Joe Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu acordat presei de peste ocean, a discutat despre criza generată de Federația Rusă în Europa de Est.
Joe Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu acordat presei de peste ocean, a discutat despre criza generată de Federația Rusă în Europa de Est.
În discuţiile sale private, preşedintele american Joe Biden se referă la lideri străini mai puţin oficial, pe care îi caracterizează într-o manieră colocvială, ca de exemplu pe preşedintele rus Vladimir Putin, pe care îl consideră 'tipul cu arme nucleare şi fără prieteni', sau pe cancelarul german Olaf Scholz, care nu este Angela Merkel, a dezvăluit marţi postul de ştiri american NBC News, care citează persoane care l-au auzit folosind aceste descrieri în timpul unor întâlniri cu uşile închise, potrivit Agerpres.
Armatele rusă şi belarusă au dat startul joi unor manevre militare pe teritoriul Belarus, sub numele de cod ''Hotărârea aliată - 2022", preconizate să dureze zece zile, a indicat Moscova, aceste exerciţii intervenind pe fondul tensiunilor dintre Rusia şi Occident legate de Ucraina, potrivit Agerpres, care citează AFP, Interfax şi EFE.
Ungaria nu va accepta dislocarea de noi trupe pe teritoriul său, asemenea Poloniei și României, în contextul crizei de la granița Ucrainei, generată de acțiunile agresive și provocatoare ale Federației Ruse.
Detașamentul de forțe întrunite, de valoare batalion de infanterie, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al Forțelor Terestre ale SUA, a început, miercuri, 9 februarie, pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România.
Germania, Franţa şi Polonia sunt ''unite'' în obiectivul lor de a menţine pacea în Europa, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, care i-a primit marţi seară la Berlin pe preşedinţii francez Emmanuel Macron şi polonez Andrzej Duda pentru a discuta despre criza ucraineană, relatează Agerpres, care citează AFP.
Parlamentul Slovaciei a fost scena unor imagini video reprobabile cauzate de un foarte controversat acord militar între Slovacia și Statele Unite ale Americii.
Armata israeliană a anunţat miercuri că a vizat locuri de lansare a rachetelor sol-aer din Siria, inclusiv radare şi baterii antiaeriene, după tiruri anterioare trase din Siria, informează Agerpres, care citează AFP.
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că măsurile asiguratorii privind consolidarea Flancului estic de care beneficiază România, ca rezultat al Parteneriatului strategic cu SUA şi statutului de membru NATO şi UE, se completează "foarte bine" cu măsurile economice şi cu investiţiile pe care oamenii de afaceri americani vor să le facă în ţara noastră.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că i-a propus luni omologului rus Vladimir Putin "construirea de garanţii de securitate concrete" pentru toate statele implicate în criza ucraineană, după un tete-a-tete de cinci ore care a avut loc la Moscova, transmite marţi Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele american Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au evidenţiat luni, la Washington, poziţii similiare cu privire la criza din Ucraina, dar nu au reuşit să vorbească cu o singură voce despre controversatul gazoduct Nord Stream 2, transmite Agerpres, care citează AFP.
În contextul actual al desfăşurărilor de trupe ruse de la graniţa cu Ucraina, NATO ia în considerare o postură militară pe termen lung în estul Europei pentru a-şi întări apărarea, a precizat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.
NATO a propus Rusiei măsuri practice în sensul creşterii transparenţei şi controlului armamentului, una din aceste măsuri fiind accesul inspectorilor ruși la baza de la Deveselu unde se află instalat sistemul Aegis Ashore, despre care Moscova afirmă că ar putea fi utilizat în scop ofensiv.
Şeful comitetului militar al NATO, Rob Bauer, a declarat luni că Alianţa este dispusă să-şi crească prezenţă militară în statele baltice şi Polonia în cazul în care Rusia îşi menţine trupele în Belarus după încheierea exerciţiului militar „Allied Resolve-2022.
Soarta negocierilor dintre Rusia şi SUA privind controlul armamentelor nucleare va depinde în mare măsură de modul în care vor progresa discuţiile legate de garanţiile de securitate cerute de Moscova, a afirmat luni un diplomat rus de rang înalt, transmite Agerpres, care citează Reuters.
Într-un nou articol despre Ucraina apărut în publicația americană Bloomberg, autorul acestuia, Clive Crook, și-a exprimat opinia potrivit căreia “nu poate fi loc pentru Ucraina în NATO”.
Potrivit lui Marine Le Pen, Franţa trebuie să se retragă din blocurile militare şi să îşi protejeze propriile interese, notează agenția de presă Mediafax care citează presa franceză. „Ne vom retrage din Comandamentul Comun al NATO, astfel încât să nu mai putem fi târâţi în conflictele altora", a spus Le Pen.
Europenii au avut diferențe de-a lungul timpului pe mai multe dosare, dar modul în care au acționat în această criză majoră generată de agresiunea Federației Ruse, mod care a contribuit decisiv la descurajarea Moscovei să se aventureze militar în Ucraina, demonstrează capacitatea Occidentului de a acționa unitar, consideră Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.
Statele Unite au restabilit vineri derogări privind activităţile programului nuclear civil al Iranului, anulate de administraţia Trump, în contextul în care discuţiile vizând salvarea acordului nuclear cu Iranul intră în linie dreaptă, transmite Agerpres, care citează AFP.
NATO trebuie să-i găsească un succesor secretarului său general Jens Stoltenberg, al cărui mandat în acest post expiră pe 1 octombrie, dată de la care el va prelua funcţia de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei.
Portavionul american din clasa Nimitz USS Harry S. Truman, împreună cu grupul său de luptă, operează în Marea Mediterană și se află sub comanda NATO.
Președintele chinez Xi Jinping l-a găzduit pe omologul său rus Vladimir Putin, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.
Coreea de Sud a anunțat că a semnat cu Egiptul un acord în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru furnizarea de obuziere autopropulsate K9, fabricate de Hanwha Defence, reprezentând cel mai mare contract de export sud-coreean pentru acest tip de tehnică militară.
Un grup de militari americani a sosit vineri în Polonia, ca parte a contingentului pe care Statele Unite îl vor disloca temporar în această ţară în contextul crizei ucrainene, a anunţat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, relatează agenţia Agerpres, care citează EFE.
Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat vineri relaţiile de o calitate "fără precedent" dintre ţara sa şi China condusă de Xi Jinping, în timpul unei vizite întreprinse în prima zi a Jocurilor Olimpice de la Beijing şi în plină criză cu Occidentul, informează Agerpres, care citează AFP.
Excelența Sa, Arthur Mattli, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, a fost ales șeful Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone din România (GADIF).
Ministrul Apărării Naționale a fost testat pozitiv cu COVID-19. Anunțul a fost făcut chiar de Vasile Dîncu.
Rusia a calificat miercuri drept ''distructivă'' decizia Statelor Unite de a trimite 3.000 de militari suplimentari în Europa de Est în contextul tensiunilor exacerbate între Moscova şi occidentali cu privire la Ucraina, transmite Agerpres, care citează AFP.
În cursul zilei de ieri președintele rus Vladimir Putin, într-o conferință comună, la Moscova, alături de premierul ungar Viktor Orban, aflat în vizită oficială, s-a lansat într-un nou atac împotriva Occidentului și împotriva României.
Premierul Nicolae Ciucă a confirmat informaţia potrivit căreia SUA vor trimite trupe suplimentare, precizând că este vorba despre 1.000 de soldaţi americani care sunt dislocaţi din Germania în România.