DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 12 octombrie.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 12 octombrie.
Poliţia din Belarus va recurge 'dacă va fi necesar' la muniţie de război împotriva manifestanţilor care protestează faţă de realegerea preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru al şaselea mandat în scrutinul din august, despre care opoziţia spune că a fost fraudat, a avertizat luni Ministerul belarus de Interne, apreciind că mişcarea de protest s-a 'radicalizat', potrivit AFP.
Cabinetul israelian a aprobat luni în unanimitate acordul istoric ce normalizează legăturile cu Emiratele Arabe Unite (EAU) semnat luna trecută, deschizând calea spre ratificarea sa, informează dpa.
Otrăvirea disidentului rus Aleksei Navalnîi nu poate rămâne fără un răspuns, au avertizat luni mai mulţi miniştri de externe din Uniunea Europeană, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene (CAE) de la Luxemburg, transmite dpa.
Poliţia a arestat 713 persoane în timpul protestelor desfăşurate duminică în Belarus, a anunţat luni Ministerul de Interne de la Minsk, potrivit Reuters.
Ministrul de externe german Heiko Maas a afirmat că liderul belarus Aleksandr Lukaşenko ar trebui inclus pe lista responsabililor sancţionaţi de Uniunea Europeană pentru reprimarea protestelor care au urmat după realegerea controversată a preşedintelui aflat la putere din 1994 în fosta republică sovietică, transmit dpa şi Reuters.
Opoziţia politică din Ungaria nu a reuşit duminică să determine pierderea majorităţii de două treimi deţinute în parlament de partidul premierului Viktor Orban, candidata Fidesz câştigând un scrutin legislativ parţial, potrivit primelor rezultate, transmite Agerpres, citând AFP.
Teoretic în Nagorno-Karanah a intrat în vigoare încă de alaltăieri de la orele prânzului un fragil armistițiu cu privire la încetarea focului.
Poliţia belarusă a făcut uz duminică de tunuri cu apă, grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe manifestanţii adunaţi la Minsk ca să protesteze din nou împotriva realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, potrivit Ministerului de Interne belarus, informează Agerpres, care citează AFP şi dpa.
Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, i-a cerut omologului său rus Serghei Lavrov să facă presiuni asupra Armeniei pentru a respecta termenii acordului intermediat de Moscova în Nagorno-Karabah, a informat duminică Ministerul Afacerilor Externe al Turciei, citat de Reuters.
Oraşul Stepanakert, capitala regiunii Nagorno-Karabah, a fost sâmbătă seară ţinta unor bombardamente, în pofida armistiţiului teoretic intrat în vigoare în cursul zilei, potrivit unui corespondent al agenţiei France Presse aflat la faţa locului.
Armata sârbă a efectuat în poligonul militar Pester, în vestul ţării, un exerciţiu militar, ca o demonstraţie a puterii militare revigorate a Serbiei, relatează agenţia Agerpres, citând Reuters.
În cursul zilei de ieri, un avion de recunoaștere fără pilot de tipul RQ-4B “Global Hawk”, aparținând Forțelor Aeriene ale SUA, a executat un zbor de recunoaștere neobișnuit. În acest sens, o aeronavă de cercetare a survolat, pentru prima dată într-o singură misiune, toate zonele cu potențial ridicat de conflict militar din regiunea Mării Negre.
SUA vor să construiască o autostradă și o cale ferată care să lege porturile Constanța, din România, și Gdansk, din Polonia, informează agenția de presă Mediafax. Anunțul a fost făcut de ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, care a vorbit despre beneficiul uriaș pentru economia regiunii.
Armenia şi Azerbaidjan s-au acuzat azi reciproc de încălcarea armistiţiului, la scurt timp după ce acesta a intrat în vigoare la ora 08:00 GMT, potrivit agenţiei DPA, citată de Agerpres. Totodată, Turcia a reacționat și ea ca urmare a armistițiului, precizând că această încetare a focului e „ultima șansă” pentru Armenia.
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman în România a subliniat faptul că țara noastră deține sisteme de armament moderne americane. În cadrul unei declarații, înaltul diplomat american a confirmat că România va găzdui mai multe trupe american.
Ministrul apărării, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit ieri, la Washington, cu Mark R. Vandroff, adjunctul asistentului președintelui SUA și director pentru politica de apărare și strategie din cadrul Consiliului Securității Naționale al Statelor Unite ale Americii. În cadrul acestei întrevederi, România a reiterat disponibilitatea de a găzdui mai multe trupe americane.
SpaceX, compania lui Elon Musk, a pornit un parteneriat cu armata americană. Va fi construită o rachetă capabilă să transporte arme oriunde în lume într-o oră, informează agenția de știri Mediafax. SpaceX va analiza costurile, iar testele iniţiale vor începe în 2021.
Azerbaidjanul şi Armenia au ajuns sâmbătă la un acord de încetare a focului cu începere de la orele prânzului în regiunea separatistă Nagorno-Karabah. Acordul a fost anunțat de către diplomaţia rusă după negocieri maraton la Moscova între şefii diplomaţiilor de la Erevan şi Baku.
În marja vizitei oficiale efectuate la Washington, ministrul Nicolae Ciucă, a avut ieri întrevederi cu directorul Defense Security Cooperation Agency a SUA, Heidi Grant, precum și cu reprezentanți ai unor companii din industria de apărare americană.
Sofia şi Skopje şi-au exprimat vineri dorinţa de compromis, fixându-şi termen până pe 10 noiembrie pentru a-şi rezolva disputele istorice şi a permite deschiderea negocierilor de aderare ale Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană (UE), informează AFP.
Generalul (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru DefenseRomania a identificat trei ordonanțe care au condus la situația actuală a inechităților din sistemul de pensii militare.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, se va întâlni azi în Statele Unite cu preşedintele Băncii de Export-Import a SUA, Kimberley Reed. România și SUA vor semna un Memorandum privind finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă. Acest lucru a fost confirmat și de ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Adrian Zuckerman.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis excluderea mai multor probe din dosarul Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşire a unor infracţiuni contra umanităţii.
Rada Supremă (parlamentul) din Ucraina a publicat pe site-ul oficial ordinul Ministerului Apărării (Nr. 340/18.09.2020) care stabilește procedura de plată a soldelor cuvenite militarilor din cadrul Forțelor Armate și din Serviciul de transporturi speciale pentru participarea la acțiuni militare.
Generalul (r) Nicolae Gropan, președintele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Pensionarilor Militari, va fi prezent la DefenseRomania.
În contextul vizitei oficiale efectuate la Washington, ministrul apărării naţionale, Nicolae Ionel Ciucă a avut convorbiri cu membri ai Senatului SUA, respectiv cu senatorul Jack Reed, co-preşedintele democrat al Comisiei pentru forţe armate, şi cu senatorul Ron Johnson, preşedintele republican al Comisiei pentru securitate internă şi afaceri guvernamentale şi co-preşedinte al Subcomitetului pentru Europa şi cooperare regională în domeniul securităţii.
La 9 octombrie este marcată, în ţara noastră, Ziua Holocaustului, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, în urma propunerii făcute de Comisia Internaţională pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de Elie Wiesel (1928-2016), laureat al premiului Nobel pentru Pace în 1986. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Secretarul Apărării Dr. Mark T. Esper s-a întâlnit la Pentagon cu ministrul român al Apărării Naționale Nicolae-Ionel Ciucă. La întrevedere au participat generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, George Maior, ambasadorul României în SUA, și Simona Cojocaru, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare, Planificare și Relații Internaționale.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de joi, 8 octombrie.