Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că România poate primi un număr destul de mare de posibili refugiaţi din Ucraina. Întrebat ce număr de refugiaţi ar putea primi România, el a răspuns: "Un număr destul de mare".
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că România poate primi un număr destul de mare de posibili refugiaţi din Ucraina. Întrebat ce număr de refugiaţi ar putea primi România, el a răspuns: "Un număr destul de mare".
Menținerea presiunii militare ruse la granițele Ucrainei influențează într-o direcție nefavorabilă Kremlinului modul în care societatea ucraineană se raportează atât la NATO și Uniunea Europeană, cât și la însuși statul rus.
Ministrul belarus al apărării, Viktor Khrenin, a declarat, pe 20.02.2022, că președinții Federației Ruse și Republicii Belarus au decis continuarea verificării forțelor de reacție ale Statului unional, din cauza creșterii activităților militare în apropierea granițelor acestuia și agravării situației din Donbas.
Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitry Peskov, a anunțat, pe 19.02.2022, că șeful statului rus a dat ordinul pentru lansările de rachete balistice și de croazieră planificate în cadrul exercițiului Forțelor de Descurajare Strategică. Ulterior, lansările au fost urmărite de președinții Federației Ruse și Republicii Belarus, Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko, din Centrul pentru Situații al Centrului Național de Conducere a Apărării Federației Ruse din Moscova.
Regiunea Rostov de la frontiera Rusiei cu Ucraina a declarat sâmbătă starea de urgenţă, din cauza afluxului de refugiaţi din estul Ucrainei, unde regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk au ordonat evacuarea civililor, informează Agerpres, care citează AFP.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 18.02.2022, că, în cursul zilei de sâmbătă, 19 februarie, va fi executat un exercițiu al Forțelor de Descurajare Strategică, ce va include lansări de rachete balistice intercontinentale și de rachete de croazieră.
Preşedintele croat Zoran Milanovic a susţinut vineri că NATO nu ar trebui să se extindă prin includerea Ucrainei şi a promis că în timpul mandatului său el se va opune extinderii Alianţei, informează agenţia de presă Agerpres, care citează agenția Hina.
Preşedintele rus Vladimir Putin va asista sâmbătă la exerciţii ale forţelor nucleare ruse cu lansări de rachete balistice şi de croazieră, informează agenţia Interfax, preluată de Reuters, potrivit Agerpres.
MApN a anunțat că tabăra militară ridicată în localitatea Suharău din județul Botoșani face parte dintr-un exercițiu militar planificat încă de anul trecut. În acest context a fost dislocat un echipament radar de tip TPS-77 aparținând Forțelor Aeriene Române.
Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat publicației americane CNN, a subliniat că România a fost implicată în pregătirea documentului pe care SUA l-au înmânat Federației Ruse și la care Moscova a răspuns ieri.
China a acuzat joi SUA, fără să le numească, de alimentarea tensiunii legate de Ucraina, la originea căreia s-ar afla - potrivit Beijingului - extinderea NATO, "ceea ce este împotriva vremurilor noastre", relatează France Presse.
Rusia este dispusă să discute cu SUA asupra propunerii ca cele două ţări să efectueze reciproc inspecţii în baze de rachete, se arată în răspunsul Rusiei la contra-propunerile făcute de Washington către Moscova, care în decembrie a transmis SUA şi NATO un set de cereri privind arhitectura de securitate europeană.
Rusia a expulzat un diplomat american, Bartle Gorman, care este adjunctul ambasadorului SUA la Moscova, iar Washingtonul urmează să reacţioneze faţă de această măsură, a anunţat joi ambasada, potrivit agenţiei RIA, preluată de Reuters.
Seful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară a declarat, citat de agenţia rusă de presă RIA, că Rusia vrea ca NATO să promită public că nu va primi Ucraina în rândurile sale.
După ce, duminică seara, Luis Marques Mendes, comentator politic și fost lider al Partidului Social Democrat portughez, a declarat că, țara sa va trimite trupe în România, Executivul de la Lisabona a făcut, luni, primele precizări pe acest subiect.
Numai Ucraina şi NATO ar trebui să aibă un cuvânt de spus în privinţa aderării acestui stat la Alianţă, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba după întâlnirea cu omologul său italian Luigi Di Maio marţi la Kiev, relatează Agerpres, care citează Reuters.
Iranul a anunțat deschiderea aeroportului "Imam Ali" pe insula Tunb Al Kubra - una dintre cele trei insule aflate în litigiu cu Emiratele Arabe Unite - și a inaugurat prima rută de zbor între capitala Teheran și această nouă facilitate.
Rusia a transmis semnale că vrea să dialogheze, însă pentru moment nu există "niciun semn de dezescaladare" pe teren, armamentul rusesc fiind menţinut la frontierele Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi Reuters.
Polonia se pregătește pentru primirea refugiatilor ucraineni în cazul unei invazii ruse asupra Ucrainei, deși guvernul polonez speră că cel mai rău scenariu poate fi evitat.
Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO pentru a evita un război cu Rusia, a precizat Vadim Pristaiko, ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, citat luni de BBC, transmite Reuters.
Ambasadorul Rusiei în Suedia, Victor Tatarințev, a dat de înțeles că Rusiei nu-i pasă deloc de sancțiunile occidentale, doar că a utilizat o expresie mai puțin civilizată care a șocat presa internațională în încercarea de a traduce verbul „a căca”.
Premierul danez Mette Frederiksen a anunțat joi că țara sa este pregătită să primească militari americani pe teritoriul său, ca parte a unui acord comun de apărare cu Statele Unite, în mijlocul tensiunilor crescânde cu Rusia.
Ministrul de externe britanic Liz Truss a auzit greşit atunci când omologul său rus Serghei Lavrov i-a adresat o întrebare despre suveranitatea Rusiei asupra a două regiuni din sudul ţării (Rostov şi Voronej, unde Moscova îşi sporeşte prezenţa militară), în timpul întrevederii cu uşile închise desfăşurate recent, a susţinut o sursă britanică, respingând astfel un comentariu al Kremlinului, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Joe Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu acordat presei de peste ocean, a discutat despre criza generată de Federația Rusă în Europa de Est.
În discuţiile sale private, preşedintele american Joe Biden se referă la lideri străini mai puţin oficial, pe care îi caracterizează într-o manieră colocvială, ca de exemplu pe preşedintele rus Vladimir Putin, pe care îl consideră 'tipul cu arme nucleare şi fără prieteni', sau pe cancelarul german Olaf Scholz, care nu este Angela Merkel, a dezvăluit marţi postul de ştiri american NBC News, care citează persoane care l-au auzit folosind aceste descrieri în timpul unor întâlniri cu uşile închise, potrivit Agerpres.
Armatele rusă şi belarusă au dat startul joi unor manevre militare pe teritoriul Belarus, sub numele de cod ''Hotărârea aliată - 2022", preconizate să dureze zece zile, a indicat Moscova, aceste exerciţii intervenind pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina, potrivit Agerpres, care citează AFP, Interfax şi EFE.
Ungaria nu va accepta dislocarea de noi trupe pe teritoriul său, asemenea Poloniei și României, în contextul crizei de la granița Ucrainei, generată de acțiunile agresive și provocatoare ale Federației Ruse.
Detașamentul de forțe întrunite, de valoare batalion de infanterie, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA, a început, miercuri, 9 februarie, pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România.
Germania, Franţa şi Polonia sunt ''unite'' în obiectivul lor de a menţine pacea în Europa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, care i-a primit marţi seară la Berlin pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre criza ucraineană, relatează Agerpres, care citează AFP.
Parlamentul Slovaciei a fost scena unor imagini video reprobabile cauzate de un foarte controversat acord militar între Slovacia și Statele Unite ale Americii.