Turcia interzice trecerea navelor de război prin Bosfor şi Dardanele.
Turcia interzice trecerea navelor de război prin Bosfor şi Dardanele.
'Rusia nu a lansat un război, ea îi pune capăt', afirmă purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
China spune la ONU că lumea 'nu are nimic de câştigat' dintr-un nou Război Rece.
Premierul Nicolae Ciucă a avut o convorbire telefonică cu omologul său indian, Narendra Modi, care a mulțumit României pentru sprijinul acordat celor peste 3.300 de cetățeni indieni evacuați din Ucraina.
Finlanda anunţă decizia 'istorică' de a livra arme şi muniţii Ucrainei.
Zelenski a semnat cererea oficială de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.
Discuțiile dintre Rusia și Ucraina s-au încheiat în Belarus.
Statele Unite ale Americii vin cu un anunț importat după amenințarea lui Vladimir Putin cu armele nucleare.
Vladimir Putin cere garanţii de securitate, recunoaşterea anexării Crimeei și demilitarizarea Ucrainei.
România a suplimentat contribuția la misiunea EUFOR ALTHEA prin activarea rezervei pentru Bosnia și Herțegovina.
Ţările occidentale au adoptat o nouă serie de sancţiuni împotriva Moscovei după invazia Ucrainei, hotărând în special să excludă numeroase bănci ruseşti din sistemul interbancar SWIFT, un instrument esenţial pentru finanţele globale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Rusia a anunţat sâmbătă că îşi închide spaţiul aerian pentru companiile aeriene din România, transmite Reuters, după o decizie similară luată de autorităţile de la Bucureşti în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.
Pe fondul crizei uriașe generate de atacul masiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei, Franța a decis să trimită 500 de militari în România, împreună cu tehnică militară.
NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seara secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei, relatează Reuters.
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat, vineri, la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO care a avut loc în format virtual, convocată ca urmare a agresiunii militare a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi a creşterii semnificative a riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice, sprijinul care trebuie acordat şi Republicii Moldova şi Georgiei, afectate de această situaţie, a informat Administraţia Prezidenţială.
Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, s-a întâlnit vineri cu comandantul Comandamentului Forţelor Terestre al NATO (Allied Land Command - LANDCOM), generalul-locotenent Roger L. Cloutier Jr., în contextul vizitelor de documentare pe care comandantul LANDCOM le efectuează în România, până luni.
Este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să treacă de la ameninţări la fapte şi să recurgă la armele nucleare în războiul asupra Ucrainei, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace (SIPRI) din Stockholm, citat vineri de DPA.
Chiar în aceste zile în care tensiunea este maximă pe plan internațional, Lloyd J. Austin III, general american, secretar al apărării al Statelor Unite ale Americii, a apreciat România în mai multe rânduri.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit, vineri, la DefenseRomania și DCNews, despre planul lui Vladimir Putin. A fost întrebat dacă Țările Baltice ar putea fi atacate, în acest context tensionat.
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit, la DefenseRomania, despre situația de securitate din regiune.
Germania, Italia, Ungaria și Cipru s-au opus excluderii Rusiei din Sistemul interbancar internațional de plăți (SWIFT), măsură considerată una dintre cele mai dure sancțiuni financiar-economice care pot fi aplicate Rusiei.
Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni "masive şi severe" împotriva Rusiei, au transmis joi într-un comunicat comun preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care condamnă "în cel mai ferm mod cu putinţă agresiunea militară fără precedent a Rusiei asupra Ucrainei".
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a precizat miercuri că Turcia nu poate abandona relaţiile nici cu Rusia şi nici cu Ucraina. De asemenea, Erdogan a criticat faptul că eforturile diplomatice occidentale nu au dat rezultat, relatează agenţia de presă Reuters, citând mai multe posturi de televiziune din Turcia.
Ungaria nu se va opune prin veto sancţiunilor Uniunii Europene legate de conflictul Rusia-Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe Peter Szijjarto, precizând că Budapesta susţine şi participă la definirea poziţiei comune a UE, transmite Agerpres, care citează MTI.
Preşedintele rus Vladimir Putin a insistat miercuri asupra caracterului 'nenegociabil' al intereselor şi securităţii ţării sale, a elogiat capacităţile militare ale statului rus, dar s-a declarat totodată pregătit să găsească 'soluţii politice' la criza actuală cu Ucraina, relatează Agerpres, care citează France Presse. Totodată, cu ocazia Zilei apărătorului Patriei, președintele rus a lăudat forțele armate ruse și a anunțat continuarea procesului de modernizare.
Miniştrii de externe ai ţărilor membre ale Uniunii Europene (UE) au convenit în unanimitate să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus, precum să şi limiteze accesul Rusiei la pieţele de capital europene, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa republicilor separatiste din estul Ucrainei.
Preşedintele Finlandei, Sauli Väinämö Niinistö, a atenţionat marţi că ţara sa ar putea relua discuţiile asupra unei eventuale aderări la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Această decizie ar putea fi luată ţinând cont de actualul context de securitate, generat de Rusia prin recunoaşterea celor două republicii separatiste din estul Ucrainei.
Germania a oprit procedura de autorizare a controversatului gazoduct Nord Stream 2, care leagă Germania de Federația Rusă.
Așa cum ne-am obișnuit în ultimul timp, informațiile privind staționarea trupelor ruse în Belarus vin doar pe filieră belarusă. După nerespectarea datei de retragere a forțelor și mijloacelor participante la exercițiul comun Allied Resolve-2022, autoritățile de la Kremlin nu mai dau declarații pe acest subiect, evitând astfel să recunoască și să explice o promisiune neonorată.
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate DefenseRomania, în care a analizat criza din regiune cauzată de acțiunile agresive ale Federației Ruse, a vorbit despre o bază permanentă NATO în România.