China a trimis la Washington un ambasador cunoscut pentru intransigenţa sa, Qin Gang, într-un moment în care relaţiile dintre primele două puteri mondiale sunt "în impas", potrivit diplomaţiei chineze, notează Agerpres, care citează AFP.
China a trimis la Washington un ambasador cunoscut pentru intransigenţa sa, Qin Gang, într-un moment în care relaţiile dintre primele două puteri mondiale sunt "în impas", potrivit diplomaţiei chineze, notează Agerpres, care citează AFP.
Ziua Imnului Naţional va fi sărbătorită joi prin ceremonii organizate în garnizoanele din ţară, în cadrul cărora va fi intonat imnul naţional al României şi va fi înălţat drapelul naţional, informează Ministerul Apărării.
Moscova şi Washingtonul au continuat miercuri, la Geneva, dialogul strategic început de preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden în iunie, pentru a încerca să stabilizeze o relaţie foarte degradată, informează France Presse.
Construcţia gazoductului Nord Stream 2 ar trebui să fie completată până la finalul lunii august, iar primele livrări ar putea începe anul acesta, a anunţat Rainer Seele, directorul general al OMV AG, informează agenţia de presă oficială rusă TASS.
Evaluarea preşedintelui american Joe Biden conform căreia Rusia nu are nimic altceva în afară de petrol şi arme nucleare este departe de realitate şi trădează o cunoaştere insuficientă a acestei ţări, a reacţionat miercuri Kremlinul după o asemenea declaraţie a liderului de la Casa Albă, relatează Reuters.
Consumul de energie electrică al ţării a ajuns miercuri, la orele prânzului, la valori-record pentru perioada de vară, pe fondul temperaturilor extrem de ridicate, arată datele privind starea sistemului energetic naţional în timp real, postate pe site-ul Transelectrica.
Primul și singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat în această dimineață, miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației Române.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a declarat marţi la Papeete (miercuri dimineaţă la Paris) că ţara sa are o datorie faţă de Polinezia franceză ca urmare a testelor nucleare realizate între anii 1966-1996 în Pacific, transmite Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele SUA Joe Biden l-a numit marţi pe Mark Gitenstein, un colaborator de lungă durată, în funcţia de ambasador la Uniunea Europeană, în timp ce administraţia sa încearcă să consolideze legăturile cu blocul comunitar european, relatează Agerpres, care citează AFP.
Preşedintele SUA a reproşat marţi Rusiei că încearcă să perturbe alegerile legislative din 2022 din Statele Unite prin răspândirea ''dezinformării'', potrivit unui discurs rostit în faţa serviciilor de informaţii, relatează AFP.
O comisie a Congresului SUA a început marţi ancheta privind atacul susţinătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului care avea drept scop "deraierea democraţiei" americane, potrivit şefului comisiei, Bennie Thompson, relatează Agerpres, citând AFP.
China a început să lucreze la ceea ce ar putea fi o extindere semnificativă a capacităţilor sale nucleare, dar analiştii spun că motivele din spatele acestor acţiuni sunt încă neclare, relatează Agerpres, citând DPA. Însă imaginile din satelit ar putea indica construcția a noi silozuri pentru rachete nucleare. Ar fi a doua, după relatările din luna iunie a acestui an.
Analistul politic ucrainean Vitali Portnikov a vorbit despre influența Federației Ruse în regiune, în contextul alegerilor din Republica Moldova, unde pentru prima dată în istorie o forță politică pro-europeană a obținut majoritatea în Parlament.
Fostele mine romane de aur de la Roşia Montană reprezintă complexul minier roman ''cel mai important, mai extins şi mai variat din lume'', potrivit UNESCO. Întinse pe şapte kilometri, aceste mine de aur datând din secolele al II-lea şi al III-lea au fost incluse marţi pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO şi pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, din cauza unui proiect minier, conform deciziei Comitetului Patrimoniului Mondial, reunit în Fuzhou, în China, relatează agenția Agerpres, care citează AFP.
După ce pe 12 iulie, fostul ministrul de interne din guvernul de la Kiev, Arsen Avakov, și-a dat demisia, iar în cursul săptămânii trecute au fost demiși trei adjuncți ai ministrului apărării, iar câteva zile mai târziu, a fost eliberat din funcție șeful Serviciului de Informații Externe, Valeri Kondratiuk, pe 26 iulie a urmat o serie de remanieri și în cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken i-a cerut luni preşedintelui tunisian Kais Saied să ''respecte principiile democratice'' după demiterea premierului şi suspendarea activităţilor parlamentare, relatează AFP.
Phenianul şi Seulul au convenit să restabilească liniile de comunicaţie la un an de la suspendarea lor, a anunţat marţi preşedinţia sud-coreeană într-un comunicat, relatează AFP.
Câteva zeci de persoane au manifestat luni la Teheran împotriva întreruperilor de curent, iar în cursul protestelor s-au făcut auzite sloganuri împotriva puterii, a relatat televiziunea de stat, potrivit Agerpres, care citează AFP şi DPA.
Potrivit datelor publicate de mass media ruse, unul din sateliții Sentinel-1 lansat de Agenția Spațială Europeană ar fi fost puternic atacat de stațiile de război electronic din Rusia. Probleme în funcționarea acestuia au apărut joi, 22 iulie, când dispozitivul explora peninsula Crimeea și zona Donbas.
Relaţia Chinei cu SUA este în ''impas'' şi se confruntă cu ''dificultăţi serioase'', i-a spus luni adjunctului secretarului de stat al SUA un oficial de rang înalt de la Beijing cu prilejul unei vizite în ţara sa, relatează Agerpres, citând DPA.
Relaţiile dintre Statele Unite şi China se află "într-un impas" şi Washingtonul trebuie să înceteze "demonizarea" Beijingului, a afirmat luni un lider chinez, în cursul primei vizite în China a unui înalt oficial din administraţia Biden, notează AFP.
Japonia trebuie să înțeleagă că Rusia consideră că problema Insulelor Kurile este închisă iar premierul rus Mihail Mişustin vizitează teritoriul rus, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației Ruse, Vladimir Dzhabarov.
Guvernul britanic caută modalităţi de a împiedica grupul chinez CGN să participe la noile proiecte de centrale nucleare din ţară, relevă presa britanică luni, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Ministerul Afacerilor Externe a efectuat plata unei contribuţii voluntare în valoare de 300.000 de euro prin European Endowment for Democracy (EED), în scopul implementării de proiecte în sprijinul societăţii civile şi al presei independente din Republica Moldova, urmare a unei decizii în acest sens anunţată de ministrul Bogdan Aurescu, săptămâna trecută, în cadrul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Chişinău.
Premierul rus Mihail Mişustin s-a deplasat luni în insula disputată Etorofu (numită Iturup de către ruşi), care împreună cu insulele Kunashiri, Shikotan şi Habomai sunt revendicate de Tokyo ca ”Teritoriile sale de Nord”. Aceasta este prima vizită a unui oficial rus în zonă de când parlamentul de la Moscova a votat în iulie un amendament la Constituţie care interzice Rusiei să retrocedeze aceste teritorii, au declarat responsabili ruşi, citaţi de agenţia de presă Kyodo.
Forțele de securitate din provincia Khuzestan din sud-vestul Iranului au tras focuri de armă asupra oamenilor care au ieșit în stradă pentru a protesta din cauza penuriei de apă, potrivit unui oficial ONU.
Avioanele de luptă ale forțelor aeriene israeliene au bombardat ținte din sudul Fâșiei Gaza.
Palestinienii din Fâșia Gaza au declarat că explozia de joi care a ucis o persoană și a rănit grav alte 14 persoane a avut loc într-un depozit folosit de Hamas pentru depozitarea armelor.
Prin Decretul 303/23 iulie 2021, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a numit pe Oleksandr Litvinenko în funcție de șef al Serviciului de Informații Externe (SZRU). Anterior, Litvinenko ocupa postul de director al Institutului Național de Studii Strategice al Ucrainei.
Ungaria nu este dispusă să accepte bani din fondul special al Uniunii Europene de reconstrucţie post-pandemie dacă aceştia sunt condiţionaţi de abrogarea de către Budapesta a unei legi care restricţionează informaţiile despre homosexualitate, declară premierul ungar Viktor Orban, care şi-a publicat decizia în gazeta oficială naţională vineri seara târziu, informează Agerpres, care citează DPA.