nivel de divizie, care va fi localizat în Tula, Estonia.
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a declarat joi "extrem de dezamăgită" de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al UE ca România şi Bulgaria să nu fie admise încă în Spaţiul Schengen.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
La întrunirea a ambasadorilor UE, Ungaria s-a opus noului pachet planificat de sancțiuni anti-ruse.
Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen.
Tensiunile din reuniunea miniștrilor de interne au ajuns până la punctul în care, s-ar părea că Germania și Luxemburg au amenințat că vor bloca accesul Croației dacă veto-ul Austriei împotriva Bulgariei și României va rămâne în picioare.
''Puţinele îndoieli''' care rămân în privinţa intrării României şi Bulgariei în zona Schengen, din partea Austriei şi Regatului Ţărilor de Jos, sunt de ordin politic, a apreciat joi vicepreşedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, transmite Agerpres, care citează EFE.
Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, transmite AFP. Karner a făcut acest anunţ înaintea reuniunii JAI.
A fost o ședință cu scântei și schimb de replici la Viena în sânul PPE, formațiune politică europeană din care face parte și principalul partid de guvernământ din Austria, care se opune aderării României la Schengen.
Cancelarul Austriei Karl Nehammer a dat de înțeles că Viena se va opune prin veto aderării României și Bulgariei la Schengen, iar în cadrul conferinței de presă a refuzat să răspundă întrebărilor puse de jurnaliștii români.
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta, transmite agenţia Agerpres, care citează EFE. Cancelarul austriac Karl Nehammer a dat de înțeles și el în această seară că Austria se opune aderării României și Bulgariei.
Serviciul Român de Informaţii a anunţat, miercuri, că în cele două plicuri ridicate de la Ambasada Ucrainei din Bucureşti "nu se află conţinut de interes pirotehnic şi nici alte substanţe periculoase", dar sunt "fragmente de ţesuturi organice", care vor fi analizate.