Firma STM din industria de apărare a Turciei a câștigat două licitații pentru modernizarea infrastructurii de informații a NATO, potrivit unui anunț, din 28 ianuarie, al companiei.
Contractele au fost atribuite de Agenția de Informații și Comunicații a NATO (NCI Agency) - structura responsabilă de achiziționarea, desfășurarea și întreținerea sistemelor de comunicații și informații pentru factorii de decizie și comandanții NATO, arată compania turcă.
„Suntem mândri să anunțăm că am semnat Proiectul INTEL FS-2 cu Agenția NCI. Procesul de informații între toate comenzile NATO din întreaga lume va fi desfășurat prin acest sistem”, a scris STM pe Twitter.
Efortul de modernizare este programat să fie finalizat în trei ani și jumătate. Conform unui anunț al Agenției NCI, valoarea cumulată a celor două proiecte este de aproximativ 31,5 milioane de euro.
Agenția NCI a acordat cele două contracte către STM, după ce a evaluat propunerile comerciale și tehnice primite de la mai multe companii de software din statele membre NATO, potrivit publicației americane Defense News.
Proiectele sunt denumite oficial Servicii Funcționale de Informații - spirala nr.2 (Intelligence Functional Services - Spiral 2 - INTEL-FS 2) și Funcții (în INTEL-FS) pentru dezvoltare de software în Sistemul de Apărare împotriva Rachetelor (BMD functions in INTEL-FS Backend Services - I2BE and User Applications - I2UA). Eforturile STM vor ajuta posturile de comandă ale NATO să gestioneze formarea, procesarea, diseminarea și exploatarea bazelor de date specifice. Software-ul pe care STM îl va actualiza și extinde va fi folosit de toate comenzile și bazele militare NATO pentru a controla fluxul de informații.
Directorul general al STM, Ozgür Güleryüz, a declarat că proiectul reprezintă un succes semnificativ pentru Turcia în domeniul exporturilor de software, adăugând că aceasta nu este prima dată când compania finalizează proiecte pentru NATO.
„INTEL-FS2 este unul dintre cele mai mari proiecte de export pe care Turcia le-a primit vreodată de la NATO în legătură cu dezvoltarea de software”, a declarat Güleryüz.
„Pe baza capacităților noastre în dezvoltarea de software, vom asigura transformarea tehnologică a infrastructurii de informații a NATO. Prin proiectul INTEL-FS2, comenzile NATO vor avea acces la tot felul de date de informații cu interfețe moderne de utilizator (…). Întregul proiect va fi realizat de ingineri turci. Am stabilit echipa noastră de proiect, formată din aproximativ 100 de experți”, a spus Güleryüz.
Anterior, STM a finalizat cu succes alte două proiecte de software pentru NATO – Modelul de Sprijin pentru Decizia cu Elasticitate Integrată la nivelul Cartierului General al NATO (NATO Integrated Elasticity Decision Support Model) și Nucleul de Integrare al NATO (NATO Integration Core), potrivit lui Ozgür Güleryüz.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News